Меките олекотени завивки с естествен пух ни помагат да спим спокойно и на топло дори в най-студените зимни вечери, а през лятото ни създават комфорт без да ни бъде прекалено горещо или тежко. Как да изберем, обаче, идеалната завивка, която ще ни предложи успокояваща мекота и уютна топлина, когато на пазара се предлага изобилие от материи и дизайн? Ако и вие срещате затруднение от подобен вид, прочетете тези съвети, за да се ориентирате в опциите на продаваните завивки за спалня и да изберете най-подходящата за себе си и нуждите си.

За начало, нека да отбележим, че има три понятия, които биха могли да ви объркат и те са: "пухена завивка", "топла завивка" и "покривка за завивки". Въпреки, че те често се използват взаимозаменяемо, всъщност има някои различия между тях.

Как да изберем завивки

Олекотените завивки обикновено са бели, пълни с естествен пух или алтернативен на пуха пълнеж и се използват за осигуряване на топлина и комфорт в леглото. Макар, че често са определяни като "пухени топли завивки", това определение по-скоро се използва по отношение на топлите постели,  които са оцветени или шарени, а не чисто бели. Те могат да бъдат пълни с патешки или гъши пух, но често са изпълнени със синтетичен материал. Калъфът за завивките ги покрива като плик и докато завивките обикновено са бели на цвят, покривалата им се предлагат в почти безкраен избор от цветове и модели. Покривалата са зашити от трите страни, а четвъртата страна се затваря с големи копчета, с връзки или с цип, за да могат лесно да се вмъкват или изваждат от тях завивките. Макар да не е от съществено значение да се използват пликове за завивките, повечето хора харесват тяхното декоративно въздействие, както и начина, по който те помагат да се запази завивката чиста.

Външната обвивка на качествените завивки обикновено е изработена от памук и също както при висококачествените памучни чаршафи и тук  броят на нишките, който показва колко нишки се съдържат в квадратен сантиметър от тъканта, има съществено значение.

Как да изберем олекотени завивики?

Макар, че по-високият брой нишки означава по-мек материал, което го прави основен фактор за комфорта на чаршафите, при завивките това също е важно, тъй като по-плътната тъкан върши по-добра работа. Добрата завивка трябва да има минимален брой на нишките 300, но няма нужда да плащате допълнително за много повече от това, особено, ако ще използвате плик за покритие на завивката.

Що се отнася до пълнежа на меките завивки, изборите са два.

Когато става дума за лека топлота и превъзходна дишаща способност, пухеният пълнеж няма равен на себе си. В края на краищата патиците и гъските успяват да запазят топлината на тялото си в студената вода през зимата благодарение на перушината си, така че защо да не използвате същата изолираща, уютна топлина, за да се стоплите в леглото си?

Когато избирате завивки с гъши пух, потърсете дали върху етикета пише "100% пух", "чист пух" или "изцяло пух", тъй като, ако е отбелязано, че съдържанието е само "пух", те може да съдържат до 30%  пух, а останалите 70% от запълването да са пера. Перата не  изолират така добре, колкото пухът, но те са далеч по-евтини, така че ще трябва да плащате повече за изцяло пухените завивки. Докато перушината и от патиците, и от гъските топли, тази от гъските е по-пухкава, така че обикновено се използва във всички, освен в най-евтините завивки. Ако алергените в естествения пух ви притесняват, потърсете завивки  с почистен, стерилизиран пълнеж. По този начин потенциалните алергени ще бъдат отстранени, а това ще направи завивките подходящи за всички.

Как да изберем олекотени завивки?

Ако сте силно алергични към пера, изберете пълнеж, който е алтернативен на перушината. Това обикновено са синтетични материали, особено полиестер, които имат подобно на пух усещане при допир, но също така може да намерите памучни или вълнени пълнени завивки. Всички те имат предимството да бъдат хипоалергични, както и по-евтини от завивките със 100% пух, но обикновено са по-тежки и по-малко дишащи от истинските.

Често ще откриете степента на пълнежа отбелязана на етикета. Запълването е основния начин за измерване на пуха и се отнася до това колко пространство заемат около 30 см от него. Колкото по-добро е качеството, толкова по-голяма е степента, толкова по-дебела и по-плътна е завивката. Ето няколко основни правила за определяне на подходящия тип, в зависимост от нуждите ви:

  • Лека, за лятна употреба: 400 или по-ниска;
  • Подходяща за всяко време на годината: 400-600;
  • За студено време: от 600 до 800
  • Когато наистина се нуждаете от допълнителна топлина: 800 и повече.

Числото, което показва теглото на пълнежа, също е отбелязано на етикета на завивката. Обикновено, пухът с висока степен на пълнежа тежи по-малко, което означава, че една много топла, голяма зимна завивка може всъщност да е по-лека от онази, която е по-подходяща за по-топло време поради своята ниска пълна мощност. Балансът между теглото на запълване и мощността на пълнене определя топлината на завивката. Ще спите най-добре, когато не ви е прекалено горещо, нито твърде студено.

Как да изберем завивки?

Последното нещо, на което трябва да обърнете внимание при търсенето на идеалната за вас завивка, е конструкцията. Завивките без конструкция или допълнително шевове биха позволили на пуха  да се размества, създавайки буци и джобове, вместо пълнежа да бъде равномерно разпределен по цялата площ. За да се предотврати това, завивките имат различни конструкции, за да се запази съдържанието им, което се съдържа равномерно в постелята.

 - Като преграда на кутия:  Най-топлите и най-скъпите завивки имат конструкция на преграда. Това означава, че в конструкцията на "шахматната дъска"  има малки прегради за тъкани, за да се задържи пълнежа там, като същевременно му се позволи да достигне максимално нависоко.

 - Като закърпен юрган:  Тези завивки имат същия вид като на онези с шахматната дъска, но без подсилващите тъканите ленти. Ще платите по-малко за този тип конструкция, която е подходяща за по-ниско запълнените завивки.

 - Като канали: Тези завивки имат само успоредни шевове, така че вместо шарка, има "канали" по постелята. Това позволява на пуха да се премести малко вътре в завивката, което е добро решение, ако искате повече пълнеж около студените си крака  или ако вашият партньор в леглото предпочита по-малко топлина от неговата страна на леглото.

 - Като ъгли: Тези завивки имат структури на "стени" около всяка от страните, което им дава повече височина.  Те обикновено са и с преградни шевове. Ще платите повече за тези завивки, но ще бъдете възнаградени с превъзходна уютна топлина.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева