Почистване на пералня често се налага заради неприятната миризма, която се усеща както при отварянето на капака, така и върху изпраните дрехи.

Мнозина смятат, че не е необходимо почистване на пералнята, тъй като тя на практика работи с вода и почистващ продукт при всяка употреба. Също както всички останали машини, обаче, и тази се замърсява. В нея могат да се развият плесени, както и да се образуват натрупвания от остатъчни перилни препарати. Твърдата вода също може да предизвика събиране на неприятно изглеждащи и миришещи субстанции.

Добрата новина е, че самото почистване на пералня не е нито дълъг, нито сложен процес. Ето как може да го направите само с няколко последователни стъпки в рамките на около 10-15 минути:

Необходими принадлежности за перално почистване:

- прясно изцеден лимонов сок или оцет

- сух и чист парцал за почистване

- универсален почистващ препарат

 - празна бутилка с пулверизатор - препоръчително е да не се използва стара опаковка, в която преди това са съхранявани химикали или почистващи препарати.

Как да почистим пералнята

Начин на почистване на пералня според отделните й части

  • Външно тяло

Избършете добре външната част на вашата перална машина с универсален почистващ препарат или оцет. Лимоновият сок също като оцета е естествен и евтин продукт, който чудесно отстранява отпечатъци от пръсти и други замърсявания. Изсипете малко оцет или лимонов сок в чиста бутилка със спрей накрайник, а след това напръскайте цялата повърхност на вашата пералня. Избършете с парцала. Уверете се, че сте избърсали всяка част от машината, включително копчетата й.

  • Врата или капак

Почистете около ръба на капака или вратата на пералнята с малко препарат или оцет, за да премахнете плесените, праха и детергентите, които са се натрупали по него. Може да опитате да използвате стара четка за зъби или малка четка за почистване, за да успеете да достигнете във всички канали и да изтъркате упоритите петна.

  • Барабан

Изсипете две чаши оцет или лимонов сок в барабана и пуснете пералната машина да работи за един пълен цикъл на най-дългата програма с най-горещата настройка на водата, за да премахнете всякакви миризми, петна и детергенти от него. Ако водата, с която перете е твърда, киселината в оцета или лимоновия сок ще помогне също така и за премахването на минералните утайки.

Почистване на пералня

  • Гумено уплътнение около вратата / капака

За почистване на пералня с преден капак и гуменото уплътнение около барабана е препоръчително да се обърне сгъвката и да се огледа внимателно вътрешността за наличие на мухъл. Там се мокри и трудно изсъхва, така че влажната среда е благоприятна за образуването на плесени.  Използвайте оцет, за да премахнете всичко, което се е събрало там. Старата четка за зъби може да се използва и за тази част на пералнята.

  • Диспенсъри за белина и омекотител

Свалете чекмеджето или дозаторните устройства за поставяне на омекотител или белина. Измийте ги добре на мивката и изтъркайте стените и дъното с абразивна гъба или четка. След това ги изсушете и ги върнете на мястото им в машината. Отделете малко време, за да изтъркате участъка около отвора със стара четка за зъби и малко оцет.

Пералня

Съвети за правилно почистване и поддръжка на перални машини

  • По време на почистването на всички перални е препоръчително да се проверят маркучите дали са все още здрави и на мястото си, както и в желаното добро състояние. Те трябва да бъдат сменяни на всеки няколко години. Повредите на маркучите са едни от най-често срещаните неприятности, а поправката на щетите след това може да излезе скъпо. По-разумно би било да се реагира своевременно и да се похарчат няколко лева сега, отколкото след време да се хвърлят много повече.

 

  • За да предотвратите образуването на плесени около вашата пералня, оставяйте капака й отворен за по няколко часа или повече след всяко пране. По този начин барабанът и уплътнението ще имат възможност да изсъхнат добре. Това може да не е възможно през деня, ако имате малки деца или домашни любимци в къщи, но не забравяйте да го направите поне през нощта, когато палавниците спят.

 

  • Омекотителите за тъкани  оставят след себе си натрупвания в машината за пране. Вместо търговските продукти, използвайте прясно изцеден сок от лимон или бял оцет на мястото на омекотителя в прането на бели дрехи. След като направите това, вътрешността на вашата перална машина няма да се нуждае от почистване толкова често.

 

Автор: Габриела Тодорова