Използването на микровълнова фурна е много популярно и почти всяко домакинство  притежава един такъв уред. Тя предоставя възможност за бързо и лесно приготвяне или затопляне на храна, като по този начин спестява повече време в ангажираното и забързано ежедневие.

Една микровълнова печка може да предостави възможност за изхранване дори и на онези, които не искат да проучат всички съществуващи възможности за готвене и печене. На практика не се изискват никакви кулинарни умения да се стопли порция готова или полуготова храна. Има и хора, които нямат нищо против да претоплят остатъците от вчерашната вечеря, както и такива, които си приготвят леки междинни закуски или чевръсто могат да приготвят бърз десерт в удобните за използване микровълнови печки. Не трябва да се забравя колко удобен е този домакински уред за топене на масло,  за приготвяне на сладкиш в чаша, за печене на сурови ядки или за задушаване на малко зеленчуци.

Микровълнови

Какъвто и опит да имате в използването на микровълнови фурни, няма спор, че те са сред практичните домакински уреди. Ако нуждите ви са малки, имате възможност да изберете по-малък модел микровълнова, за да си спестите пари и пространство.

Когато пазарувате домакински електроуреди и търсите да си закупите микровълнова фурна, трябва да знаете няколко неща. Като начало проверете дали изборът ви има всички функции. Ето още няколко неща, които трябва да имате предвид, когато пазарувате:

Размерът има значение

Ако търсите компактен модел и искате да сте в състояние да претоплите вечерята, стандартна чиния за вечеря не винаги ще се побере в някои по-малки модели микровълнови фурни. Това е едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание.

Има някои малко по-големи модели,  в която ще се поберат обикновени чинии за хранене или аксесоарите на микровълновата. Ако микровълновите с по-големи размери са вашето предпочитание, вероятно няма да имате такива ограничения.

Микровълнови

Мястото на кухненския плот 

Въпреки, че ще разполагате с много вътрешно пространство за готвене, ако изберете голяма микровълнова фурна, поставянето й може да изисква повече площ, отколкото може да очаквате. Голямата печка определено ще "превземе" справедливо парче от плота или шкафа. Ако не искате да жертвате работните си площи, алтернативно бихте могли да я поставите на отделна стойка или количка. Винаги е добра идея да планирате местоположението на микровълновата печка, преди да я купите. Имайте в предвид, че също така ще спечелите малко място за съхранение с притежаването на микровълнова.

Преносимата микровълнова печка изисква стандартно електрическо захранване, така че не е необходима специална инсталация. Въпреки това моделът ще трябва да се вентилира, но това е един стил, на който си заслужава да бъде отделено внимание, особено ако искате да добавите отдушник и осветление над него.

Микровълнови

Допълнителните функции за готвене

Със сигурност ще заплатите повече за микровълнова с допълнителна технология за готвене, но разходите ще си заслужават. Ако вашият бюджет може да си го позволи, помислете за микровълнова печка с конвективно готвене. Тя ще осигури повече възможности за пестене на време при готвене, както и по-добри резултати при приготвяне на храната.

Обърнете внимание на това, че микровълновите могат да имат различни нива на мощност. Това има значение, когато става въпрос за времето за готвене. На малката  микровълнова фурна със слаба мощност ще й отнеме повече време, за да  опече картофите или да стопли вечерята.

Функции и настройки

Макар да мислим, че зададените функции за правене на пуканки или печене на картоф  са доста стандартни, все още съществуват модели, в които липсват някои много практични настройки. Новаците ще харесат автоматичните настройки, а те също така ще намалят риска от преваряване и цялостно изхабяване на храната.

Микровълнови

Как стои въпросът с подмяната на микровълновата?

Това е подходящото време да получите нова с функции, които наистина имат значение за вас. Също така е добра идея да проучите какви алтернативни местоположения за новата микровълнова печка може да направите, ако трябва да подобрите работния процес във вашата кухня.

Тъй като няма стандартни размери при тези домакински уреди, най-практично би било сами да си направите своите измервания, за да си осигурите успешна инсталация. Също така имайте в предвид, че някои модели са доста дълбоки. Разгледайте и зоната при отварянето на вратата при поставяне и вадене на храна и напитки и как това ще повлияе на удобството ви.

Автор: Габриела Тодорова