Кухненските електрически вериги са няколко, тъй като кухнята е стаята в дома, в която се използва най-много електричество.  Докато една спалня или хол може да се обслужва само със стандартна осветителна схема, която осигурява цялата мощност за осветлението и устройствата, не е необичайно в една модерна кухня да има пет или шест вериги, ако има много  електрически уреди.

Имаше време, когато  повечето кухненски уреди бяха включени в обикновени общи вериги за електричество, но тъй като тези уреди стават все по-големи и по-големи през годините, сега е стандартно и се изисква за всеки от тези уреди да има специална верига, която да не служи за обслужване на нищо друго.

Ето кои са най-често използваните електрически вериги за кухни:

  • Хладилник

Кухня

Модерните хладилници изискват специална верига от 20 ампера. Понастоящем може да имате по-малък хладилник в кухнята, който да е включен в общата осветителна схема, но по време на всяко  закупуване на по-голям хладилник, трябва да бъде инсталирана специална верига от 220 волта.

  • Микровълнова фурна

ел. веерига за кухня

Микровълновата печка се нуждае от специална верига от 20 ампера, за да я захранва. Това ще изисква 12/2 NM проводник със земята. Микровълните се предлагат в различни видове и размери. Някой модели са предназначени за поставяне върху плот, а други - под шкафа, над печката.

Въпреки, че не е необичайно да се видят микровълнови фурни, включени в стандартните изходи за уреди, по-големите микровълнови печки могат да теглят до 1500 вата и  се нуждаят от собствени  електрически вериги.

  • Готварска печка

електрическа верига за кухня

Електрическите готварски печки ще се нуждаят от специална 240/250-волтова, 50-амперова електрическа верига. Това означава, че ще трябва да инсталирате кабел 6/3 NM,  за да захранвате печката.

По време на закупуване на нова и мощна печка, обаче е добра идея да инсталирате електрическата верига, дори и ако в момента няма да я използвате.  Имайте предвид, че електрическата печка трябва да се притисне обратно към стената, така че да позиционирате  изхода съответно това.

  • Миялна машина

електрическа верига

В схемата на съдомиялната машина трябва да има специална електрическа верига - 15 ампера. Той се захранва с 14/2 NM проводник със земята. Можете също да изберете да захранвате миялната машина с 20-amp верига, използвайки кабел 12/2 NM.

Уверете се, че сте позволили достатъчно разхлабване на кабела NM, така че съдомиялната машина да може да се извади и да се обслужва, без да я разкачвате.

  • Осветителна схема

ел. вериги за кухня

Кухнята няма да бъде завършена без осветителна верига, която да освежава зоната за готвене. Необходима е 15-амперова за захранване на осветителните тела на тавана и  осветлението на шкафовете.

Всеки комплект светлини трябва да има свой собствен ключ, който да ви позволява при желание да правите промени. Винаги се опитвайте да обмисляте бъдещите си нужди. Може да поискате да добавите таванен вентилатор в бъдеще или допълнително осветително тяло. Поради тази причина не е лоша идея да инсталирате верига с 20 ампера за общото използване на осветлението, въпреки, че се изисква само верига от 15 ампера.

  • Уреди с малко натоварване на кухненските електрически вериги

Ще имате нужда от две специални вериги от 20 ампера, за да управлявате малките електроуреди включително тостери, кафе машини, миксери, пасатори и т.н. Ако нуждите ви го изискват, може да инсталирате и повече.

Когато планирате веригите и местоположението на изходите, опитайте се да си представите къде ще поставите уредите върху плота или в близост до него. Ако имате съмнения, добавете допълнителни вериги за в бъдеще.