Съдомиялна машина се купува лесно, но дали трябва да се почиства? Всички съдомиялни могат да работят много по-ефективно, ако се поддържат правилно. Необходимо е само да се отделят по около 10-15 минути на всеки 3-4 месеца за почистването им, а те ще се отблагодарят с дълго и надеждно обслужване в продължение на много години.

Почистването на съдомиялна не е трудно и изисква освен отделяне на малко време и внимание веднъж на няколко месеца, също така няколко подръчни средства, а именно: гъба, кърпа или лист от хартиена ролка, оцет, клечки за зъби и чаша. Непременно намерете и наръчника за употреба на вашата миялна - независимо дали на хартия или онлайн.

Почистване на миялната машина

Стъпки за почистване на съдомиялни машини:

  • Намерете Ръководството за употреба на уреда

Документите за употреба на всяко устройство трябва да се пазят и съхраняват на определено място в жилището. Ако не можете да си спомните къде сте поставили Ръководството за употреба на вашата машина за миене на съдове или никога не сте имали такова, трябва да можете да го откриете онлайн, както и препоръчаните инструкции за поддръжка за вашата съдомиялна. Проверете марката и модела й и направете онлайн търсене за нея. Това ще бъде важно, за да извършите безопасно почистване и да сте наясно с инструкциите за поддръжка.

  • Проверете марката и модела на съдомиалната машина и направете онлайн търсене за нея.

Първо отстранете поставката за съдовете, за да можете лесно да стигнете до рамото на пръскачката. Проверете дали дюзите на рамената на пръскачката са задръстени и ако е необходимо, ги почистете с помощта на клечка за зъби. Когато дюзите са чисти, те ще се пръскат по-добре и вашите прибори ще излязат от машината по-чисти след измиване.

  • Почистете канализацията

Извадете щепсела от контакта. Щепселът  вероятно е някъде под мивката, ако сте закупили модел съдомиялна за вграждане. Може дори да изключите прекъсвача, за да сте сигурни, че няма опасност да пипате смело. Проверете Ръководството за употреба на собственика, за да видите дали тавичката около изтичащия отвор трябва просто да се плъзне или може да се отстрани лесно и следвайте оказаните инструкции за свалянето й. Отстранете всяка храна или остатъци от отводнителния канал в долната част на уреда. По този начин помпата няма да се налага да работи толкова усилено и ще премахнете миризмите в отводнителната тръба.

Съдомиялна машина

  • Проверете решетката

Огледайте инспектиращо внимателно поставките за приборите и поправете или подменете при необходимост. Не трябва да има спукани или счупени места, както и ръжда. Поръчайте нови директно от производителя или чрез онлайн търговец на дребно. По този начин ще бъдете спокойни, че приборите ви няма да бъдат начупени или изцапани с ръжда по време на миене.

  • Налейте оцет по време на цикъла на измиване и изплакване

Подменете скарата и сложете чаша с оцет отгоре в поставката на самата миялна машина. Пуснете я да работи един пълен цикъл. По този начин твърдите водни отлагания, както и песъчинките от сапун и ръжда, ще бъдат премахнати от стените на съдомиялната машина.

Вместо оцет може да се използва пакет с неподсладена напитка с аромат на лимон. Просто го изсипете в отделението за миене и стартирайте цикъла на съдомиялната машина.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева