В пералнята можем да перем някои изненадващи неща, които се различават от обичайното ни пране със спално бельо, кърпи и дрехи. Ако любопитството ви е привлечено, ще научите, че има поне 14 неща, които много хора предпочитат да поддържат чисти именно, като ги поставят в своите перални. От ключово значение е, обаче, да се избира щадящ материите цикъл на пране, ниска температура, както и да се избягват центрофугата и сушилнята. Въпросните предмети е препоръчително да се поставят в мрежеста торба за пране в пералня, като най-добрата опция е да се използват специално предназначените за тази цел чанти. Мрежата се използва да се предпази от закачане в ципове или други метални части и от скъсване, като освен това защитава и барабана на пералнята.

 Вижте тук - Как да почистите правилно пералнята.

Добра идея е да се обмисли добавянето на дезинфектант, за да се убият бактериите. Някои елементи могат да издържат на хлорното избелване, но би било по-разумно да се избере борово масло или фенолен дезинфектант като  Lysol, за да се предотврати повредата на някои тъкани.

Ето какво може да поставите в пералнята си следващият път, когато забележите, че определено има нужда от повече чистота:

Постелка за йога

Какво можем да перем в пералнята

Вероятно перете дрехите си за упражнения в пералнята, а постелката? Тя със сигурност ще има нужда от освежаване, макар и не толкова често, колкото облеклото.

Не се притеснявайте да я изперете в пералната си машина. Развийте я и балансирайте празното пространство в барабана с няколко хавлии. Пуснете щадящ прането цикъл, изберете хладка или студена вода и прибавете силен детергент, който ще изчисти добре телесните течности и замърсяванията от повърхността й.

Малки детски играчки

Децата не винаги измиват ръцете си между банята и мястото, на което държат играчките си, а също така обичат да ги изнасят навън и да ги споделят с други деца. Ето защо няма съмнение, че се нуждаят редовно от почистване.

Сложете в мрежестата торба за пералня малките пластмасови играчки като градивните елементи, екшън героите и играчките за вана и ги пъхнете в пералнята. Пуснете ги на програма с измиване с топла вода и без центрофуга или омекотител. Ако някой от семейството е болен или е боледувал наскоро, добавете малко дезинфектант, за да се отървете от микробите. Оставете ги да изсъхнат на въздух.

Раници  

Какво можем да перем в пералнята

За разлика от кожените раници, моделите, изработени от плат или винил могат да се перат заедно с останалото пране. Не забравяйте преди това да извадите всичко от тях и да закопчаете циповете. Ако има някакви петна по тях ги третирайте в подходящи продукти. Изчакайте поне 15 минути преди да ги изперете, а при необходимост използвайте мека четка, с която да втриете препарата за отстраняване на петна в тъканта. Обърнете ги с вътрешността навън и използвайте перилен препарат и топла вода. Ако ви притесняват бактериите, може да добавите дезинфектант към кратката програма на изпиране, на която ще ги пуснете.

Платнени обувки  и маратонки

Повечето кецове и платнени обувки могат да се перат в пералня, освен, ако това не е обозначено като забранено на етикета. Винаги изваждайте връзките преди това и ги изперете отделно. Извадете стелките, поставете обувките в чанта за пране и изперете с добър перилен препарат и топла вода. Ако миризмата е проблем, добавете една чаша сода за хляб или дезинфектант към водата.

Плюшени играчки

Какво можем да перем в пералнята

Всички плюшени играчки, освен винтидж екземплярите и онези, на чийто етикет е категорично забранено да се поставят в пералня, могат да се перат там. Необходимо е да са здрави, защото ако има скъсани шевове по тях, съществува опасност пълнежът да се изсипе в барабана. Петната по плата е добре да се третират с малко количество детергент или препарат за петна предварително. Добре зашитите меки пълнени играчки се поставят в мрежеста торба и се перат със студена или топла вода на цикъл, който е щадящ за тъканите. Оставят се да изсъхнат на въздух.

Силиконови кухненски принадлежности

Ако кухнята ви е заредена със силиконови подложки за хляб, форми за сладки,  шпатули, ръкавици и други готварски инструменти, просто ги сложете заедно с нормалното си пране, за да ги почистите. Използвайте топла или гореща вода и детергент, за да отстраните маслените остатъци от храните от тях. Използвайте плътна торбичка за пране за  малките предмети и лек цикъл на центрофугиране, за да предотвратите нежелани изкривявания по тях.

Душ завеси

Завесата за душа също има нужда от изпиране, така че непременно я сложете в пералнята заедно с всички мръсни кърпи.

Ако по завесата има образуван малко мухъл, използвайте разтвор на хлор белина върху белите или пластмасовите завеси и кислородно избелващо средство върху цветните завеси, за да премахнете петната преди изпирането им.

Възглавници

Какво можем да перем в пералнята

Независимо дали имате възглавници с перушина или такива с пълнеж от полиестер, те също могат да бъдат изпрани в пералнята. Използвайте добър перилен препарат и не препълвайте машината. Оставете им пространство в барабана.

Изберете слънчев ден за изпирането им, тъй като ще им трябва доста време да изсъхнат, макар, че могат да се сложат и в сушилнята. Под слънчевите лъчи ще изсъхнат по-добре, а освен това ще се ускори процесът и ще се помогне за премахването на миризмите.

Чанти и кутии за храна

Когато използвате торбичка или кутия за обяд за многократна употреба, има потенциално опасност от кръстосано замърсяване от бактерии, освен ако всичко не е било почистено правилно. Бактерии като Salmonella, Listeria, E. coli, плюс мухъл и дрожди могат да предизвикат разстройство в храносмилането и дори да разболеят вас и вашето семейство.

Меките кутии с цип и торбичките за храна могат да се изперат в топла или студена вода при лек цикъл, след което да се оставят да се изсушат сами на въздух.

Кухненски ръкавици и ръкохватки от плат

Какво можем да перем в пералнята

Не забравяйте да добавите кухненските ръкавици за фурна и ръкохватките, когато слагате кърпите за пране. Почти всички от тях са били в контакт с храна в даден момент. За съжаление, обаче, ако имате изгорени места по ръкавиците, в този случай пораженията не могат да бъдат поправени.

Конци за подочистачки, гумени ръкавици и други уреди за почистване

След като изчистите къщата си не забравяйте да почистите и приборите, които сте използвали. Гъбите, гумените ръкавици, конците на мопа за почистването на пода и почистващите четки могат да задържат върху себе си бактерии, които ще разпространявате отново следващия път, когато ги използвате.

Съберете ги в мрежеста торба и ги пуснете в пералнята, заедно с кърпите за пране. Използвайте топла вода и добър почистващ препарат. След като ги извадите ги оставете да изсъхнат напълно на въздух, преди да ги приберете по местата им за съхранение, за да предотвратите растежа на мухъл и плесен по тях.

Малки килими и черги

Какво можем да перем в пералнята

Малките килими,  особено тези, поставени близо до вратите, улавят много прах. Освен, ако килимчето ви няма етикет, който ясно да показва, че то се почиства само на химическо чистене, може да го пуснете в пералнята. Принципно повечето видове могат да се перат там, дори и тези с гумена подложка.

Преди да го пъхнете за пране проверете дали няма някои петна по него и ако намерите такива ги третирайте с подходящ продукт 15-20 минути предварително, за да получите добри резултати. Използвайте студена вода и течен перилен препарат за всички килими. Никога не използвайте хлор за избелване или дезинфекциране, ако килимът има гумена подложка. Белината ще предизвика отлепване на гумата.

След като извадите мокрото килимче от пералната машина го оставете да изсъхне на въздух.  Имайте в предвид, че топлината може да свие килима или да причини влошаване на състоянието на гумената му подложка.

Меки чанти за покупки за многократна употреба

Какво можем да перем в пералнята

Повторно използваемите чанти за хранителни стоки, особено тези от тях, използвани за продукти като  месо и предварително сварени или полу-готови храни, трябва да се перат след всяка употреба, за да се предотврати замърсяването им от бактерии. Чантите, използвани за опаковани и консервирани стоки и почистващи консумативи, могат да се перат през малко повече време.

Някои торбички имат етикети с инструкции как да се перат и трябва да следвате тези указания. На моделите, които нямат, винаги премахвайте разделителите или стелките им преди изпиране. Ако чантата е от тъкана материя, изперете я в гореща вода с обикновения си перилен препарат. Топлата вода е необходима за унищожаването на Е. coli и други бактерии. Пазарските торбички за многократна употреба могат да бъдат изсушени на въздух или поставени в сушилнята.

Спортно облекло

Какво можем да перем в пералнята

Всички спортни облекла и униформи се нуждаят от редовно изпиране, заради изпотяването, което неимоверно се получава след обличането им. Всъщност, не само меките материи се нуждаят от това. Предпазителите за коленете и лактите също се покриват с телесни течности и замърсявания. Не се притеснявайте да ги пуснете в своята перална машина, но преди това ги поставете в мрежеста торба за пране в пералня. Задайте кратка програма на 30 градуса и без центрофуга.  Сушилнята също не се използва в този случай, така че оставете нещата да изсъхнат на въздух и ги дръжте далеч от директна топлина.

Ако трябва да използвате постелката скоро след това, разпънете я на пода и я покрийте със суха голяма кърпа. Навийте на руло и притиснете, за да отстраните колкото е възможно повече вода. Оставете да изсъхне на простора, но далеч от директните слънчеви лъчи или пряк източник на топлина. Никога не поставяйте в сушилнята за дрехи.

Автор: Габриела Тодорова