Основните опции за почистване на домове под наем като ваканционни апартаменти или стаи за нощувки могат да бъдат разделени в две категории - "помогни си сам" или "заплати за професионална помощ". И двата варианта си имат своите привърженици, но нека да разгледаме какви са плюсовете и минусите в случаите, когато наемодателите сами се погрижат за почистването на отдаваните от тях апартаменти или стаи под наем, както и за възможността да се обадят на фирми за почистване, които да свършат това вместо тях.

Отдаването на стаи или апартаменти под наем е свързано с развиване на маркетинг, с менажиране на резервации, поддържане на контакти с гостите, следене на плащанията, реагиране на проблеми от битов характер и много други, което го прави не по малко натоварващо от всяка една друга работа на пълен работен ден. Вложените ресурси, време и средства имат своята възвращаемост, когато се получат положителни оценки, особено от новите наематели, които обръщат особено внимание на детайлите и забелязват всяка дребна подробност.

опции-почистване-апартамент-под-наем

Освен пускането на обявата за отдаване на стаи или апартаменти под наем за нощувки е важно мястото да бъде подготвено да посрещне новите си временни обитатели. Необходимо е да се отдели максимално внимание при почистването на обекта, преди в него да се нанесат гостите, тъй като те вероятно очакват да видят съвършенство от всеки ъгъл, особено, ако цената е висока, а обзавеждането - ново. Съществува голяма опасност да споменат в отзивите си за оценката на обслужването и комфорта на стаите всичко, което не им хареса, а това може да окаже пагубно влияние върху бизнеса занапред.

В зависимост от нивото на удобства, паричния поток и наличността, има три възможности за почистване, с които да се поддържа чистотата в квартирите, отдавани за нощувки. Тези опции за цялостно и качествено изчистване включват: хазяите сами да почистват, да се наеме индивидуална чистачка или да се използват услугите на фирма за професионално почистване. Ето плюсовете и минусите на всяка една от тези три опции, които да наклонят посоката към вземането на решение:

жена-почистване-препарати

  • Почистване на домове без професионална помощ.

Както всичко останало от типа "направи си сам" и тук услугите ще излязат по-евтино, защото няма нужда да се наема и плаща на чуждо лице. Колкото и очевидни да изглеждат на пръв поглед мненията "ЗА" и "ПРОТИВ" в тази ситуация, нека да преценим дали спестяванията си заслужават.

 Плюсове:

 - Повече пари - Когато хазяите сами почистват след гостите си, това ще им помогне да запазят цялата сума от изкараните приходи. Те могат да изискат като допълнителна услуга от гостите си да заплатят максималната такса за почистване, без наемателите реално да предполагат кой именно се грижи за чистотата, а това също е бонус към печалбата.

 - Перфектно почистване - Професионалистите по призвание или по душа, които предпочитат да контролират хигиената в своите домове и апартаменти за нощувки или ваканции биха показали прецизното си отношение към всеки един детайл, когато нещата зависят от тях. Пълният контрол над това кои неща къде се преместват, в какъв вид се връщат по местата си и дали е запазена целостта им ще им допадне и няма да имат нищо против това, че се заемат лично с почистването.

опции-почистване-апартамент-под-наем

Минуси:

 - Липса на време - Да, възможно е потенциално спестяване на пари, но онова, което се спестява в левове, се харчи във време. В зависимост от размерите на собствеността, която се отдава под наем за ваканции или нощувки, могат да се прекарат часове в почистването й, след като гостите си заминат. Важно е да се запомни, че макар да не става въпрос за хотел и обслужване от няколко звезди, наемателите винаги ще очакват чистота и комфорт като на хотелска стая, когато се настаняват. Това може да означава, че има възможност да се отдели половин ден за основно чистене и бърсане на всяка повърхност, а това в крайна сметка би могло да се окаже доста скъпо като инвестиция на време и усилия.

Едно редовно почистване на домове за ваканции или нощувки може да отклони фокуса от цялостната идея за бизнеса с отдаването на недвижими имоти. Когато се отделя по-голямата част от времето за чистене, това става за сметка на основната цел, която е разширяване на клиентелата и подобряване качеството на услугите като цяло.

  • Наемане на индивидуална помощ за почистването на домовете.

