Зимната изолация на водопроводните тръби е един от основните начини за предпазване на водата в тях от замръзване през студените месеци на годината, когато температурите падат под 0 градуса по Целзий. Ежегодното зазимяване на водопроводната инсталация в жилището е важна и превантивна мярка от подготовката на домашния екстериор за най-студения сезон. Изолирането на тръбите в откритите зони на дома, в мазето или в гаража е задължително, ако живеете в район, където зимните температури достигат до замръзване. Изолацията на водопроводните тръби може да ви спести пари, неудобства и труд, като предотврати замръзването или чупенето им. Външната изолация предпазва тръбите от изпотяване, което от своя страна може да доведе до повреди, причинени там, където се натрупва влага.

Съществуват различни видове изолация на водопроводни тръби. Обърнете внимание на двете най-често срещани форми на изолационен материал, както и начините, по които да ги инсталирате.

Изолация чрез увиване на тръбите

Най-често използваният начин за защита на тръбите от замръзване е традиционната изолация на тръбната обвивка. За този тип изолация могат да се използват много различни материали, включително обикновено фибростъкло и пластмаса, стъклопласт с фолиев гръб,  естествена памучна вата с фолиев гръб и гумена изолационна лента. Има и други, но това са най-често срещаните материали, които са лесно достъпни в магазините за подобрение на дома.

Като цяло поставянето на изолация върху тръбната обвивка е лесно за инсталиране. Обикновено се залепва механично единия край, ако не е самозалепващ се и се увива изолацията около тръбата, като се покрива с дебелина най-малко  от 1,5-2 см по дължината й. Напълно покрийте тръбата, като внимавате да не оставяте никакви зони, особено ъгли, изложени на влиянието на студените атмосферни условия.

Тръбна изолация  с калъф

Изолацията чрез увиване на тръбната обвивка е добра идея при изолиране на малки дължини на тръбата, но помислете за дълги външни калъфи, когато трябва да се покрие повече тръбна площ.

Повечето тръбни ръкави са налични в дължина около 180 см, така че може бързо да се покрие много площ. Те могат да бъдат изработени от пяна или от каучукова изолация, като и двата вида  обикновено предоставят възможност за самозалепване.

Инсталирането на тръбната ръкавна изолация е много лесно. Страните на тръбните втулки могат да се разделят на две по дължината и да се залепят обратно, след като се постави тръбата.

За да направите по-бързо и по-лесно изолацията, можете да закупите ръкави, които са самозалепващи се. Лесно е да изрежете ръкавите според подходящата дължина за всяка от тръбите. По ъглите трябва да бъдат нарязани така, че да пасват плътно и здраво, като се използват модели на ъгли за рязането и след това се залепват на място за допълнителна защита. Също така е добра идея периодично да се използва водоустойчива лента върху спойките, в случай че самозалепващото лепило отпусне.

Изолация на тръби

Съвети за изолация

Когато избирате изолацията на водопровода, може да помислите за R-стойността на дадения материал като част от сравнението между различните опции. R-стойността е устойчивостта на топлинния поток на даден материал. Колкото по-висока е R-стойността, толкова по-голяма е изолационната мощност на този материал. Стойността на R не е задължително да е упомената върху изолацията за тръбите, така че може да се наложи да направите малко проучване, преди да изберете. Колкото по-студен е климатът във вашето населено място, толкова по-висока е R-стойността, която трябва да търсите за изолацията на тръбите си.

Отстранете всички замърсявания или мазнини по външната част на тръбите, преди да ги изолирате и напълно да ги покриете. Независимо какъв тип изолация ще поставите,  добра идея е първо да забършете отгоре тръбите, за да помогнете на изолацията да прилепне по-плътно. Ако използвате почистващ препарат или нещо по-влажно, уверете се, че тръбите са добре изсъхнали, преди да монтирате изолацията върху тях. Влагата от какъвто и да е вид може да доведе до загуба на част от изолацията.

Проверявайте редовно изолацията на тръбите през цялата зима. Въпреки, че може да сте изолирали тръбите преди година и да не сте сваляли изолацията през лятото, добре е да се уверите, че тя все още е в добро състояние и тръбите са напълно покрити. Водоустойчивата лента и самозалепващото се слепващо вещество на изолацията могат да се отпуснат и разхлабят с течение на времето, а това да доведе до откриване на части от тръбата. Ако тръбите не са напълно покрити, поправете липсващите звена на откритите зони, преди зимните температури да паднат, причинявайки проблем като счупени или замръзнали тръби.