Декор за стени с подходяща текстура, цвят или форма може да се превърне във фокусна точка в помещението и определено трябва да се признае, че съществуват някои невероятни идеи за стенен декор, които със сигурност могат да заковат вниманието.

Красивите декорации за стена са изключително подходящи за компактните малки апартаменти, в които всеки сантиметър от подовото пространство е ценен. Те позволяват вдигане на погледа към стената, а самото й декориране може да остане единствения акцент в стаята, като по този начин обзавеждането и аксесоарите се сведат до минимум. Така от една страна ще се внесе интерес в интериора, а от друга ще се предостави повече свободно пространство.

Ако търсите интересни варианти, които да използвате като декор за стена в дома си, разгледайте тези страхотни идеи, които са подбрани в галерията по-долу. Сред тях ще откриете както по-осъвременени предложения с класическите пана за стенаетажерки за стена и картини за стена в различни размери и конфигурации, така и по-нетрадиционни стенни декори, за които дори не ви е хрумвало, че могат да се използват с подобно предназначение.

стенен декор

3-D декор за стени

Една малка триизмерна декорация за стена под формата на геометрична хартиена скулптура може да внесе цвят и текстура на всяка празна стена.

декор за стена

Огромно огледало

Облягането на огледала с мащабни размери срещу тесен или къс перваз, подобно на това огледало над камината, ще отвори малкото пространство.

стенен декор

Окачени растения в саксии

Добре монтираните саксийни растения са чудесно решение за внасяне на зеленина под формата на декорация за стени в малките спални. Любителите на стайните цветя могат да си направят такава спестяваща място малка градинка над леглото.

стенна декорация

Китари като като стенна декорация 

Стенният декор може да бъде стилен и в същото време да предоставя място за съхранение на любимите вещи. Великолепната колекция от китари, например, може да бъде монтирана с помощта на куки върху една от празните стени в хола.

декор за стена

Окачени шапки на стената

Куките за окачване на вещи в коридора не са само за чадърите и връхните дрехи. Малко празно място на стената и няколко куки ще се превърнат в изискано място за поставяне на шапки, което изненадващо красиво изглежда и като неочакван декор за стени.

стенен декор

Коркови облицовки за стени

Стената с корково покритие може да бъде един функционален декор, който освен, че изглежда добре и прикрива несъвършенствата, се използва и за окачване на важни материали, задачи, снимки и други важни за обитателите на жилището неща.

декор за стена

Етажерка за стена

Етажерката, върху която книгите са изложени като списания в книжарница, а не като в обикновена библиотека, също може да се превърне в интересен декор за стена. Монтираните первази и рафтовете могат да направят чудеса в малкото пространство.

декор за стена

Нарисуван стенен мотив

Почивните дни са чудесна възможност за направата на един ръчно изработен декор на стена под формата на работно изкуство. Необходими са само парче картон, от който да се изреже шаблон с желана форма, боя за стени и тънка четка.

декор за стена

Клон с цветя като стенна декорация

Дори и след като изсъхнат, цветята са подходящи като декорация за стени. Дизайнерката Ула Джонсън е поставила клон с изсушени цветове на празната стена в стаята на дъщеря си катостенна декорация и по този начин е успяла да внесе много женственост и деликатна нежност в помещението.

стенен декор

Дървени щайги като стенен декор

Обикновените дървени щайги могат да формират невероятно шикозен стенен дисплей. Подобна на тази стена от дървени кутии за съхранение предлага много възможности за поставяне на вещи и декорации.

стенен декор

Стенен календар

Един голям календар, върху който могат да се отбелязват задачките и ангажиментите за текущия месец може да превърне празната стена в органайзер, без да жертва и сантиметър от стила й.

декор за стена

Арт изкуство с лек наклон

Вместо да се окачват всичките любими произведения на изкуството на стената, те могат да се подредят към стена с плаващ рафт, за да се създаде рационализиран дисплей, който е лесен за инсталиране.

декор за стена

Наниз светлина магия

Няколко низа от светещи лампички за секунди могат да превърнат празната стена в магическа сцена. Върху тях дори могат да се поставят любими снимки с помощта на малки декоративни щипки, за да се получи по-персонализирана схема за осветление.

декор за стена

Декор за стени от географски карти

Една огромна винтидж географска карта може да покрие всяка стена, по повърхността на която има забележки, като същевременно внесе цвят и характер в стаята.

стене-декор

Място за съхранение под формата на декор за кухня

Когато в малката кухня няма място за всички тигани и тави, една от стените може да се трансформира в рационален дисплей с помощта на няколко окачени релси, върху които да се наредят всички прибори за приготвяне на храна, за които в шкафовете е тясно.

стенен декор

Вертикална зелена градина

Празната стена може да се превърне във вертикална малка градина, когато върху нея се монтират няколко дървени летви, върху които да се закрепят саксиите.

декор за стена

Стенен аплик

Стенните аплици са модерен начин за осветяване на тъмните кътчета в стаите. Вместо обемисти лампи за маса може да се монтират два аплика от двете страни на леглото или една скъпа и модерна лампа, която да предостави елегантна, но функционална светлина за четене.

декор за стена

Решетка до стената

Прикрепеният стенен решетъчен панел към някоя тясна стена ще спечели много неочаквано място за съхранение или излагане на саксийни цветя или декоративни предмети. Плюс това, изглежда доста готино.

стенен-декор

Дръзки и красиви картини за стена

Не е необходимо да се прави цяла галерийна стена, върху която да бъдат изложени на показ множество произведения на изкуството, когато само една-единствена може да се превърне във фокусна точка като ефектен декор за стени. Една ярка и абстрактна картина може да изпълни бялата стена  с повече от достатъчно цвят и характер.

стенен декор

Артистични произведения с големи размери

Едно голяма платно, нарисувано от любими ръце с много чувство и емоции може да се превърне в уникален стенен декор. Поставеното до него осветително тяло ще го направи да изглежда като експонат от картинна галерия.

декор стена

Залепени декори върху стената

Стената може да заприлича на галерия, без да се налага да се правят дупки за окачване по нея. С използване на залепваща се лента могат да се спестят и разходите за рамки. С тяхна помощ може да се направи подвижна и повторно използваема стена като мини галерия, за която няма нужда от чук и пирони.

декор стена

Чифт красиви снимки като стенни декорация

Двойка цветни широкомащабни фотографии с весели теми, като тези летни тематични снимки, създават визуален интерес, без да събуждат хладните вибрации на стаята.

стене декор

Декор за стени на антрета

Когато се съчетае с интересно осветителна приспособление, блестящото произведение на изкуството превръща за секунди стандартната стена в антрето  в светло и стилно фоайе.

декор стена

Черна дъска и тебешири

Пласт черна боя за дъска може да трансформира празната кухненска стена в ангажиращо вниманието пространството, около което да се събират приятели и  роднини, за да дискутират или допълват мнения.

декор стена

Декор за стени във винаги подходящата комбинация от черно и бяло

Една модерна стена, която от пода до тавана изглежда като галерия с черно-бели изображения ще създаде чист, облицован дисплей, който се усеща класически, но съвременно.

стенен декор

 Мини ниша със стенен декор

Странната стена може да се превърне в уютен кът, като се направи едно модерно и комфортно място за сядане, което да се декорира с няколко картини, поставени по артистичен начин на стената над него, подобно на тази  розова ниша.

стенен декор

Направи си сам стенен рафт

Когато пробиването на много дупки в стената не е добра идея, тогава могат да се поставят плаващи рафтове, окачени на въжета,  които са достатъчно здрави, за да съхраняват любимите  книги и бижута и да висят само от две куки.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева