Поставянето на телевизор на стената е опция, която новите модели телевизори позволяват. За разлика от тежките и големи стари модели, леките и плоски плазмени телевизори не изискват наличието на мебел, върху която да бъдат поставени. С изчистения си и по-лъскав дизайн, те  пестят място и  позволяват да се скрият грозните кабели. За щастие, монтирането на телевизор на стени, строени без хоросан, е лесен проект, с който всички собственици на нов лед телевизор могат да научат.

Като за начало ще са необходими предварително да се подготвят някои материали и инструменти:

  • Скрепителни елементи за стена и свързани с тях винтове или болтове;
  • Дрелка;
  • Нивелир;
  • Мерителна лента;
  • Молив;
  • Шайби;
  • Комплект за окабеляване на телевизора;
  • Капак за изхода.

Купуване на подходящата стойка за телевизор

Независимо накъде ще се насочите ще установите, че се предлага голямо разнообразие от стойки за телевизори. Най-важният детайл, който е от значение за вас, е колко голям и тежък телевизор ще може да издържи конкретната поставка. Ако може да понесе тежестта на един 55-инчов телевизор, не си правете експеримент да проверявате дали ще издържи 65-инчов. Ако телевизорът падне, той не само ще се счупи, но и ще повреди стената ви и всичко, което се намира под него.

Ще трябва да обмислите дали предпочитате хоризонтална или вертикална стойка за телевизори с въртящ се монтаж или с плосък монтаж. Въртящите се стойки ви позволяват да гледате перфектно телевизора, независимо къде се намирате в стаята. Те струват малко повече, но допълнителното удобство си заслужава.

Определяне на местоположението на телевизора

Следва да изберете къде точно да монтирате телевизора си. Преди да го направите, помислете за кабелите. Ако видът им не ви притеснява, най-добре би било да поставите телевизора  на нивото на очите, когато сте в седнало положение. Макар, че повечето телевизори са инсталирани малко по-високо от това ниво, този ъгъл на гледане може да натовари врата ви и да предизвика болки.

Ако искате да скриете кабелите или да монтирате телевизора над камина или канапе в хола, например, инсталирането става малко по-трудно. Повечето професионалисти са свикнали с това, но работата е по-взискателна за неопитните в тази област.

Намиране на бетонните колони

Гипсокартонът може да поддържа малки телевизори - до 19 инча.  Повечето телевизори в наши дни са много по-големи, така че ако предпочитате да гледате на по-широк екран не забравяйте да инсталирате стойката в бетонните колони в стената.

Колоните обикновено се намират на около 40 см една от друга, така че ако знаете точно къде се намира едната, може да измерите хоризонтално това разстояние в желаната посока, за да откриете останалите.

Ако нямате такъв ориентир, опитайте с почукване в стената. Ако звукът се чува като на кухо, значи там няма колона, но ако се чува солидно, значи сте намерили мястото.

Монтиране на стойката към стената

  1. Задръжте стойката до стената, като я поставите на желаното място.
  2. С молив отбележете мястото, където ще пробивате двете дупки.
  3. Оставете стойката и вземете дрелката. Направете дупките.
  4. Използвайте винтовете от комплекта със стойката, за да ги завиете в стената.
  5. Не ги завивайте до край. Оставете достатъчно разстояние, за да може да се окачи стойката стабилно, без да трябва да я придържате.
  6. Използвайте нивелир, за да проверите дали стойката е балансирана правилно. Ако не е на ниво, трябва да я настроите. В този случай, инсталирайте необходимите болтове и шайби (и двете осигуряват задържане на телевизора). Уверете се, че монтажът е здраво закрепен към стената.

Изрязване на дупки в стената за кабелите

Тази стъпка е за тези, които искат да скрият кабелите, защото без тях всичко изглежда по изчистено и подредено.

Първо се уверете, че има източник на захранване в близост до избраното място.  Ако няма, електротехникът ще се наложи да добави изход. Трябва да го инсталират точно под или над мястото на монтирането на стойката.

Ако изходът е далеч, все още ще трябва да пробиете дупка точно под или над мястото на монтирането. След това, пробийте друга дупка близо до изхода. Използвайте комплекта за окабеляване на телевизора, за да разширите захранващия кабел и HDMI кабела през стената и го включете в най-близкия контакт. Промушването на тези проводници не е лесно, но трябва да се направи, ако искате да ги скриете.

Прикрепване на монтажните скоби към телевизора

В кутията на стойката трябва да има парчета, които се прикрепят към телевизора. Следвайте ръководството за монтаж и свържете тези парчета. Уверете се, че те са здраво закрепени, тъй като тези метални ленти действително държат вашия телевизор.

Монтиране на телевизора върху стойката

Използвайте помощта на приятел или роднина, за да поставите внимателно телевизора върху вече монтираната стойка. Ако има нужда, завийте малко винтовете, които при монтажа оставите разхлабени.

Някои монтажни работи не изискват допълнителни винтове.

Преди да пуснете от ръцете си телевизора, уверете се, че е стабилен и равен. Седнете на дивана, за да тествате ъгъла.

Приятно гледане!