Стайни цветя и растения с различни текстури, листа и форми могат да освежат дома по един естествен и привлекателен начин.

Необходимостта да се създаде по-зелено настроение, което да внесе малка част от живата природа сред всички технологични елементи в помещенията, създава нуждата от  наличието на красиви цветя за стаи. Освен, че опресняват нашия интериор, като премахват токсините от въздуха, всички зелени стайни растения добавят влажност към сухата среда и допълват всички видове декор с интересни текстури и тонове, доказвайки, че "зеленото" е новото "неутрално". Ето кои са най-добрите видове, както и подходящите за стайни растения съвети относно условията им за отглеждане, с които е препоръчително да се съобразите, ако искате да ги гледате в цялата им прелест.

стайни-цветя-отглеждане

Цитрусови джуджета

Те не спадат съвсем към очакваните видове стайни цветя, но определено изглеждат по-атрактивно от обичайните цъфтящи стайни цветя. Въпреки, че цитрусовите растения изискват малко повече поддръжка от обичайните в помещенията, ако сте готови за предизвикателството, грижите ви ще си струват. Джуджетата на цитрусови дървета като лимон „Майер“ или портокал "Trovita", например, отглеждани като стайни насаждения, се нуждаят от силна слънчева светлина, така че поставянето им на прозорец с южно изложение е задължително. Цъфтенето и зараждането на плод е най-доброто за растенията, които обичат през лятото да бъдат на открито, където силната светлина и високата влажност ще увеличат тяхната жизненост. Може да махнете  освежителя си за въздух, тъй като силно ароматните цъфтящи цветове, които се появяват през зимните и пролетните месеци, ще направят уханието у дома ви невероятно.

стайни-цветя-отглеждане

Cyrtomium falcatum

Макар Нефролепис да е най-разпространеният и широко достъпен вид от това семейство, той изисква условия с високо ниво на влажност, които може да се окажат трудни за постигане извън банята. Вместо него изберете папрата Cyrtomium, известен още като рибарската папрат, който може чудесно да се отглежда в стаите. Тези растения освежават помещенията, а лъскавите им листа няма да посърнат в сухи условия и слаба светлина.

стайни-цветя-отглеждане

Царска бегония

С наподобяващите си бръшлян листа и цветните си шарки, тези цветя за стаите добавят елегантност и усещане за мистерия във всяко помещение, в която са поставени. Много царски бегонии имат цветни червени или лилави косъмчета, които растат в изобилие върху листата и стъблата им, добавяйки акцент към личността на тези сенколюбиви растения. Обичат влажната почва, не не ги оставяйте да стоят в подгизнали с вода саксии.

стайни-цветя-отглеждане

Тиландсия Tillandsia

Тези декоративни стайни цветя са подходящи за хора, които обичат растенията, но не се справят много добре с отглеждането им. Те не изискват непременно почва, в която да бъдат засадени. Могат да бъдат потопени просто в малко в вода.  Именно отсъствието на почвата дава много възможности за творческото им излагане на показ. Те могат да бъдат поставени в стъклени глобуси, в чаени чаши или където още ви хрумне. Обичат условия на ярко филтрирана светлина и ежеседмично поливане, в които могат да се размножават и дори да цъфтят.

стайни-цветя-отглеждане-орхидея

Фаленопсис

Това са род от около 60 вида орхидеи, популярни заради лесното си отглеждане. Макар повечето стайни цъфтящи цветя от този сорт да имат репутацията на изключително капризни, в действителност, това, от което много орхидеи страдат, са прекалено многото слънце, прекалено многото вода или твърде многото тор.  Орхидеите са епифити, които растат сгушени в клоните на дърветата, където светлината е шарена и водата се оттича свободно. Осигурете им ярка пъстра светлина и кора на бучки като среда за засаждане  и ще  се наслаждавате с месеци на цъфтежа им.

стайни-цветя-отглеждане

Змийско растениеSansaveria

Сухият въздух от централното отопление и няколкото пропуснати поливания няма да окажат влияние върху тези устойчиви вътрешни растения.  Sansaveria се справят добре със слабите светлинни условия, но показват по-хубава разноцветност, когато са получили малко слънчево греене. Змийските растения изглеждат поразителни, когато се поставят в линия като вътрешен жив плет. Острите им твърди листа извличат токсините от въздуха, така че добавете няколко там, където замърсяването на въздуха е проблем.

стайни-цветя-отглеждане

Сенецио ровелеанус /Senecio rowleyanus

Това цвете спада към най-добрите вътрешни пълзящи растения, които можете да окачите в изплетена макраме поставка. Като вид сукулент, това стайно цвете изисква много светлина и почва с добър дренаж, за да процъфтява. Отглеждайте го на слънчево място у дома си, където има и добра циркулация на въздуха. Ако някой от приятелите ви го хареса и пожелае да го прихване, може да му отчупите едно клонче, тъй като се размножава добре чрез резници.

цветя-за-стаята-отглеждане

Солейролия солейролии Soleirolia soleirolii

Това е здраво и устойчиво стайно растение, което независимо от оскъдните светлинни условия, които се срещат в повечето затворени помещения, ще расте и ще се разпространи така, че да образува красиво килимче във всеки диаметър на контейнера. Мащабът на листата му е подходящ за използването му за цветни аранжировки в терариуми. Поддържайте почвата на растението постоянно влажна, за  да  расте възможно най-добре. Ако забележите, че е леко клюмнало, това показва необходимост от незабавно поливане.

Какви са грижите за стайните цветя и растения през зимата?

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева