Почистване на неръждаема стомана може да се направи успешно с домашно приготвен почистващ продукт, който да заличи отпечатъците от пръсти върху уредите в дома. Не е нужно да се харчат излишни средства за закупуването на скъпи препарати за неръждаема стомана, тъй като същите резултати могат да се постигнат и с бутилка оцет. Научете как да си приготвите собствен почистващ препарат, който ще ви струва стотинки, вместо да използвате широко рекламираните и скъпи готови почистващи средства.

Вземете празна бутилка с пулверизатор и налейте в нея бял оцет. Напръскайте повърхностите от неръждаема стомана около вас, а след това избършете течността с мека кърпа или с лист хартия от кухненска ролка.

След като останете доволни от постигнатите резултати, а всички пръстови отпечатъци и мръсотия са премахнати, минете повърхностите отново с кърпа, но този път напоена с вода. Тази допълнителна стъпка се прави, за да се гарантира, че киселината в оцета е отстранена и няма шанс да взаимодейства с метала с течение на времето. Неръждаемата стомана е естествено устойчива на корозия, така че това наистина е просто допълнителна предпазна мярка.

Почистване

Оцетът може и да не мирише толкова хубаво, колкото някои търговски почистващи препарати, но не се безпокойте, тъй като аромата му няма да остане наоколо за дълго.

Причината повърхностите от неръждаема стомана да се почистват толкова добре само с използването на оцет като почистващ продукт се обяснява с факта, че той съдържа лека киселина, наречена оцетна киселина.  Тя пресича мазнините, оставени от пръстите, вместо да ги размазва като много други почистващи препарати.

Оцетът е евтин и не съдържа силни химикали, както много търговски почистващи препарати. Други ползи от използването на оцет не само като почистващ препарат за неръждаема стомана, но и за други почистващи употреби включват предимствата му, че той е ефективен дезинфектант, разтворител на мазнини и неабразивен продукт. Може да се чувствате спокойно, когато го използвате около деца, хранителни продукти и домашни любимци, за разлика от много други препарати.

Неръждаема стомана почистване

Макар хубавият, ефективен и евтин оцет да може да се използва като почистващо средство за уредите от неръждаема стомана, все пак трябва да вземете няколко предпазни мерки, преди да го използвате във вашата кухня:

  • Както при всеки почистващ препарат, избягвайте всякакъв контакт с очите и продължителен контакт с кожата. 
  • Не използвайте празни бутилки от друга течност, за да налеете в тях оцет. Купете нова бутилка, която да използвате за вашия спрей от оцет. Оцетът е киселина и не е препоръчително да го смесвате с непознати химикали от други продукти.
  • Залепете етикет на бутилката за пръскане с оцет. Така всички във вашето домакинство ще знаят какво има вътре и няма опасност да я объркат или да я използват за други цели.
  • Дръжте оцета далеч от децата. Не изкушавайте малките да използват бутилки с пулверизатор за игра. Макар оцетът сам по себе си да не може да причини опасно състояние, следващата бутилка спрей, с която решат да играят, може да съдържа нещо по-ужасно и вредно за тях, а те да го помислят за безобидно като оцета.
  • Не забравяйте винаги да тествате почистващите препарати - независимо дали домашно приготвени или закупени от магазина - върху малка, едва забележима област, преди да ги използвате широко върху цялата повърхност.

Автор: Габриела Тодорова