Градинските рози имат нужда от подрязване, за да се насърчи новият растеж и разцвета им, да се подобри циркулацията на въздух, да се премахне мъртвата дървесина, което от своя страна ще намали заболяванията, причинени от вредители и в крайна сметка ще оформи вида на растенията. Това често се оказва нещо смущаващо за повечето градинари, макар всъщност да е много добро за самите градински растения. Добиването на умения и познания за откриването на точния момент и начина за подрязване на розите отнема време и практика, но това съвсем не бива да бъде обезкуражаващо, тъй като дори лошото подрязване трудно би убило розите.

Въпреки, че има голямо разногласие между експертите по отношение на това как и кога да се режат градинските рози, общо взето се допуска, че в повечето случаи не добре подкастрените растения ще се развият много бързо и е за предпочитане да се положат добри усилия за подрязването на цветята. Дори междувременно да се направят няколко грешки, това е за предпочитане, отколкото да се оставят розите да избуят.

Подрязване на рози

Градинските инструменти, необходими за подрязването на розите са: градинарски нож, градинска ножица с дълги дръжки и дебели ръкавици (за предпочитане дълги).

Подрязване на роза - основни принципи:

  • Винаги използвайте чисти и добре наточени градински инструменти;
  • Погледнете цялостната форма и състоянието на растението, но започнете да режете от основата му;
  • Режете, за да отворите центъра на растението за светлина и циркулация на въздуха; 
  • Направете разреза си под ъгъл от 45 градуса, на около 6-7 сантиметра над пъпката, която е обърната към външната страна на растението;
  • Направете изчистен разрез, а не назъбен или нащърбен;
  • Премахнете всички счупени, мъртви, умиращи или болни дървесини. Това включва всички клони, които изглеждат сухи, смачкани или черни. Изрежете ги, докато вътрешността на стъблото е бяла;
  • Премахнете слабите клонки и всички клонки, които са по-тънки от молив;
  • Премахнете подрастващите издънки под присадката;
  • Премахнете всички останали листа. Това позволява на розата да получи време да се настрои.

Подрязване на рози

Кога е подходящото време за подрязване на рози?

Времето за подкастряне се определя от класа на розовото растение и от зоната на издръжливост, в която се отглежда. Най-често се прави през пролетта, а градинарите често възприемат жълтия цъфтеж на храстите Форзиции като сигнал за действие. Ако нямате такъв ориентир наблизо, внимавайте, когато листните пъпки започват да набъбват във вашите розови растения, тъй като това означава, че с времето ще стават по-големи и червеникави на цвят. Трябва да подрежете преди тези пъпки да се разлистят, но не и преди да свършат сланите.

Хибридните чаени рози са най-специални за подрязване. Ако не сте сигурни точно какъв вид рози отглеждате, наблюдавайте растенията през целия им вегетационен период. Ако цъфтят по време на новия растеж, подрежете ги, докато са в латентно състояние или за да прекъснете латентността им. Ако цъфтят рано, на стъблата от миналата година, не ги режете до след цъфтежа.

Общи указания за подрязване чрез класификация на розите:

  • Рози, които цъфтят веднъж, на нов растеж:

- Модерни цъфтящи рози и Флорибунда: Тези цъфтят най-добре по време на растежа си през настоящия сезон. Подрежете ги силно (от 1/2 до 2/3 от височината на растението) през пролетта и отстранете старите стъбла. Оставете от три до пет здрави стебла, равномерно разположени около растението. Срежете ги на различни дължини от 45 до 60 сантиметра, за да насърчите непрекъснатото им цъфтене.

 - Чаено-хибридни рози и Grandiflora: Те също така цъфтят на ново стъбло и трябва да бъдат подрязани в ранната пролет. Премахнете мъртвите и слаби стебла. Създайте форма на отворена ваза с останалите стебла, като премахнете централните и всички клонове, които се пресичат навътре. След това намалете дължината на останалите стъбла на половина или между 45-60 сантиметра. Можете да позволите на по-старите, по-силни стъбла да са малко по-дълги от новия растеж.  Изтръгнете всички издънки.

Подрязване на рози

  • Рози, които цъфтят веднъж, на стари стебла.

 - Пълзящи рози: Те се подрязват, за да се премахнат щетите, нанесени от зимните неблагоприятни за растенията условия или за оформяне и запазване на размера им под контрол. Пълзящите рози цъфтят само веднъж и могат да бъдат подрязани веднага след цъфтежа им, докрай или до 6-7 сантиметра, ако желаете. Те бързо ще се възстановят и няма да загубите нищо през следващия сезон.

  • Рози, които постоянно цъфтят.

 - Модерни розови храсти: Тази група е една от повтарящо цъфтящите растения, които разцъфват върху зрели, но не стари дървесни стъбла. Оставете ги без подрязване, за да увеличите жизнеността им през първите две години, а след това използвайте метода "една трета". Всяка година премахвайте по една трета от най-старите стебла (в допълнение към всички мъртви, болни или умиращи стебла).

Подрязване на рози

 - Катерещи се рози: Те могат да повтарят цъфтежа си. Подрязвайте ги рано, за да премахнете от тях пораженията от зимата. След цъфтежа, отново ги орежете, за да оформите и да запазите размера им под контрол. Премахнете и сменете старите и отслабващи дълги пръчки според нуждите.

 - Бърбън и Портланд рози: Те ще повторят цъфтежа си, като ще цъфтят както на ново, така и на старо дърво. Режете, за да премахнете мъртвата дървесина преди цъфтежа. По-усилено подрязване и оформяне може да се направи след първото цъфтене.

  • Рози, които се нуждаят от малко подрязване.

 - Alba, Centifolia, Damasks, Gallica и Mosses: Тази група цъфти само веднъж, като произвежда цветя върху старо дърво и не изисква изобщо подкастряне. Режете само за отстраняване на мъртвите или тънки дървета и за оформяне на растенията, като режете след цъфтежа.

 -  Миниатюрни рози: Те се подрязват само, за да се оформи храста след цъфтежа.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева