Красивите винилови настилки от дъски на пръв поглед изглеждат почти еднакво, независимо коя марка е производителят им. Установяването на разликите между качествените винилови подови дъски и некачествените може да стане едва, след като се стъпи върху самия винил за под и се погледне по-отблизо.

Основните характеристики на качествените винилови дъски за подова настилка включват: дебелина, слой на износване, качество на релефа, качество на визуалния слой, обработка на ръба, размера на селекцията, репутацията на фирмата и гаранцията от производителя. Ето кои са 5-те най-добри луксозни винилови подови настилки за дома, на които може да се доверите:

  1. Shaw

Тази марка има много сериозно отношение към производството на винилови подови настилки от дъски.  Понастоящем Shaw изпълняват 7 различни линии, всяка линия с между 7 и 13 цвята или може да се каже обобщено, че вариациите на видовете обхващат цялата гама за подова настилка винил. Брандът покрива спектъра с търсене както на евтини и тънки дъски винил паркет, така и на дебели и скъпи.

Винил за под

Много от качествата на луксозните винилови настилки за дома се определят от дебелината на материала. Линиите "Premio" и "Classico" на Shaw  представляват индустриално покритие с дебелина от 6,5 мм до  2,5 см, за  продукт, което е  средно повече от половината от средното равнище. Освен това, износващият слой на Premio и Classico е с дебелина 0, 50 мм. Дължината на дъските със среден размер е 121,92 см, докато при другите марки е намалена значително до 91,4 см.

2.  Armstrong

При тази марка всичко се отнася до простотата. Единствената линия винилова подова настилка от дъски носи името "Luxe Plank" и е разделена на три качествени обозначения - "Добър", "По-добър" и "Най-добър" материал.

Повечето винил подови настилки в стил дърво са насочени към безопасни, приятни за тълпата зони и включват любим  материал за подови настилки като клен, дъб, орех и  ятоба. В категорията "Най-добър", Luxe се разпростира малко навън с модерни дървени обработки, като изгоряла от слънцето дървесина и екзотичен фъстък.

Никои от моделите на Armstrong не достигат дебелината на произведените от Shaw с 6.5 mm, макар че притежават уважаваните  4 мм. Всички дъски за винилова подова настилка зависят от самозалепващото се лепило, което трябва да се присъедини към дъските, независимо дали самостоятелно или под формата на връзка с функция за щракване / заключване.

3. Mannington

Луксозните подови настилки за дома от винил на Mannington се разделят на две между висококачествената линия Distinctive Plank и достъпната Adura, която е подходяща за поставяне на винилови настилки на ниво вход.

Винил подова настилка

Adura предоставя по-рентабилният начин за поставяне на винилови настилки в жилището с размери 10,16 см x 91,44 см и дебелина 4 мм. Дъските от тик, дъб и клен не изглеждат зрелищно или разтърсващо на пръв поглед, но са подходящи за солиден под в  кухнята,  детската стая и дори в мазето.

Ако искате вашата винилова настилка от дъски действително да се вижда визуално в цялата си прелест, ще бъде необходимо да я ъпгрейднете с линията "Distinctive Plank", която включва размери от 15,24 см х 121,92 см, микро загладени ръбове и гама с по-тъмни и по-успокояващи цветове. Релефът на Distinctive е далеч по-сложен и по-реален от този на Adura. Единственото общо помежду им е дебелината  от 4 мм.

4. Karndean

За разлика от другите изброени тук производители, Karndean не е име, което се чува толкова често. Известна на купувачите в САЩ през последните 40 години, марката отново се радва на възобновена популярност през последните години.

Брандът иска да се отличи от другите доставчици на дъски за винилови настилки.  Потребителите инсталират Karndean, когато нямат нищо против да плащат повече за луксозен винил, който изглежда по-добре и се инсталира малко по-различно от останалите.

Art Select е линията, която предлага винил с вид на дървен паркет. Тя залага на класическите визии на дървесина като буйни дъбове и кленове, всички под формата на дъски за пода, които са с обща дебелина 4,5 мм и слой на износване от 0, 50 мм.

Подова настилка винил

Loose Lay се нарича методът на инсталиране на дървените винилови настилки на Karndean, който не разчита на познатото щракване / заключване или лепило като останалите, за присъединяване на дъските една към друга.

В този случай,  дъските се прихващат посредством тежка, мека подложка. Забиват се директно срещу первазните бордове на периметъра и една срещу друга. Този плавен метод за полагане на винилови дъски помага да се избегнат неминуемите подутини и хребети, които обикновено се проявяват от дъски, които отказват да паснат на мястото си.

5. Lumber Liquidators

Ако Shaw, Armstrong и Mannington представляват старата генерация, то Lumber Liquidators може да се каже, че са в началото на разрастването и налагането си на пазара,  макар брандът да наближава вече 20-годишна възраст.

Линията на марката  за луксозни винилови настилки носи името "Tranquility", което в превод означава "спокойствие", "тишина". Тази линия не представя най-красивите дървени настилки от винил на пазара. Някои от дъските са толкова драстично зърнести и набраздени, че изглеждат прекалено крещящо. Изборът е ограничен до скромните 25 вида луксозни дъски. Гаранцията е за период от 50 години, но тя съдържа толкова много изключения, че на потребителя ще му отнеме вероятно не по-малко от 50 години, за да намери начин да се възползва от нея.

Списъкът с изключения, които не покриват гаранцията, включва продукти, които не могат лесно да се намерят другаде. Моделът "North Perry Pine", например, предлага винилова настилка за под с дебелина 1,5 мм, която рядко се среща. Ниската цена е примамлива при желание за бърза и евтина инсталация в пристройка към сградата или дори като временен под за реконструиран проект.

"Tranquility" предлага  5 мм винилова настилка от дъски с размери  121,92 см х 17,78 см.  Всъщност, половината продукти от линията са с дебелина 5 мм, но дори и най-скъпия вид сред моделите струва на половина на цената на настилките от винил, които предлагат Shaw и Armstrong.

Автор: Габриела Тодорова