Фризери, хладилници и хладилници с фризери са сред онези електроуреди, които имат нужда от добра поддръжка, за да работят добре и да ни служат качествено в продължение на дълги години.

За да сте спокойни, че ще можете да разчитате на новия си фризер да поддържа желаната ниска температура, за да запази съхраняваните в него продукти свежи за възможно най-дълго време, трябва да го поддържате. Грижите и времето, което ще отделите за това не са много, но определено си заслужава вниманието.

  • Размразяването е много важна част от поддръжката на добре работещите фризери. Ако нямате автоматично саморазмразяващ се модел фризер, ще трябва сами да се погрижите за премахването на леда всеки път, когато се образува натрупване с дебелина около половин-един сантиметър по стените.

    За да удължите времето между размразяванията се опитайте да държите вратата на фризера колкото е възможно за по-кратко отворена. Много хора си правят списък със съдържанието на инвентара вътре, който държат на видно място на вратата, за да не им се налага да търсят необходимото вътре прекалено дълго време.

Ето какво трябва да направите:

  1. За да размразите фризера си първо го изключете от захранването. Извадете всичката храна, ледените кубчета, чекмеджетата. Прегледайте храната, защото може да се окаже, че част от нея стои вътре повече, отколкото трябва, изхвърлете съдържанието на формичките за лед и ги измийте.
  2. Оставете вратата отворена. Застелете няколко кърпи на пода, които да абсорбират водата от разтопения лед. След първия час ги изцедете и отново ги върнете на място.
  3. Изчакайте няколко часа, докато всички ледени натрупвания се разтопят. Не се изкушавайте механично да премахнете ледовете, тъй като има опасност да повредите фризера.
  4. След като всичко се стопи, избършете добре вътрешността със суха кърпа и универсален почистващ препарат. Върнете хранителните продукти, затворете вратата и включете устройството в контакта.

Фризери - поддръжка

   Вземете превантивни мерки срещу изгаряне. Има няколко стъпки, които ще ви гарантират правилната експлоатация на уреда така, че той няма да изгори в най-неподходящият момент:

  • Изберете правилните контейнери за хранителните продукти, които поставяте вътре. Използвайте само торби и кутии, които са предназначени за фризери. Те са изработени от по-дебела пластмаса или стъкло и ще ви помогнат да не изсушите храната си. Също така се постарайте да премахнете колкото се може въздуха от тях, преди да ги поставите на студено. Останалият в капан въздух в контейнера с храната може бързо да доведе до изгарянето на фризера. За да избегнете този проблем, замразявайте само пълни контейнери. Отделете време да изстискате въздуха от пликовете, преди да ги затворите. След това се погрижете опаковката да е стабилна - това може да включва втори защитен плик, допълнителен слой хартия и т.н.

Фризери

  • Никога не поставяйте топли хранителни продукти. Оставете храните да се охладят добре, преди да ги замразите. Това ще гарантира, че няма да се задържи пара във вътрешността на опаковката им, която по-късно ще се превърне в ледени кристали, както и че няма да се причини ненужно размразяване и последващо замразяване на други храни във фризера.
  • Също така се постарайте да не замразявате твърде големи количества наведнъж. Това ще повиши температурата на фризера и ще доведе до размразяване на храните, които вече имате поставени там.

Автоматично размразяващите се фризери имат своите предимства, но също се нуждаят от периодична поддръжка. Почистете дренажния отвор и контейнера за водата, за да може устройството да се отърве от насъбралата се течност от ежедневните си цикли на размразяване. За да се справите с тази задача, първо изключете фризера. След това намерете отвора за изтичане на водата и изчистете всички остатъци от минерални вещества или парчета, които може да го запушат. Не забравяйте и да измиете контейнера.

Фризери

Защитете повърхността на фризера си, като редовно го забърсвате от външната му страна и почиствате своевременно всякакви замърсявания или капки. Това е нещо малко, което може значително да удължи живота на боята и по този начин да запази добрия външен вид на фризера ви.

Проверявайте гумената изолация на вратата. Здравата и стегната изолираща лента помага на фризера да поддържа постоянна температура, без да се налага да работи твърде усилено, за да го направи. Проверете гуменото уплътнение на вратата, за да установите дали има каквито и да е било пукнатини, накъсвания или повреди, които не биха могли да предпазят доброто уплътнение.    Направете един бърз и лесен тест с банкнота - Затворете  банкнотата на вратата и вижте дали ще можете да я извадите лесно. Ако успеете, значи е време да смените уплътнението. Ако уплътнението все още е добро, просто го забърсвайте от време на време, за да отстраните всякакви замърсявания или лепкавост по него, които могат да му попречат да изпълнява функцията си правилно.

Още няколко съвета за правилна поддръжка на фризери

  • Направете си график за почистване. За да не забравите кога е време да се погрижите за профилактиката на уреда, може да си зададете аларма на телефона или да си отбележите дата на календара.
  • Всеки път, когато се заемете с някоя от задачите по поддръжката на фризера си, непременно го изключвайте от електрическата мрежа. След като приключите, може спокойно да го включите пак.
  • Дръжте фризера на разстояние от стената, така че да не се прегрява. Проверете в Инструкциите за експлоатация какво е препоръчителното разстояние за това и се постарайте да го спазите.
  • Не отваряйте фризера повече, отколкото ви е необходимо. Ако можете да запазите температурата вътре около или под нула градуса, ще има по-малък шанс за изгаряне на уреда.
  • Опитайте се да поддържате фризера си пълен или поне на 75% от капацитета му. Така той ще запази необходимата му температура по-добре и ще гарантира, че кондензаторът не трябва да работи прекалено силно. Това също така ще помогне да запазите нещата замразени за по-дълго по време на прекъсване на захранването.
  • Не препълвайте фризера си, обаче. Уверете се, че отворите в задната му част не са блокирани, така че студеният въздух да може да циркулира правилно и всички храни да се съхраняват при една и съща температура.
  • Винаги изваждайте първо по-старите продукти. Етикетирайте и опишете всичко, за да знаете какво имате. След това използвайте първо пакетите със старите дати,  за да не се задържа дълго определена храна вътре, тъй като макар и замразена, тя не може да се съхранява безкрайно без това да се отрази на състоянието и качествата й.
  • Когато оглеждате фризери в търсене да закупите нов, избирайте внимателно. Функцията за автоматично размразяване спестява малко работа, но също така е причина за  изгаряне на уреда. Ако планирате да закупите втори фризер, помислете за модел ракла,  който ще ви позволи да съхранявате храни за най-дълго време с най-малко спад в качеството.

Автор: Габриела Тодорова