Мазнините, натрупани по котлоните, фурната или плота в кухнята могат да изглеждат и миришат много неприятно. Почистването на подобни засъхнали и загорели мазнини често се оказва трудно и досадно, особено, ако не се използва правилния почистващ препарат.

Кой може да бъде най-достъпния, евтин и практичен начин за изчистване на мазнини от готвене? Почистването с оцет! Просто накиснете гъба или парцал в оцет и го използвайте, за да изтриете мазната повърхност. Той ще пресече греста и мръсотията в една лесна стъпка.

Имайте в предвид при почистването, че мазнините могат да се почистват с оцет само, ако са върху не-порести повърхности, като например метал или стъкло, или върху плътни плотове.

Ако не понасяте силната миризма на неразреден оцет, можете да го разредете с малко вода. Една част оцет на две части вода е добро решение за начало. Можете дори да добавите няколко капки ароматно масло или лимонов сок към разтвора, ако искате да получите по-добър аромат.

Почистване на кухнята с безвреден препарат

Оцетът е подходящ за почистването на мазнини заради оцетната киселина в него, която разгражда мазнината, като по този начин спестява време за почистване, търкане и полагане на усилия.

Ползите от използването на оцет за почистване са много. Сред тях спадат следните предимства:

  • Липса на вредни химикали или дим - оцетът има проста химическа структура и можем да му се наслаждаваме редовно при консумация под формата на салатен дресинг, подправка и като съставка в много рецепти. Макар оцетът да има остър мирис, той не е опасен при вдишване, когато се използва за почистване.
  • Достъпна цена - оцетът е евтин и е много вероятно дори да не трябва да излизате и да го купувате от магазина само, за да почистите в кухнята. Вероятно вече имате шише с оцет в шкафа си и се нуждаете само от малко количество от бутилката, за да си свършите работата с почистването.
  • Безопасност при използване около домашни любимци и деца - докато не попадне оцет в очите им, не е нужно да се притеснявате, че ще докоснат или оближат повърхност, която просто е била почистена с оцет. Щом е безопасен за вашата салата, значи  е безопасен за езиците и пръстите.
  • Без парфюми или изкуствени аромати - ако вие или някой от членовете на домакинството ви сте алергични към определени аромати, почистването с оцет е добро решение за вас. С използването му за почистване ще избегнете ароматите, които често са добавени към много от търговските почистващи продукти.
  • Спестяване на място в шкафа с препарати - не е необходимо да съхранявате множество химикали за почистване със специално предназначение. Можете да използвате една и съща бутилка оцет, за да направите салатен дресинг или да почистите мазнините в кухнята. Това означава, че след като започнете да изследвате всичко, което можете да почистите с оцет, има вероятност да започнете да го купувате в по-големи количества, а това да не ви струва много.
  • Безопасност за използване върху не-порести повърхности - можете да почиствате метални и стъклени повърхности, както и много плотове с оцет. Трябва да избягвате да го използвате, обаче, върху мрамор, дърво и порести плочки. Не оставяйте капки или локва от него в контакт с неръждаема стомана в продължение на часове, за да не разяде покритието.

безвреден препарат за почистване

Предупреждения и предпазни мерки при обезмасляване с оцет

  • Както при всички почистващи средства, трябва да избягвате всякакъв контакт с очите и продължителен контакт с кожата. Докато оцетът е безопасен, когато се консумира, киселината в него може да е дразнеща за чувствителните области по тялото.
  • Опитайте да тествате оцета първо върху малка площ, преди да го използвате за почистване на дървени повърхности или плочки. Ако повърхността не е напълно запечатана, може да забележите нежелан ефект от киселината в него. По-добре е това да се отрази само на една малка област, отколкото да се почисти целият плот или мебел и едва след това да се открие, че има проблем.
  • Не използвайте оцет върху мрамор. Киселината в оцета може да повреди мрамора и това би било проблем, който да ви излезе по-скъпо, отколкото предполагате.

Автор: Габриела Тодорова