Добавянето на акцентна стена от дървени дъски ще внесе топлина и текстура във всяка стая. Това е един от онези направи си сам проекти, с които може да се справите за няколко часа, а продуктът от работата ви ще остане на видно място като повод за гордост и уникална ръчно изработена декорация на дома.

Липсата на идеи за тапет, който да насочи вниманието към определена фокусна точка в помещението е подходяща възможност да се измайстори покрит с дъски акцент. За целта е необходимо използването на листове шперплат и евентуално боя по избор за финален щрих. Цветните петна от боя като модификация на плътно боядисания завършек ще помогнат за създаването на красиви архитектурни детайли.

Направи си сам дървен декор на стена

Необходими материали за направата на дървена акцентна стена:

  • Няколко листа шперплат дъски с размер 120 х 240 см - в зависимост от големината на стената;
  • боя в цвят по избор за плътно боядисване или за декоративни петна по повърхността;
  • четка с косъм или с пяна за  нанасяне на боята;
  • пирони и чук;
  • нивелир;
  • разделител за плочки или няколко монети;
  • молив;
  • трион;
  • шкурка;
  • измервателна лента;
  • дървесен пълнител;
  • кърпа за бърсане;
  • циркуляр за дърво.

Как да направим декор за стена

Изработване на дървена акцентна стена: " Направи си сам"

Стъпка №1:

Изрежете няколко листа от шперплат под формата на дъски с ширина 20 см, които са с цялата дължина на шперплата. Възможно е да се използва друг вид дървена дъска за изработката на тази акцентна стена, но за този проект се препоръчва шперплат от бреза, за да се запази цената  възможно най-ниска.

Стъпка №2:

Загладете повърхността на отрязаните дъски от шперплат с помощта на лист шкурка или електрически лентов шлифовъчен инструмент. По този начин ще получат красиво и гладко покритие. Използвате шкурка със зърненост 60, а след това за по-фино шлифоване - със 100.

Стъпка №3:

Използвайте нивото на първата лента от шперплат, която трябва да бъде поставена точно над перваза на пода и измерете с помощта на нивелир дали разстоянието от двете страни до земята е симетрично. С помощта на пироните и чука закрепете здраво първото парче на желаното място.

Стъпка №4:

Ако стената, върху която ще работите е малка и дължината на изрязаните летви е достатъчна, просто продължете със следващото парче и го поставете над първото. Използвайки разделител за плочки или няколко монети, оставете малко пространство между двата реда дъски, за да има известно свободно пространство в случай, че панелите се разширят.

Ако стената, върху която поставяте шперплатните плоскости е по-дълга от дължината на шперплата, ще трябва да поставите дъските така, че втората редица от дъски да имат ръб, започващ  от средата на долната дъска точно като шаблона, по който ще видите наредена една тухлена стена.

Стъпка №5:


Продължавайте да окачвате шперплатните дъски с пирони, докато цялата стена се покрие. Може да се наложи да отрежете дъските на правилната дължина с помощта на циркуляр за дърво, докато продължавате да ги окачвате на стената.

Стъпка №6:

След като цялата акцентна стена е готова и напълно покрита с дървени дъски, отстранете всички монети от нея. С помощта на дървения пълнеж запълнете всички отвори от пироните в дъските. Използвайте след това влажна кърпа, за да изтриете излишния материал за пълнене на дървесина. Оставете  пълнежът да изсъхне и при нужда продължете да добавяте още, докато дупките се запълнят напълно. След като изсъхне добре загладете повърхността с помощта на шкурка, за да се уверите, че пълнежът има равномерен вид.

Стъпка №7:

С влажна кърпа и избършете цялата стена, за да премахнете от нея целия прах, който се е образувал в следствие на шкуренето. По този начин ще предотвратите вероятността прахът да полепне по боята. Отделете достатъчно време на стената да изсъхне напълно.

Стъпка №8:

Поставете парцал или стари вестници на пода под стената, върху които да падат капките боя докато боядисвате, за да не цапат настилката. Завършете своята акцентна стена, която ще добавя топлина и текстура в стаята, като я покриете с пласт боя. Започнете с нанасянето на боята или цветните петна върху ръбовете и пространствата между дъските, след това боядисайте средата на дъските с помощта на четки за боядисване. Най-вероятно ще се наложи да нанесете повече от един слой боя, за да получите желания цвят.

Стъпка №9:

След като приключите с боядисването махнете парцалите или вестниците от пода. Изчакайте дървесината да изсъхне добре, преди да поставите до стената мебели.

Идеи за дървена декорация на стената в снимки:

Декориране на стената с дърво

Декор за стена

Стената от дърво

Декориране на стената с дърво