Качественото почистване на петна и мръсотии от стените е важно като подготовка за боядисването им, когато се търсят добри резултати.

Когато решите, че е време да пребоядисате стените си и нямате търпение да ги покриете с нов цвят, трябва преди това да се вгледате отблизо. Докато разглеждате внимателно цялата площ, която ще трябва да подготвите, ще видите много мръсотия, петна и неща, които изглеждат твърде упорити за стандартното измиване с оцет.

Всеки  новобранец може да избърше прахта и да обере паяжините. Но се изисква истински професионалист в почистването, за да се измият петна от мазнини, водни знаци, детски пастели и мастило от стената. Ето няколко съвета и трикове, с чиято помощ ще се справите безупречно с почистване на петна от всякакво естество:

Петна от мазнина върху стената в кухнята

Мазнината носи риск с всяко готвене, но само ако имаше начин да не попада и върху стените и шкафовете, натрупвайки отгоре си още мръсотии...

Добрата новина е, че всеки препарат за миене на съдове може да премахне стенни петна от мазнина.

За почистване на малки петна, разбъркайте: 1/4 чаена лъжичка веро в чаша топла вода и избършете. Изплакнете с чиста вода и избършете, докато изсъхне. Почистете упоритите мазнотии с разтвор на 1/3 чаша бял оцет с 2/3 чаша вода.

Премахване на петна от стената

 Мръсни натрупвания.

Маслото от ръцете ви попада върху стените, шкафовете, вратите и рамките на вратите. Гумичките за стена лесно почистват тези петна.

Навлажнете гъбичката  и внимателно разтривайте, за да избегнете отстраняването на парчета боя заедно с петната.

Може да си направите своя собствена домашна почистваща гъба по следния начин:

1 чаша амоняк
1/2 чаша бял дестилиран или ябълков оцет
1/4 чаша сода за хляб
3,7 литра топла вода.
Избършете с разтвора по стените с гъба (или кърпа) и изплакнете с вода.

Следи от пастели

Гумичките за стени могат да помогнат и в този случай, но ако не разполагате с такива, може да използвате следния трик:

Почистване на петна от стената

Натъркайте следите от пастели с паста за зъби (не с гел паста).

С кръгови движения и гумичка на молив изтрийте пастелите.

Забършете с бебешки кърпички.

Поръсете сода за хляб върху влажна гъба и търкайте следите.

Насочете струята на сешоара към зацапаното с пастел място, а след като се нагрее избършете със салфетка разтопения продукт.

Почистване на петна от перманентен маркер

Перманентните маркери  са трудни за премахване от стените. Потопете памучно топче в алкохол и намокрете петното. Или напръскайте маркера с лак за коса, а след това изтрийте капките.

Почистване на петна от мастило

Мастилото за химикалки, което е направено на базата на масла, често се разтапя, ако използвате пяна за бръснене, разтворители за химическо чистене или лакочистител за отстраняването му.

Почистване на петната от стените

Почистване на петна от плесени

За да премахнете плесените от стените ги напръскайте с оцетна вода, направена от 1 супена лъжица бял оцет и 1 литър вода. Също така, опитайте ензимен перилен препарат, като следвате указанията за предварително третиране на етикета. Нанесете от него върху петната и след това изплакнете обилно с вода.

Водни петна

След като сте решили проблема, причинил водните петна, изплакнете ги с разтвор от 1 чаша белина с 3,7 литра вода, за да предотвратите появата на плесени и мухъл. Изцяло изсушете с помощта на  сешоар или вентилатор. Ако разредената белина не премахне водните петна, ще трябва да пребоядисвате. Нанесете върху стените  грунд, който предпазва от петна, преди да боядисате отново.

Автор: Габриела Тодорова