Наличието на алергени в спалнята може да ви накара да кихате по-често, да се събуждате със сърбящи очи, с хрема или запушен нос, както и с "драскащо" гърло и слабо главоболие. Ако сте имали някои от тези симптоми и сте се шегували, че вероятно сте алергични към стаята си, всъщност може да се окаже, че не сте далеч от истината.

Една типична стая обикновено съдържа широка гама алергени, включително: домашен прах, спори на плесени, прахови акари, пърхот от козината на домашните любимци,  донесени отвън полени и други. Като се има в предвид, че прекарвате една трета от живота си в спалнята, не е изненадващо, че ако сте податливи на алергични атаки, една стая, пълна с всичко това, може да ви накара да се почувствате много по-зле на сутринта, отколкото вечерта, когато си лягате там.

спалня-без-алергени

Вероятността от развиването на алергии не трябва да ви плаши дотолкова, че да искате да спите  в стерилна лаборатория или в космонавтски костюм. За да избягате от алергените може да обезопасите спалнята си с помощта на тези няколко лесни стъпки:

Почистете леглото

С течение на времето матракът, върху който прекарвате около осем часа всяка нощ, става уютен дом  на хиляди прахови акари, заедно с множество бактерии, мухъл и цветен прашец, донесен отвън върху косата и кожата ви, а след това пренесен върху чаршафите. Без дори да виждате всичко това, то прави леглото ви гореща зона за алергени. Има начин да намалете проблема, като предприемете следните действия:

  • Перете спалното си бельо най-малко веднъж седмично с възможно най-горещата вода, която е допустима за конкретната тъкан;
  • Покрийте пружините, матракът и възглавниците с покривала против акари;
  • Ако сте много предразположени към алергии, не  използвайте възглавници с перушина или покривала за матраци и внимавайте с вълната или пяната, тъй като и двете могат да задържат спори от плесени и други дразнители. Вместо това изберете алергично-безопасна синтетика.

спалня-без-алергени

Подредете стаята

Не е необходимо да сменяте настоящият стил на помещението с минималистичен, но имайте в предвид, че колкото по-малко неща има в стаята и колкото по-подредена, и чиста е тя, толкова по-малко места за криене ще имат праховите акари и другите алергени. Ето над какво да помислите:

  • Макар да е за предпочитане да четете книги преди сън, вместо да гледате телевизия или да се разсейвате с други дигитални устройства, кориците и страниците им са пълни с прах. Не дръжте библиотеката и списанията си в помещението за сън, тъй като освен натрупванията на прах върху тях, старата им хартия може да привлече буболечки. 
  • Макар, че е примамливо да използвате пространството под леглото си за съхранение на вещи, това е скривалище за праховите акари и общата мръсотия. Преместете вашите кутии и предмети, които се нуждаят от съхранение в друга стая или в гаража.
  • Ограничавайте аксесоарите в спалнята си само до тези предмети, които наистина обичате.

спалня-без-алергени

Почиствайте редовно с прахосмукачка

Почистването с прахосмукачка най-малко веднъж в седмицата може значително да намали количеството алергени в спалнята ви. Използвайте прахосмукачка с филтър HEPA и се уверете, че не пропускате да достигнете до ъглите, под леглото и под другите мебели.

Первазите на прозорците и повърхностите също трябва да се забърсват с влажен парцал, за да се почистят от тях натрупванията от домашен прах. Ако имате домашен любимец и/или малко дете, почиствайте хоризонталните плоскости от прах всеки ден.

Килимите добавят много към стила на вашата спалня, но ако страдате от значителни алергии или астма, по-добре ги махнете и останете на под от твърда дървесина, плочки, паркет или ламинат. Тези настилки се почистват много по-добре и не задържат така праховите частици.

спалня-без-алергени

Почиствайте въздуха

Ако ще дишате въздуха в спалнята си поне по осем часа всеки ден, то поне го пречистете дотолкова, доколкото е възможно. За да го направите може да предприемете следните действия:

  • Когато нивата на полените във въздуха са високи през определени периоди в годината, дръжте прозорците в стаята затворени; 
  • Ако живеете в район с висока влажност, помислете за използването на изсушител за въздуха в спалнята си, за да намалите риска от появата на плесени. 
  • Ако е възможно, поставете уред за пречистване на въздуха в помещението и го оставете да работи денонощно или поне през часовете, които прекарвате в сън там.
  • Подменяйте филтрите на уредите за пречистване на въздуха и за абсорбиране на влагата редовно, така че да не връщат и впръскват натрупания по тях прах  обратно в спалнята. 
  • Внесете малко жива зеленина в стаята под формата на саксийни растения като драцена, дяволски бръшлян, крем, обикновен бръшлян или аглаонема, които са особено добри за пречистването на въздуха.

Махнете алергените около прозорците

Тежките драперии събират прах и алергени, така че е препоръчително да ги замените с миещи се, леки тъкани или да покриете прозорците с щори, които могат да бъдат изпирани или избърсвани периодично.

Освежете въздуха в стаята си, като отваряте прозорците за дълго в ясните дни без вятър, за да освободите помещението от вътрешни замърсители като изпарения от почистващи продукти или цигарен дим. През ветровитите дни, в моментите, в които работи вентилатор или когато нивата на полените във външния въздух са високи, е за предпочитане да държите прозорците затворени.

Можете също да предотвратите навлизането на полени в спалнята си, като се изкъпете преди да си легнете в чаршафите и да свалите дрехите, с които сте излизали, преди да влезете в стаята.

спалня-без-алергени

Нека домашните любимци да си имат свое място за сън

Най-добре е да държите кучето или котката си далеч от спалнята, макар понякога удоволствието да се гушнете заедно да бъде приятно колкото за пухкавия ви приятел, толкова и за вас.

Единственият компромис животното да бъде допуснато в тази стая може да бъде да не се качва на леглото. Да спите в чаршафи и одеяла, покрити с пърхут от домашния ви любимец, е сигурен начин да засилите алергиите си. Вместо да си причинявате това, помислете над следните опции:

  • Почиствайте по-често с прахосмукачката, ако допускате косматия си другар в нощува в спалнята ви; 
  • Осигурете на четириногия симпатяга негово собствено легло, за предпочитане извън вашата спалня;
  • Къпете редовно домашния си любимец, за да отстраните пърхута в козината му;
  • Ако не успеете да държите животното далеч от спалнята си, поне не го допускайте в леглото си, а му осигурете удобно място на пода.

Не можете да отстраните всеки източник на алергични симптоми, но можете да направите много неща за намаляване на тяхното въздействие върху вас. Използвайки информацията по-горе се опитайте да направите някои промени в помещението, в което спите и не след дълго ще установите разликата.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева