Умен дом или "smarthome" е мечта на много хора. Той улеснява доста ежедневието, а ние печелим повече време за близките ни, за нашето хоби или просто да си починем. В света на технологиите вече всичко е възможно и лесно достъпно, както и домът ни да бъде smart

Да започнем с домашните устройства за контролиране на останалите smart устройства. Те се свързват към домашния WIFI . Имат вграден микрофон, който позволява устройството да изпълнява гласови команди и да контролира закачените към него умни устройства. Седите си на дивана и искате да приглушите светлината, без да се налага да помръдвате, просто казвате на устройството да го направи. 

Най-популярни домашни асистени в момента са: Google Assistent, Alexa by Amazon, Apple Home kit и Mi Smart Home Kit от Xiaomi.

Smart Осветление

Умното осветление дава възможност за контролиране от всякъде. Представете си, че сте извън дома си, но искате да включите осветлението вечерта. С един клик можете да включвате и изключвате осветлението във всички стаи. Също така можете да настройвате яркостта на светлината или да настроите будилник, така че когато звънне алармата всички лапми се включват. Повечето умни лампи оперират с Bluetooth или WIFI. Енергоспестяващи са и имат дълъг живот. 

smarthome

Xiaomi Mi LED Smart Bulb е с 16 милиона цвята, регулираща се яркост и топлина на светлината, както и персонализирани настройки. Може да огрее дома ви с до 800 лумена. Връзва се с Wifi мрежа и може да работи с гласови команди ако е свързана към Google Assistent, Alexa. Ако нямате такива, лампата работи чрез приложение, което се инсталира на телефон или таблет. Вече няма нужда да ставате от леглото, за да загасите лампата в спалнята или в детската стая, всичко е на един клик разстояние.

Wifi Камери

С помощта на тези устройства можете да наблюдавате всичко в дома си. Както и да избегнете евентуална кражба. Лесни са за инсталиране, просто ги свържете към мрежата и изтеглете мобилното приложение. Имат запис във времето, както и нощно виждане. По всяко едно време на денонощието контролирате какво се случва в дома ви. 

WIFI kamera za nabliudenie XIAOMI

 Mi Home Security Camera 360°  разполага с 1080p FHD и 360 градуса ъгъл на виждане. Отчита движението и изпраща известие на телефона. Освен това има функцията Talkback с която говорите през камерата. Нищо не може да ви се изплъзне с нощното виждане чрез инфраред.  

 Смарт устройства за контролиране на енергията

Смартдом - контрол на електроенергията и създаване на умни сцени - Smarthome

Този тип smart устройства се закачат към консуматора на енергия ( пр. бойлер) и в мобилно приложение дават отчет за израсходваната енергия от уреда. Също така може да настройвате таймер, в който уреда да се включва или изключва. страхотен начин да намалите разхода на енергия.

Робот за почистване

Роботите за почистване са идеалният заместител на прахосмукачката. Те се движат сами, като с помощта на сензори сменят посоката си щом опрат до мебел.

ROBOT za pochistvane

Прахосмукачка Робот Xiaomi Roborock S55 е най-новото и най-функционално предложение сред роботите за почистване. Отново използва WIFI и работи с мобилно приложение. Осигурява картографиране на пространството и създаване на график за почистване. Също така дава информация относно смяна на филтрите. Още функции на робота са : Създаване на виртуални стени, маршрути за почистване, управляване на посоките в които се движи, самостоятелно връщане на зарядната станция при ниска батерия, засичане на килими и съответно автоматично превключване към максимални обороти на почистване, изкачване на препядствия до 2 см. Освен всичко това има и вграден моп за мокро почистване. 

Сензори за движение

Смарт сензори за умен-дом

Ако на времето са били използвани само в охранителните системи, то днес можете да ги използвате където пожелаете. Поставени на удобни за вас места, сензорите за движение ви информират какво се случва в дома ви когато ви няма. Много лесни и удобни за поставяне и инсталиране. Свързват се с WIFI връзка и се управляват чрез мобилно приложение. Работят с мобилно приложение и изпращат известия когато засекат движение.

 Пречиствател на въздуха 

Когато говорим за чист въздух, всички се питаме колко реално е чист въздуха, който дишаме ние и нашите деца всеки ден? В градската среда поради голямата натовареност от автомобили и предприятия, въздухът е често пъти замърсен над определената норма. Ние можем да ви посъветваме да инвестирате в smart пречиствател за въздух на xiaomi.

Vuzduh prechistvane

Xiaomi Air Purifier 3H е най-новото от Xiaomi. Той може да се контролира чрез мобилно приложение, а работи също и с Google Assistent и Alexa. Устройството разполага с кръгъл  OLED екран, на който показва температура, влажност, чистота на въздуха. Много икономичен и енергоспестяващ.

Грижа за цветятя със Smart устройство 

Няма нужда да гадаете от какво се нуждае вашето цвете. Има смарт устройство, което се забучва в почвата на растението и отчита всичко. Казва ви какво е състояието на почвата, има ли нужда от поливане и колко, има ли достатъчно хранителни вещества в почвата, каква е температурата. Така винаги ще сте информирани за грижите около вашите цветя. 

smart ustroistvo

Flower care Xiaomi е във вормата на термометър и е изключително практичен. Разполага с дисплей, като основната информация дава през мобилното приложение.

Всички показани примерни устройства са напълно достъпни, с адекватна за функциите им цена. Тези домашни удобства не присъстват само по филмите за бъдещето, те са напълно реални и функционални. Обмислете какво ще е най-полезно за вас и вашият дом.

Автор: Виктория Радева