Големите бетонни панели са много подходящи за къщи в съвременен или в модерен стил. Всеки един бетонен панел е изработен от ненарязан бетон, който е изрязан на място или е предварително излят. Платформата обикновено е правоъгълна, но понякога е квадратна и рядко кръгла.

 
Идеи за градината

Голямата "тайна" на този стил е, че с модерните бетонни панели могат да се спестят много пари. За разлика от алеите с естествен камък, тук стилът се постига чрез разположението и контекста. Стилна, спретната и солидна - всяка бетонна алея може да изглежда привлекателно и по различен начин. Вижте какво имаме в предвид:

Двор

Семпла, но модерна алея с панели от бетон

Това  е най-лесният и разпространен начин за поставяне на бетонно паве. Тази алея приветства посетителите в този модерен дом от средата на века и им позволява да преминат към входната врата, без да стъпват върху тревата.

Идеи за градината

Модерна алея с редуващи се участъци  на трева и бетонни панели

Тази нова и очарователна алея води към задната част на дом на Денвър и изглежда така, сякаш се разпростира върху два свята: зеленият, буен, органичен свят от мека морава от едната страна и здравия, твърд, сив, неорганичен свят на ландшафтния камък от другата. Това е изумително блестящ начин да се разделят двете зони, макар да изглеждат смесено.

Градината

Модерна пътека с бетонни панели и декоративни камъни

Подобна гледка може да се наблюдава често - четири големи правоъгълни бетонни плочи са заобиколени от сива декоративна скала. Подобен външен вид за домашен екстериор изглежда атрактивно и се съчетава добре с бетонната стена, портата от естествена дървесина и озеленяването, което изисква малко грижи и рядко напояване.

Макар декоративната стена да изглежда много постна без никаква растителност и други органични материали по нея, идеята е добра за места с много сух климат или за градината, която нямате възможност да поливате редовно.

Идеи за градината

Повишена бетонна платформа

Тежките бетонни панели не винаги трябва да са положени върху трева или скала или да бъдат на тяхното ниво.  Понякога платформата се издига над тревата или скалата, както и над другите характерни за дворове и градини покрития като пясък, мръсотия, земно покритие, камъчета или дори друг бетон.

Идеи за градината

Устойчив на суша модерен дизайн с бетонни панели

Котката Ани се се отпуснала на устойчивото на суша озеленяване, което оформя преградата на масивната поредица от бетонни платформи. Този класически вид на каменна настилка с растителност от сукуленти и устойчиви на суша растения е много популярен. От една страна е практичен и не изисква голяма поддръжка, а от друга изглежда очарователно.

Градината

Предна алея с квадратни бетонни панели

Ето една семпла, но ефективна модерна алея от павета бетон, която е  построена от професионалисти, но вие може да я пресъздадете за собствения си двор с помощта на 18-20 квадратни павета.  Този дизайн работи не само от естетическа гледна точка, но и от функционална, тъй като тесните разстояния означават, че няма да се налага прескачането от плоча на плоча. По този начин може да се стъпва с нормално ходене, а мястото е достъпно за преминаването на детски или инвалидни колички.

Автор: Габриела Тодорова