В днешно време хората, които имат килими в къщи, са подожени на изпитание с почистването им. Ежедневно се сблъскват с много косми, кал, храна а може би и по лошо като петна. Все неща, с които обикновената прахосмукачка не може да се справи. 

почистване на килима или мокета от петна

 

Не трябва да забравяме, че всички органични елементи като храна коса и други, може да спомогнат за развитието на бактерии и алергени. Те може да влошат не само естетическия вид на вашия дом и килим, а ми и здравето на вашето семейство. 

Как да почистим килима от петна?

Ето какво трябва да направите:

Материали за пране и почистване на килим от петна

  • Пране на килими

Перете килимите на всеки три месеца, като използвате домашен шампоан за килими, като Шампоан за килими Vanish 3in1 или Шампоан за килими Biocarpet Odour Control. Изберете шампоан, който включва защита срещу петна върху влакната. От тук имате две опции. Първата е пране на ръка, а втората е чрез машина. Машината може да бъде закупена, но не трябва да забравяте, че това е скъп уред, който се ползва доста рядко. Другия вариант е наемането под наем. Трябва да направите проучване във вашия район за фирми,  предлагащи машини за пране на килими и мокети под наем

  • Освободете килима от мебели

!Съвет от нас.

За премахнето на отпечатъци върху килима от мебели: Вземете едно или няколко кубчета лед и разтъркайте във всички посоки засегнатата зона.

  •  Задължително почистете с прахосмукачка преди прането на килима.

Почистете килим с прахосмукачка

  •  Предварително обработете петна

Предварително обработете лошо оцветени зони преди дълбоко почистване на вашите килими. По този начин, петното ще се измести отдолу, подготвено за почистване на килима. Петна като шоколад и кал трябва да се третират, след като петното изсъхне, за да не разнасяме мръсотията. ! Веднага отстраняваме петната от храна, кафе, чай и червено вино. Ако такова петно засъхне на вашия килим, то почистването му би било много трудно. ! Петна от червено вино - Задължително първо попийте петното със суха кърпа или хартия без да търкате! След това изсипете обилно газирана вода или бяло вино, за да се повдигне петното. Подсушаваме отново с кухненска хартия или друга кърпа и поръсваме обилно сол върху цялото петно. След час може да използвате прахосмукачката и да почистите солта. 

  • Почистете - Пране 

Посредвом четка за пране на килими или друг подобен инструмент. 

  • Изплакване 

Препоръчваме да перете килимите върху повърхности, които не могат да оцветят или да изцапат вашия килим.

  • Подсушаване

Изсушете старателно!   Може да използвате прахосмукачка за мокро почистване или да прострете килима навън. Уверете се, че краищата на вашия килим се отцеждат и не се допират до нищо, за да предотвратите образуването на по тъмни области.

Рецеята за DIY Препарат за почистване на петна от килими и мокети

Съставки:

1/4 чаша ябълков оцет, 1 супена лъжица. от  течен сапун за чинии и се напълва с вода в спрей боптилка.

Напръскайте зоната обилно и оставете да кисне 5-10 минути и след това продължете с измазване с чиста и суха кърпа, докато петното не се отстрани. Някои продукти в дома ни  за могат да бъдат от голяма полза за борба с много видове петна по килими.

Използване на фирми за пране на килими

Пране на килим с перяща машина или прахосмукачка

Ако всичко това ви се струва ложно, трудоемко или скупо, за почистването на вашия килим може да се обурнете към фирма за пране на килими. Повечето от тях ще вземат килима от дома ви и ще ви го върнат обратно чист и сух, като цената за пране на килим варира около 2лв на килограм + 1 лв. за качване и сваляне от апартамента или къщата.