Саксийни цветя, които са подходящи за отглеждане в спалнята, могат да почистват въздуха в помещението, като същевременно с това го освежат и внесат естествена красота от живата природа в интериора.

Независимо дали пространството ви е голямо и достатъчно светло, със сигурност ще откриете, че има стайни растения за спалня, които може да използвате не само с декоративна цел. Изследванията на НАСА и няколко университета показват, че живите цветя в саксии са доста ефективни при почистването на въздуха от вредните химикали, изпускани от обикновени вещества като цигарен дим, почистващи препарати, детергенти и пластмаси в затворени помещения. Наред с това, всяко едно саксийно цвете с интересната си форма, натуралната си красота и спокойните си вибрации, добавя  мощна доза спокойствие в спалнята, а това е нещо, което никога няма да бъде в повече в най-личното пространство в жилището.

цветя в саксия подходящи за спалня

Няма декоративен стил, цвят в помещението или шарка, които да не се подобрят от нотката живот, която красивите саксийни растения внасят. Необходимо е само да се избере подходящата саксия, която да съответства на стила в спалнята ви и вече разполагате с идеалния аксесоар.

Основното при избора на цвете в саксия за спалнята е да се определи подходящото за пространството растение, а след това да се постави на светло място в стаята и да се полива според нуждите му.

Ето кои са най-подходящите за спалня саксийни цветя, сред които може да избирате:

драцена подходяща за спалня

Драцена 

Представителите на това голямо семейство от тропически растения имат по нещо за всеки. Повечето видове драцени имат приятно раирани или двуцветни листа, с жълто, червено, розово или бяло по тях, подчертаващи средно зелените им листа. В зависимост от вида, листата могат да бъдат дълги и тревисто-подобни или къси и остри. Всички драцени предпочитат да бъдат поставени на светло място, което да не е прекалено слънчево. Между отделните поливания почвата им трябва да бъде добре изсъхнала.

растение за спалня

Змийско растение 

Sansevieria, познато още като Змийско растение, има твърди, заострени листа, които обикновено израстват право нагоре. То расте бавно и съвсем не е капризно или трудно за отглеждане - толерира сушата, лошата светлина и рядкото торене, въпреки, че оценява добре осветеното място. Листата му са двуцветни и могат да бъдат зелено-бели или зелено-жълти и обикновено са маркирани с ивици или петна. Препоръчително е периодично да се забърсват с мека кърпа, за да се премахне праха по тях.

цвете в саксия за спалня

Спатифилум

С дългите си дълбоки зелени листа и чисти бели цветове Spathiphyllum е победителят сред всички възможности за саксийни цветя, които са подходящи за спалнята, дори и без отличните си възможности за пречистване на въздуха. Той толерира условията на отглеждане със слаба светлина и обича да бъде поливан с малко вода едва когато пръстта му е суха при допир. Използвайте ножици, за да отрежете кафявите върхове на листа или ръбовете, които могат да променят цвета си от прекомерна топлина, сухота или твърде много сол във водата. За да поддържате листата чисти ги забърсвайте с влажен парцал или ги пръскайте с вода над мивката на всеки няколко месеца.

растение за спалня

Аглаонема

Това толерантно към слабото осветление в стаята растение се отглежда много лесно. Необходимо е да го поливате веднъж седмично, да го държите  далеч от въздушни течения или източници на топлина и да добавяте малко тор във водата му веднъж месечно, за да ви награди със свежи интригуващо разнообразни листа и периодични цъфтежи. Пръскайте го с пулверизатор с  пречистена вода от време на време, за да запазите листата му чисти и блестящи.

растение за спалня бръшлян

Дяволски бръшлян

Сциндапсусът е едно от най-лесните за отглеждане стайни растения, който пречистват въздуха в помещенията, в които са поставени. Сложете го на добре осветено място без директна слънчева светлина, като например на прозорец и го поливайте само, когато почвата се усеща суха на допир. Може да контролирате размера на растението с периодично подрязване. Пръскайте с вода или измивайте листата му от време на време, за да премахнете праха, който се е натрупал по тях.

саксиино растение

Бръшлян

Бръшлянът също е от онези саксийни цветя, които пречистват въздуха в стаята и добавят нежен жив щрих в помещението. Независимо дали ви допада да оставите малките му листа да се разливат над ръба на саксията, да висят от окачената кошница или да се увиват около близка опора, за най-добри условия на растеж го дръжте на влажно и добре осветено място. Подхранвайте почвата му с разредени торове на всеки няколко седмици през топлите месеци и пръскайте листата с вода, за да ги поддържате здрави.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева