Декор за стена, който създава усещане за персоналност, може да запълни със стил всяка празна стена в жилището. Ако погледнете на вашите стени като на платна, които очакват да бъдат украсени със собственоръчно изработено творение, ще осъзнаете колко много възможности имате пред себе си.

Изборът на някоя конкретна декорация за стени може да малко смущаващ заради разнообразието от опции. Необходимо е да се обмисли какъв стенен декор да се избере с ясната осъзнатост, че това ще бъде нещо, което всеки ден ще стимулира и радва сетивата, но не трябва да бъде в конфронтация със съществуващия интериорен дизайн. Съществува предизвикателството да се гарантира, че каквото и да изберете, ще се съчетае безпроблемно с цялостната ви естетика.

Ако нямате бюджета да инвестирате в скъпи произведения на изкуството и предпочитате уникалните декорации за стена, има много интересни проекти направи си сам, които ще ви предоставят възможността да изработите със собствените си ръце нещо, което гордо да окачите на стената. Разгледайте тези 10 идеи за декор за стени и помислете коя от тях може да използвате:

Идеи декор за стена

Флорална табла за легло

Декор за стена на мястото на традиционната табла на леглото звучи объркващо, но само погледнете! Не изглежда ли магично?

Ако търсите начин да повишите визуалното въздействие в изчистения интериор на спалнята си, обмислете да направите свой собствен дизайн, подобен на този.

След като подберете подходящи изкуствени цветя, вземете пистолет с горещ силикон и ги залепете едно за друго вертикално, за да оформят гирлянд. Използвайте корда и габърчета, за да ги прикрепите към стената и да изглеждат така, сякаш висят свободно.

направи си сам декор за стена

Абстрактно изкуство

Безспорно може да похарчите хиляди левове, за да си закупите някое уникално произведение на изкуството, което да използвате като декорация за стена, но защо не опитате да си направите сами нещо, което да изглежда наистина много скъпо?

Подгответе си необходими за целта материали като бяло платно, акрилни бои, голяма четка за боядисване, златни фолиеви люспи за текстура, лепило, парчета от ПДЧ или картон за нанасяне на боята. Помислете дали да не използвате гипс и моделираща паста, за да добавите допълнителна текстура.

Започнете, като размажете по платното с дебелата четка от гипса, за да покриете оригиналната му текстура. По желание използвайте моделираща паста, за да добавите гънки.  Използвайте нарязана лента от ПДЧ, за да изравните пастата. Уверете се, че покривате повърхността на платното и не забравяйте да го оставите да изсъхне, преди да преминете към следващата стъпка.

С малка четка нанесете дебел слой лепило там, където решите да поставите златистите частици от фолиото. Използвайте пръстите си, за да ги разнесете равномерно. Може да добавите втори слой след боядисването, така че не се занимавайте прекалено много да го направите перфектно.

След това създайте цветовия модел според това какви багри предпочитате да използвате. Тънкостта в създаването на абстрактно изкуство е в слоевете - колкото повече, толкова по-добре. Смесвайте цветовете, докато боите са все още мокри и покривайте с нов пласт, след като изсъхнат.

Отстъпете назад и погледнете какво се е получило. Може да решите да добавите още златисти отблясъци, за да внесете още измерение в картината си.

 декор за стена

Вази от бурканчета

Освен за масата, цветните аранжировки са подходящи и за декор за стена. Неблагоприятните атмосферни условия навън правят цветята в закритите помещения да бъдат още по-радушно приети.

Обмислете дали може да включите тази идея в някоя от стените на стаите си, за да внесете уханен и приятно весел щрих в помещението. За изработването на проекта ще ви бъдат необходими 4 броя малки буркани, здрава кожена каишка и парче регенерирано дърво.

От каишката направете поставките за бурканчетата-вази и я закрепете за парчетата от дървената плоскост. С помощта на кукички ги закрепете към стената. Налейте по малко вода в бурканчетата и натопете свежите растения.

декор за стена

Модерен макраме декор за стена

Висящите стенни декори от вълна сега могат да се видят навсякъде и то с основателна причина. Те имат способността да добавят текстура и топлина към всеки тип интериорен дизайн, като винаги успяват да изглеждат чудесно на фона на обстановката в помещението, в което са окачени.

Тази идея ще ви предостави възможността да изложите собственото си произведение на стената, вместо да купувате нещо готово. Снабдете се с дълъг дървен дюбел, две халки с различни размери и едно гранче вълнен конец в цвят по избор. След това може да се досетите какво да направите с тях, нали?

декор за стена

Стенен декор като 3D взрив  

Лесно е човек да се влюби в този поразителен проект. Изглежда професионално направен като закупен от магазина, макар изработването му да е много лесно. С лекота ще добави интрига към всяка стена.

За пресъздаването на този триизмерен декор за стена ще ви трябват две гладки стиропорни топки, дълги бамбукови шишчета, както и златна, черна и бяла метална спрей боя. Шлифовайте гръбчетата на топките, за да ги прикрепите към стената.

Със спрея боядисайте шишчетата в златисто, а топките в бяло или черно.

Намушкайте пръчките в топките и отново напръскайте с боя около основата така, че да оцветите в мек омбре ефект забодената част на пръчиците.

декор за стена

Арт шаблон

Тази идея за декор за стена е идеална за всички, които не са особено сръчни или не се справят добре с направи си сам проектите. Най-хубавото тук е това, че няма как да не ви се получат нещата. Освен, че ще отделите изключително малко време и материали за тази задача, крайният резултат мигновено ще озари цялата стая.

Върху бяло платно се поставя шаблон с дантелена апликация, след което отгоре се минава с валяк или широка четка. В този случай е използвано златисто за акцентен цвят, но всеки може да си избере подходящ за интериора му.  С помощта на парченца златисто фолио е добавено измерение към този проект за стената. Прибавената накрая рамка внася усещане за повече стойност.

декор за стена

Галерийна стена

Запълнете голямата стена с множество картини, които да си подхождат. Ако нямате идея или достатъчно парчета, които да използвате, опитайте да създадете нещо подходящо за целта, докато се забавлявате.

Този проект е много по-лесен, отколкото изглежда на пръв поглед и определено ще добави цвят и персоналност само с няколко пръски боя.

Всичко, което трябва да направите е да вземете една рамка за снимка и да махнете стъклото й.  Върху него капнете няколко капки алкохол и няколко цвята течна боя. Разбъркайте, за да комбинирате, след което запалете алкохола. Тъй като мастилата и алкохолът горят, те създават красиви дизайни.

След като огънят утихне, може да сложите бяла хартия на гърба на оцветеното стъкло и да го поставите в рамка. Не е ли изненадващо колко лесно се получава, а как ефектно изглежда?

направи си сам декр за стена

Минималистичен венец

Когато празниците наближат е добре да помислите какъв венец ще сложите тази година. Ако изберете модел с такъв минималистичен и шик дизайн като този, ще можете спокойно да го оставите на стената си през цялата година и това няма да изглежда неподходящо, за разлика от традиционните венци, които се свалят и прибират заедно с останалата украса и сезонни

декор за стена направи си сам

Пано за стена с пискюли

Пискюлите имат много привърженици, а модните тенденции постоянно ги връщат "в играта". В аксесоарите за дома често можем да ги видим върху декоративните възглавнички или одеялата, така че едва ли ще бъде неочаквано, ако се появят и върху стените.

Модерните декорации за стена включват грабващи погледите висящи пана за стени с интересни форми, така че защо не се опитате да си измайсторите сами нещо подобно?

Подгответе си следните материали: дървени дюбели (с дължина 61 см и диаметър 1,27см), дървени мъниста, черна акрилна боя, четка от пяна, бамбукови шишчета, прежда, силно лепило, ножици, твърд бележник или книга и тиксо.

Има три части за този проект, които са много прости и включват последователно основните елементи - мъниста, пискюли и монтаж.

Сложете малко тиксо на върха на едно шишче и с черната боя и четката боядисайте едно дървено мънисто. След това още няколко според предпочитанията ви за брой. Оставете ги да изсъхнат, като ги подредите в една чаша.

След това направете пискюлите. Започнете, като отрежете парче прежда и я задръжте към бележника. Направете 30 намотки и отрежете. Вземете двата края и ги завържете здраво около обвитата прежда. Срежете долния край на намотката. Отрежете ново късо парче прежда, с което да оформите "главата" на пискюла, като го завържете на един сантиметър под първия възел.  Отстранете всички излишни излишни краища в долната част на пискюла.

За сглобяването първо се боядисва дюбелът, а след като изсъхне боята се завързва по едно парче прежда в двата му края. По този начин се оформя горната част, която ще служи за окачването на паното. След като се окачи дюбела на стената се пускат две нишки прежда от двата му края да висят надолу. Нанизва се топче и под него се прави двоен възел, за да не пада. Намазва се с малко лепило. В края на конеца се завързва пискюл. Така последователно се завързват 7 броя, като с изключение на този по средата останалите са симетрично огледални.

декор за стена - направи си сам

Висящи рафтове

Това предложение е сред онези декорации за стени, които са подходящи почти за всеки стил обзавеждане, но най-вече за това в минималистичен стил. Висящите рафтове са функционален декор за стена, който ще внесе не само визуален интерес и динамичен стил към голата бяла стена, но и ще изложи на показ някоя забележителна малка колекция, интересни предмети или сувенири.

Автор: Габриела Тодорова