Има акари навсякъде, където има прах и хора. Прахът е навсякъде около вас - в нашите домове, на работното място и в превозните средства. Акарите са малки инсекти, които се хранят с мъртвите кожни люспи, намиращи се в чаршафите, възглавниците, тъканите и праха около дома ви. Макар, че не хапят като останалите буболечки, които могат да се появят в леглото ви, нито разпространяват болести, те определено могат да влошат алергиите и астмата.

Екскрементите на акарите са това, което причинява алергичните реакции. Праховите акари процъфтяват в топла, влажна среда и се размножават бързо и лесно, особено през летните месеци на годината. Те са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око и в най-високи концентрации се откриват в килимите, матраците, спалното бельо, меката мебел и плюшените играчки.  Заради малките си размери, те се носят във въздуха, когато тъканта е нарушена, когато по килимът се стъпва или когато се използва прахосмукачка. Именно тогава, когато летят, изпражненията от акарите и парченцата от мъртви прахови акари  влошават най-много алергиите и дори може да предизвикат астма.

За щастие,  можете да намалите броя на изпражненията от акарите чрез често пране и правилно боравене с тъканите.

Правилното почистване срещу акари в леглото

Как да се намалим праховите акари в леглата и спалните

Хората прекарват много време в спалнята, където директният контакт на кожата със спалното бельо създава перфектното място за процъфтяване на акари. Тъй като един от ключовете за контролиране на акарите е честото изпиране на тъканите, за хората с алергия или астма е важно да избират спално бельо, което да издържа на често изпиране.

Разбира се, някои предмети, покрити с плат, като матраци и мека мебел, не могат лесно да се изперат. За да премахнете праховите акари от тях, помислете за  дезинфекционна прахосмукачка за алергенни тъкани. Тези уреди използват ултравиолетова светлина за унищожаване на прахови акари и бактерии, а след това и двойна система за филтриране, за да елиминират 99,9% от нарушителите от тъканните повърхности.

Ако имате проблем с праховите акари в дома си, всичко по леглото - чаршафи, одеяла и покривки за легла, трябва да се пере поне веднъж седмично в гореща вода (60 градуса), за да убиете акарите. Студената вода не винаги ще отстрани алергените. Въпреки това, ако предпочитате да използвате студена вода, не забравяйте да изсушите спалното бельо в сушилня за поне десет последователни минути при 50-60 градуса , за да убиете акарите.

Хората с алергии и астма е добре да сменят калъфката на възглавницата си всеки ден, тъй като тя е в пряк контакт с очите, носа и устата им.

Възглавничките за легла също трябва да се перат редовно. Указания за почистване на възглавници с пяна, пера и полиестер могат да се открият в интернет. При всички случаи, на матраците и възглавниците трябва да се поставят калъфи "против акари". Тези калъфи трябва да се перат поне веднъж месечно.

Как да се намали количеството прахови акари в кърпите за баня и в килимчето за банята

Въпреки, че влажността на въздуха в банята помага за намаляване на сухата и лющеща се кожа, в нея праховите акари ще процъфтяват. Хавлиите и килимите за баня  трябва да бъдат окачани, за да се изсушат старателно и възможно най-бързо след всяка употреба. Хавлиите и подложките за баня трябва да се измиват най-малко след две или три употреби в гореща вода.

Почистване на плюшените играчки

Как да се намали количеството прахови акари в плюшените играчки

Ако имате дете с астма или алергии, плюшените му играчки трябва да се перат често - особено, ако детето обича да спи с някоя от играчките. Повечето играчки за плат могат да бъдат почиствани чрез следване на определени указания - дори тези, които имат музикални кутии.

Как да се намалят праховите акари по завесите и дамаските

Ключът към контрола над праховите акари е да се намали броят на местата, на които те могат да процъфтяват. Премахването на килимите, които стигат от едната до другата стена е една от най-добрите стъпки. Важно е, обаче, редовно да почиствате чергите и одеалата върху креслата. Ако имате килим от стена до стена в някоя от стаите, редовно го почиствайте с пара, защото топлината на парата ще убие праховите акари.

Почистване на килимите от прахови акари

Изберете кожена или винилна тапицерия за меките мебели, а не плат. Направете тапицерията по-лесна за почистване, като използвате свалящи и измиващи се аксесоари от дивана като калъфи с цип или копчета както за него, така и за декоративните възглавнички. Използвайте  почистване с дезинфекционен вакуум върху тъканите, които не могат да бъдат изпрани.

Избягвайте да окачвате на прозорците си тежки завеси, които не могат да се перат. Изберете удобни за изпиране тъкани, нюанси, щори или кепенци.

В допълнение към редовното почистване на пода с прахосмукачка и на плоските повърхности с влажна кърпа, отстранете колкото се може повече прахоуловители от дома си като изкуствени цветя и платнени декорации за стените, особено в спалнята.

Автор: Габриела Тодорова