Оригами техниките за сгъване на салфетки могат да превърнат всяка обикновено подредена маса за вечеря в малко по-специална. Не е нужно само по празниците едноцветните хартиени салфетки са бъдат сгънати по малко по-различен начин, който да придава допълнителна празничност на трапезата.

Сгъването на една хартиена салфетка може да я превърне в част от декора на масата, ако успеете да направите оригами фигура с нея. Има голямо разнообразие от идеи, които могат да се приложат като оригами от салфетки или оригами от хартия. Техниките не са сложни и веднъж, след като научите определените инструкции за сгъване, ще започнете да се забавлявате заедно с децата и да прекарате малко време заедно, правейки оригами цветя, оригами лодка, оригами лебед, оригами жаба и други фигури оригами за начинаещи. По този начин определено ще успеете да ги ангажирате с подреждането на масата, а различно изглеждащите оригами сгънати салфетки ще придадат специален щрих на трапезата. Малчуганите със сигурност ще бъдат много горди с постиженията си, с които ще могат да впечатлят и приятелите си.

Не трябва никога да се пренебрегва времето, което семейството прекарва заедно. Също както съвместните дейности, така и общите вечери са важни за изграждането на едни стабилни емоционални отношения. Според проучвания е доказано, че семейните вечери се отразяват върху "ценностите на децата, мотивацията, личната идентичност и самоуважението им." Важно е да  знаем какво се случва в живота на другите членове на семейството, а това става непосредствено с активен разговор по време на общите дейности. Ето една възможност да създадете някои прекрасни семейни спомени, които децата ви ще запазят и ще ценят през следващите години.

Научете как може да направите 3 типа оригами сгънати хартиени салфетки само за няколко минути.

Как да сгънем салфетки

Как да си направим оригами салфетки с три джоба

Направете тази прекрасна оригинално поднесена хартиена салфетка,  която се отличава с три диагонални гънки в центъра на салфетката. Следвайте инструкциите за сгъване:

  1. Отворете избраната хартиена салфетка с правоъгълна форма я оставете върху равна повърхност.
  2. Прегънете я наполовина, като започнете с долния ръб към горния край.
  3. Сгънете салфетката наполовина още веднъж от лявата страна надясно. Всички отворени ъгли трябва да са в горната дясна част.
  4. Сега направихте квадрат.
  5. Започнете да сгъвате горния десен ъгъл надолу, като подгъва  трябва да минава малко под средата на салфетката.
  6.  Сега разполагате с един джоб.
  7. Вземете втори слой, който започва в горния десен ъгъл и го подгънете под първия слой.   Трябва да оставите около 2 см разлика между двата.
  8. Сгънете и подпъхнете трети слой под втория и отново оставете разстояние от 2 см между слоевете.
  9. Сгънете дясната страна на салфетката на около 1/3 от големината надолу и след това сгънете лявата страна на салфетката с 1/3.
  10. Сгъването на салфетка е завършено и трябва да изглежда като картинката по-горе.

Сгъване на салфетки

 

Как да си направим оригами салфетки под формата на диамант

Сега е време да научите как се правят оригами диаманти от сгъната салфетка. Следвайте инструкциите за сгъване и ползвайте картинката за ориентир:

  1. Отворете избраната хартиена салфетка с правоъгълна форма и я оставете върху равна повърхност.
  2. Сгънете я наполовина, започвайки от  левия ръб в посока към десния ръб.
  3. Сгънете отново наполовина, за да получите квадрат. След това прегънете хартията така, че да прилепите двата срещуположни ъгъла.
  4. Разгънете получения триъгълник.
  5. Завъртете салфетката така, че тя да е с форма на диамант и всички свободно разлистващи се пластове след сгъването да са в долната й част. Вземете най-горния пласт салфетка от ъгъла отдолу и го насочете нагоре към срещуположния му ъгъл. Подгънете го на около сантиметър под него.
  6.  Повторете тази стъпка със следващите два листа.
  7. Всички пластове трябва да са на еднакво разстояние един от друг.
  8. Обърнете салфетката и  я оставете върху масата.
  9. Прегънете всяка от страните към средата както е показано на картинката горе.
  10. Обърнете салфетката. Можете да я напълните с прибори или цветя като добавена декорация.

Оригами-сгъване на салфетки

Как се прави оригами под формата на панделка

Тази фигура може да изглежда като предизвикателство, но само с няколко прегъвания може да направите симпатична панделка от салфетка. Ето как:

  1. Отворете избраната хартиена салфетка с правоъгълна форма я оставете върху равна повърхност.
  2. Прегънете левия и десния ръб така, че да се срещнат в средата.
  3. Повторете стъпката на сгъване отново и ще получите още по-малък правоъгълник. Сгънете външните ръбове в средата. Нека те се припокриват само малко, за да се запазят гънките заедно за следващата стъпка.
  4. Вземете малко парче от друга салфетка и го сгънете под формата на лента.
  5. Обърнете салфетката и завържете лентата около средата, като я притискате здраво, за да създадете панделката.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева