Красивите цъфтящи дървета и храсти не са подходящ избор за засаждане около плувни басейни. Причината за това е очевидна, тъй като от тях ще падат листа, цветчета, клони, плодове и растителни остатъци във водата.  Ето защо, ако не искате да прекарвате голяма част от времето си в почистване след тези разхвърляни растения, които винаги оставят нещо за събиране след тях, бъдете внимателни какво засаждате близо до басейна си.

Едва ли ще видите цъфтящи дървета или храсти край басейните, тъй като цялата идея за притежаването им е човек да може да се насладите на времето със семейството и приятелите си около тях, а може би дори и да се упражнява, в уединението на границите на собствения ви имот. Прекарването на много часове и усилия за поддръжката им не е това, което собствениците на басейни имат като идея, когато обмислят проектирането им.

Цъфтящи дървета

Когато разсъждавате относно идеята за пейзажа от жива зеленина около своя плувен басейн, първо проучете нещата, които трябва да знаете при избора на растителност. Имайте в предвид, че всички растения с тръни не са добра идея. Освен това има и някои видове декоративни треви, които започват да висят над басейна, когато станат твърде високи. Върховете на стръковете могат да бъдат остри и опасни. Големината им може да им позволи да влязат в скимерите или чистачите за басейн, след като паднат във водата.

Важно е също така да проучите доколко кореновите системи на дърветата около басейна ви най-вероятно ще се разпространят, така че да не се окаже след време, че ще има попаднали корени във водопроводните ви тръби. Имайте също така в предвид, че дърветата с големи коренови системи могат да причинят напукване на бетоновите настилки.

Нека да се съсредоточим конкретно върху видовете цъфтящи дървета и храсти, които въпреки красивия си вид не са подходящи за засаждане около басейна:

Цъфтящи дървета

Акация

Това вечнозелено австралийско растение може да се отглежда като дърво или като храст и има кремаво-жълти клони от цветя, които растат по стъблата му от края на зимата до лятото, в зависимост от климатичните условия в зоната, в която е посадено. Всички видове акации имат шушулки и са устойчиви на огън. Когато настъпи време акацията да пусне цветните си клъстери, те се разпростират навсякъде - както в двора ви, така и във водата на вашия басейн.

Все пак, ако държите да имате акация сред своите цъфтящи дървета, засадете я в предния си двор и се надявайте силните ветрове да не понесат съцветията й чак до водата в басейна.

Цъфтящи дървета

Рододендрон

Азалиите са известни като "царствените особи" в градините. Цветовете им варират в розово, червено, лилаво и бяло и има около 800 вида, принадлежащи към голямата им група. Храстът е любим на много градинари, предимно заради зашеметяващите му и често обилни цветя, дългото време на разцвет и продължителността му на живот. Някои от видовете живеят в продължение на десетилетия, ако се отглеждат добре.

Любителите на Рододендрона не е задължително да се лишат от присъствието му в цветната си градина, но най-практично би било да отглеждат храста в контейнери или лехи, които се намират колкото се може по-далеч от басейна. Причината, разбира се, са техните падащи листа и нежни цветове.

Азалиите са вечнозелени или широколистни растения. Всички листа на широколистните Рододендрони окапват през есента. В сухи климатични условия, растенията могат да се разделят с листата си и по-рано от обичайното. След това листата им ще се развият отново през пролетта. В условия на по-топъл климат или по време на необичайно топли зими, широколистните азалии могат да запазят част от листата си за през зимата.

Другият тип Рододендрон, който изглежда като вечнозелените дървета, всъщност също губи листата си. Два пъти през всяка година, обаче, той се снабдява с нови листа и това е причината да наподобява евъргрийните. Пролетните му листа са по-тънки, по-големи и растат по стъблата, след което падат през есента. Летните листа са по-дебели, по-малки, препълнени в края на клоните и продължават да стоят върху тях през зимата. В условия на по-студен климат или изключително студени температури, вечнозелените азалии е възможно да останат без по-голямата част от листата си през зимата.

Цъфтящи дървета

Калистемон

Родом от Австралия, това красиво растение е естествено плътно и компактно, което го прави много подходящо за закриване на кътовете, в които искате да постигнете идеална неприкосновеност. Червените му цветове падат обилно, а когато го направят, всички тези отделни иглени части се разпръскват на много парчета. Ако е засадено близо до басейна ви или в същия двор, вятърът ще ги отнесе точно... знаете къде.

Цъфтящи дървета

Бугенвилея

Това храстово, вечнозелено увивно растение е родом от тропическа и субтропична южна Америка. Много градинари са в състояние да контролират потенциалната бъркотия, която би могло да направи, като го отглеждат  в контейнери във вътрешните си дворове или тераси, окастрят го много, а след това го преместват в защитени от студа зони през зимата.

Бугенвилиите са известни с живите си цветове, вариращи от бяло до жълто и оранжево, и от розово до червено и лилаво. Този страхотен цвят обаче не идва от действителните цветя на растението, а от тънкия като хартия прицветник, които обграждат цветята.

Двойно съцветните сортове често изглеждат разхвърляно на пръв поглед, защото запазват повехналите си цветове за дълго време. След това губят прицветниците си, веднъж или два пъти. Ако се намират близо до басейна ви,  постоянно ще трябва да чистите хартиените прицветници от водата му. 

 Цъфтящи дървета

Лагерстремия

Това са елегантни субтропични цъфтящи дървета, които са устойчиви на суша, ако са засадени далеч от крайбрежните райони. Дърветата имат красиви цветя в бяло, заедно с живи нюанси на розово и червено през летните месеци, с доста сиво-кафява кора, която има тенденция да се отлепя ежегодно.

Малките им цветчета запълват повърхността на басейна при падането си с ярко оцветени отломки, които запушват скимерите. Когато потънат са толкова миниатюрни, че почистващите машини почти никога не могат да ги уловят.

цъфтящи дървета

Овощни цъфтящи дървета - череша, слива и други

Няма нищо по красиво през пролетта от цъфналите овощни дървета, под които да се седи върху пейка и да се вдишва аромата им. Те са привлекателни не само заради прекрасния си външен вид през този сезон, а и заради плодовете, които раждат и короните им, които пазят сянка.

Засадени в близост до басейна, те ще го пълнят с опадали цветове през пролетта, с презрели плодове през лятото, с падащи листа през есента и със счупени клонки през зимата.

 Цъфтящи дървета

Орлови нокти

Ароматните му цветя привличат птиците, а червените или лилави плодове, които се развиват след цъфтежа им осигуряват храна.

Видовете орлови нокти включват вечнозелени, полу-вечнозелени, широколистни храсти и увивни растения. Последните два типа могат да станат инвазивни,  което би осигурило окапване на обилен цъфтеж из целия двор.

Цъфтящи дървета

Лирово дърво

Това бързо растящо дърво може да достигне височина до 24 метра и ширина до 12 метра. През пролетта върху него се появяват жълти цветя с формата на лалета, като цветовете са склонни да се появяват предимно в горната част на дървото.

От него пада по нещо и през четирите сезона на годината. През пролетта са цветчета, през лятото е сок, през есента шушулки и листа, а през зимата - пръчки. Листата потъват, стават мокри и никога не стигат до скимерите и в крайна сметка запушват почистващите уреди за отпушване на басейна.

Цъфтящи дървета

Туя

Макар и не точно спадащи към групата цъфтящи дървета, тези все по-популярни заради симетричните им навици на растеж растения също няма причина да се засаждат в близост до басейни. Често са подрязани в геометрични форми, като глобуси, конуси или цилиндри. Листата им са златисто жълти или зелени, но може да придобият бронзови тонове през зимата.

Макар да са харесвани заради приликата им с малко по-големите бонсай, те запушват филтрите и листата им са като игли. Това ги прави по-подходящи за засаждане по-близо до къщата, до портата или в контейнери в двора.

Бамбук

Бамбук

Макар бамбуците да не спадат към групата с неподходящи цъфтящи дървета за засаждане край басейна, те също нямат място до водата му. Те изглеждат екзотично и тропически,  растат бързо и  се разпространяват обилно. Ако задния двор има тропическа, азиатска или японска тема на градината и много държите да имате такова растение в нея, непременно го засадете на отдалечено от басейна си място, ако не искате да вадите листата му постоянно от водата.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева