Разнообразието от акрилни бои може да ни обърка и вместо да изберем правилният цвят на боята с подходящия завършек, за да изглеждат стените ни по възможно най-добрия начин, в крайна сметка да ни се наложи да пребоядисваме след време.

За да си спестите повторните разходи и време за подобряващо ремоделиране е добре да сте запознати с основните правила, свързани с финиша на акрилните бои. Колкото по-лъскав е той, толкова е по-издръжлив.

Има бои без никакъв гланц, както и такива, които са тяхна противоположност и изглеждат много лъскави. Между тях са останалите видове като слоновата кост, сатена и полу-блясъка, като всеки един завършек има свое собствено практическо и декоративно предназначение.

Не само, че новият цвят на стената може да придаде на жилищните ви помещения невероятен нов облик, но креативното използване на покритията може да добави също така фина жизненост и изтънченост към вашия дом. Само с използването на малко усилия и въображение, можете да трансформирате дома си, като прилагате различни отблясъци на стените си.

Акрилни бои за стая

Акрилни бои с гланцово покритие 

Те са най-трайните и най-лесните за почистване сред всички видове, а освен това са твърди, с ултра лъскав и отразяващ светлината вид.

Гланцовият завършек е добър избор за площите, която лепкавите пръсти докосват, като например шкафове, тапицерии и врати. Високият блясък обаче е прекалено блестящ за вътрешните интериорни стени. Имайте в предвид, че той безпощадно разкрива всяко несъвършенство на повърхността, така че не пренебрегвайте подготовката преди нанасянето му.

Практическо приложение: подходящи са за използване в кухни, върху врати и прозорци.
Трайност: много висока.

Акрилни бои с полу-гланцово покритие 

Те са подходящи за стените, които има опасност да бъдат атакувани от мазни петна, пръски и влага.

Практическо приложение: подходящи са за използване в кухни, бани, върху первази и крака на столове.
Трайност: висока.

Акрилни бои със сатенен завършек

Те имат съблазнителен блясък, който въпреки името им често се описва като кадифен. Лесно се почистват, което ги прави отлични за използване в районите с висок трафик. Техният най-голям недостатък е, че разкриват несъвършенствата при нанасянето им, като например ходовете на валяка или четката. Корекциите на по-късен етап могат да се окажат трудни.

Практическо приложение: подходящи са за използване в семейни стаи, фоайета, коридори, детски спални.
Трайност: висока

Акрилни бои с цвят на слонова кост

Този вид се намира някъде между боите със сатенен завършек и тези без особени характеристики както по външен вид, така и по трайност. Нямат гланц, но имат малко блясък. Покриват добре несъвършенствата на стените и са страхотно покритие за свързване на пространства, чийто стени не получават много удари и издрасквания.

Практическо приложение: подходящи са за използване в трапезарии и холове.
Трайност: средна

Акрилни бои за стая

Акрилни бои с матов завършек

Те са приятели на стените, които имат нещо за криене по тях, тъй като "попиват", а не отразяват светлината. Имат най-много пигменти и осигуряват най-много покритие, което се изразява практически в спестяване на време и пари. Въпреки това е трудно да се почистват, без да се свали част от боята заедно с мръсотията.

Практическо приложение: подходящи са за използване в спални и други интериорни помещения, които няма да бъдат атакувани от непредвидими детски хрумвания.
Трайност: средно-ниска

Съвети за избор на подходящия завършек за акрилните бои:

Ако цветът на боята, която използвате е тъмен и наситен, но не искате супер блестящ ефект, слезте на най-малко едно ниво в скалата на блясъка. Това е препоръчително, защото колкото по-тъмен и богат е цветът на боята, толкова повече оцветител има, което увеличава блясъка. Същото се отнася и ако боядисвате голяма, постоянно напичана от слънцето или несъвършена стена. Колкото повече е блясъка, толкова повече ще личат дефектите.

Акрилни бои

Създаване на драматичен ефект

Хората често избират по-лъскавите оцветяващи бои само заради отличните им свойства за домакинството и пренебрегват способността им да разкрасяват дома. Боите с висок гланц са идеални за областите, които са податливи на плесени, петна или замърсявания заради високия трафик около тях, поради по-стегнатите, по-гъвкави свойства на покривния филм, които притежават. Лъскавината на боята също има допълнителна полза за това, че ще придаде по-богато и драматично цветово присъствие на стените. Недостатъкът им обаче е, че тяхното високо отразяващо качество може да освети несъвършенствата на стените повече от плоското (матово) покритие. Именно по тази причина не е изненадващо, че тези гланцови блясъци често не се считат за първи избор за много пространства, въпреки красивите ярки цветове, които произвеждат. Независимо от това, можете да имате най-доброто от двата свята, като боядисате стените си както с матови, така и с лъскави завършеци по творчески начин. Ще можете да превърнете дома си в пространство, което е обогатено с цвят и дизайн.

Акрилни бои

Създайте елегантен формален облик

Пресъздайте богатия формален облик на класическите стени, като боядисате ивици върху стените си в редуващи се покрития от един и същи цвят. Чрез просто боядисване на ивици в матирани и високо гланцови облицовки, можете да добавите богатство към вашето жизнено пространство. Стаите със силен източник на светлина са идеални за този вид стенен декор. Колкото повече осветеност достига и се отразява от покритията, толкова по-богати и по-видими ще изглеждат. Редуването на ленти с различен завършек на боята, а не редуването на цветове, е техниката, която нежно ще даде вид на деликатни и изискани ивици. Въпреки това, тъй като в този метод се използва само един цвят, тя почти може да се счита за плътно покритие. "Двойната природа" на техниката ще ви улесни да координирате шарките и текстурите на мебелите във вашето пространство.

Акрилни бои

Покажете своята артистична страна, като създадете художествен интерес и причудливост на стената си с шаблон, направен от финиши. Можете лесно да направите какъвто и да е модел или форма с акрилна боя с гланцов блясък. Тази техника е чудесен начин да включите мотив или дизайнерски елемент от вашия декор и да го повторите на стените си. Подобно на ивиците в различни завършеци на един и същи цвят, техниката с ромбове или други фигурални елементи допринася за незначителна промяна в цвета и декоративно присъствие, като същевременно запазва лесните си координатни свойства. За по-мек, по-деликатен вид на пространството, може да опитате  ефект на блясък  с мат в бяло.

Начало, създаване на ефект или декоративна шарка

Преди да започнете проекта си, трябва да обмислите колко контраст бихте искали да има между матовия и лъскавия цвят. За създаване на фин, едва забележим ефект на ивици, изберете покрития, които са по-близки едно до друго в скалата, като например мат и слонова кост. Ако искате по-голям контраст между вашите ивици, изберете по-забележимо различни като мат и гланц.

Как да направите раиран ефект: След като сте избрали покритията, започнете да боядисвате стените си с по-матовата боя. Нека боята да изсъхне. След това решете колко широки бихте искали да бъдат ивиците. Уверете се, че сте измерили стените си и сте определили дебелината на  ивиците, така че да пасват равномерно по стената или около стаята, от ъгъл до ъгъл. След като боята изсъхне,  залепете ленти хартиено тиксо, за да дефинирате външните ръбове на ивиците. Боядисвайте всяка ивица с по-бляскавата боя. След като изсъхне, премахнете лепкавата лента, за да се насладите на получения красив раиран вид на стените.

Как да направите декоративна шарка: Решете на коя стена искате да изложите дизайна. Нанесете първо гладката боя и я оставете достатъчно време да изсъхне. Измерете и маркирайте размерите на вашия дизайн на стената. Когато  матовото/плоското покритие е напълно изсъхнало, очертайте формите на апликациите с помощта на лента хартиено тиксо. Боядисвайте вътре или около очертанията с боя с висок блясък. Премахнете лентата, когато боята изсъхне.

Автор: Габриела Тодорова