Изборът на външно осветление за осигуряване на безопасност и сигурност на дома е голям. Основното, което трябва да се определи е точното местоположение на осветителното тяло с една или две сравнително ярки електрически крушки, разположени високо на стената, които да хвърлят светлина върху голяма площ около входната врата, когато се задействат.

Основните характеристики на повечето охранителни осветителни тела включват най-общо: да светят ярко; да обхващат голямо пространство със светлината, която произвеждат; да се включват веднага, щом се задействат сензорите за движение и да са монтирани  по-високо от другите осветителни тела, за да покрият по-голяма площ. Има още нещо, обаче, което трябва да се има в предвид при избора на подходящо външно осветление и то е следното: всяко осветително тяло с всичките му компоненти, монтирани извън територията на дома ви, трябва да бъде предназначено и преценено така, че да може да оцелее навън при променливите метеорологични условия.

Външно осветление

Най-важното нещо за правилното поставяне на външно осветление е то да се намира на определеното място, на което ще имате най-голяма нужда от него. Това местоположение може да варира по височина: от високо монтирани прожектори до такива, които осветяват пътеката и правят по-безопасно стъпването или изкачването на стълбите пред прага по тъмно. Външното осветление за верандите и входните врати, например, има тройно предназначение - то служи като осветление на пространството пред тях, като декоративно осветление и като охранително осветление в едно.

Следващото по важност, което трябва да вземете в предвид, избирайки външно осветление, е осветителните тела и компонентите да бъдат пригодени за използване на открито. Когато  светлините за сигурност ще бъдат поставени под покрив, например на верандата,  тогава те трябва да бъдат изработени така, че да понасят влагата, но не е задължително да бъдат устойчиви на вода. Осветителните тела за външна сигурност, монтирани на открита външна стена, до външните стълби, в двора или на всяка друга незащитена от директно падащ отгоре дъжд зона, трябва да бъдат устойчиви на атмосферни влияния, за да работят добре, в безопасност и да се ползват за дълго.

Осветление отвън

След това помислете кога ще имате нужда от включено външно осветление. Обикновено повечето светлини за сигурност пред дома се включват по същото време, по което се пускат и тези в жилището - след залез слънце или когато се стъмни. При електрическото осветление за сигурност функцията за включване / изключване често може да бъде автоматизирана чрез инсталиране на таймер или фотоклетка, за да се отвори и затвори веригата. Инсталирането на детектор за движение може да накара лампите да се включат или да променят силата на светлината си от слаба до ярка, когато се отчете регистриране на топло тяло в обсега на устройството.

Следващото, което е добре да съобразите, но съвсем не е толкова съществено, е външния дизайн и стила на осветителните тела, както и на начина им на управление. Когато външното осветление е поставено на видими места е препоръчително да бъде съвместимо с визията на сградата, до която е монтирано. Управлението му може да бъде осъществявано посредством с ключ, от който ръчно да се включват и изключват външните лампи. Механичният превключвател може да бъде заменен с такъв с таймер, който да гарантира, че светлината винаги ще бъде включена тогава, когато искате да бъде светло около жилището ви. Това може да бъде особено полезно за целите на сигурността. Ако сте далеч от дома си през нощта, външното осветление все пак ще се включи, а след това и ще изгасне в обичайното си време, за което е настроено, като остави впечатлението, че има някой у дома.

Външно осветление

Фотоклетката може да се използва за включване на електрическите светлини, когато навън е тъмно и за изключването им, когато стане светло. Детекторът за движение от друга страна осигурява светлина веднага, когато някой се движи из областта, която покрива и изключва светлината няколко минути, след като движението вече не е открито. Комбинирането на тези два начина за управление може да доведе до готовност за включване на светлината само след като стане тъмно, но и да остане изключена, докато се появи някакво движение пред сензора. В много от комбинираните устройства за контрол на външните лампи има и настройка, която ще включи светлината при ниски условия, когато е тъмно и ще я направи по-ярка, когато има регистрирано движение. След това светлината отново ще стане по-слаба и бледа, когато  не се усети движение за известно време.

В усилията си към по-ефективно използване на енергията, много потребители предпочитат да инсталират енергоспестяващи крушки, като например компактни флуоресцентни лампи,  халогени и светодиоди. Не всички от тях, обаче, са подходящи за контролиране чрез автоматично управление, особено от фотоклетките. Много фотоклетки в началото не осигуряват пълна мощност, а електрическите крушки, които изискват пълна мощност, няма да работят с тези. Това важи особено за флуоресцентните крушки.

Осветление за двора

Как да изберем външно осветление обощено:

  • Външното осветление за сигурност трябва да бъде инсталирано така, че да осигурява светлина там, където вие имате нужда от осветеност. То трябва да осигурява светлината тогава, когато това е необходимо. Най-ефективното и ефикасно осветление за сигурност ще бъде оборудвано с автоматично управление.
  • Всички външни осветителни тела трябва да бъдат подходящи за целта - устойчиви на атмосферни влияния, устойчиви на вода или ако бъдат поставени на място, на което ще са защитени от вода, да са подходящи за влажни места.
  • Ако лампите за външно осветление ще бъдат видими и част от външния вид на вашия дом, те трябва да бъдат направени в стил, който допълва стила на сградата, в която са инсталирани.
  • Използвайте електрически крушки, които могат да се регулират, ако решите светлината да бъде управлявана с автоматичен контрол особено, ако включва фотоклетка.

Автор: Габриела Тодорова