Наемането на хора, които да се заемат с почистването на обекта би могло да промени много неща, независимо дали ще бъде използвана помощта на една индивидуална чистачка или ще се използват услугите на компания за почистване на домове. Разбира се, в този случай ще се похарчат пари, но ще се спести много време. Наемането на човек, който да се заеме с чистенето също си има своите положителни и отрицателни страни:

Плюсове:

 - Ще се изградят взаимоотношения - Вместо всеки път да се работи съвместно с някой различен служител на компанията, която предлага желаната услуга, при избора на индивидуален помощник в почистването има възможност за изграждане на отношения и взаимопомощ, които за в бъдеще биха били полезни за бизнеса както на едната страна, така и на другата.

 - Индивидуални инструкции - Освен всичко това, отделните помощници за чистене могат да бъдат запознати с предпочитанията на собственика на жилището и да се съобразяват с желанията му, тъй като той ще има възможността да следи пряко качеството на работата им.

Когато наемателите желаят да отседнат за по-дълъг период от време, те могат да бъдат попитани дали предпочитат мястото, което обитават, да бъде почиствано периодично. Ако проявят интерес към предложението, те самите биха могли да заплащат за услугата от собствените си средства.

опции-почистване-апартамент-под-наем

Минуси:

 - Един-единствен източник на помощ за почистването - Какво би се случило. ако индивидуално предпочитаният помощник се разболее и отсъства от работа за дълъг период от време? Ами, ако напусне и се пренасочи в друга сфера на работа? Не трябва "да се слагат всички яйца в една кошница" и да се разчита само на един единствен човек, тъй като най-лошият възможен сценарий, който плаши всеки наемодател, е да посрещне гостите си в непочистена стая. Алтернативата в този случай остава собственикът на жилището да запретне ръкави да се заеме сам с чистенето или да започне да търси заместник, което би могло да отнеме време.

 - Кого да се наеме - За разлика от фирмите за професионално почистване на домове, които наемат служители с опит и добри препоръки, частните домашни помощници може и да не са квалифицирани в качеството на услугите, за които им се заплаща. Освен това специализираните компании осигуряват застраховки за работниците си, докато самостоятелно наетите рядко имат застраховка, което от своя страна може да доведе след себе си проблеми в случай, че нещо инцидентно им се случи, докато са в нечия собственост.

жена-хавлии-почистване-професионално

  • Наемане на професионална помощ за почистване на домове.

Втората възможност да се разчита на чужда помощ за подготовката на квартирата за следващите наематели също има своите "ЗА" и "ПРОТИВ" основания, за да бъде предпочетена или отхвърлена.

Плюсове:

 - Личен отбор от професионалисти - Когато се назначи фирма, която е специализирана в почистването на апартаменти за отдаване под наем за ваканции или нощувки, резултатите, които ще бъдат получени, са не просто почистване, а почистване на професионално ниво. Освен това, от клиентите, с които работи, могат да се получат мнения и оценки за качеството на работата й.

 - Всичко е почистено - от горе до долу - Като цяло професионално занимаващите се фирми за почистване разполагат с по-добро оборудване и могат да откликнат на повиквания и поръчки, направени в последната минута. Тъй като  разполагат с по-голям арсенал от работна ръка, те могат да реагират в случаите, в които наемателите са оставили по-замърсено мястото след себе си, както и когато някой е подранил с резервацията си.

Най-важното в този случай е екипът, който е натоварен със задачата за почистването. Не се разчита само на един човек, който да подготви обекта за следващите му наематели, а на няколко души, които ще се справят по-ефективно и за по-кратко време.

опции-почистване-апартамент-под-наем

Минуси:

 - Цената - От всички възможни варианти, наемането на фирма за почистване е много по-скъпо, отколкото наемането на индивидуален човек или почистването на собственика на мястото под наем. Ако наемите са с ниски цени, таксата за почистване може да отблъсне някои от гостите.

 - Кой на кого помага - Макар шансовете да се получи точно онова, което се желае и то по времето, когато се желае да са големи, все пак всичко в крайна сметка зависи от фирмата - от наличността на свободни хора към момента, както и от възможността й да откликне на заявката. Това означава, че дори и да имат предпочитания, наемодателите няма как да получат услугите на едни и същи работници всеки път. От своя страна това може да доведе до периодично обучаване на всеки нов екип относно изискванията, които има към работата им и къде да поставят предметите, преместени от гостите. Накрая може да се окаже, че една част от работата е свършена именно от собственика на жилището, макар да заплаща за помощта на някой друг.

В обобщение може да се заключи, че независимо от избора на метод за почистване на домове, крайното решение трябва да бъде в интерес на бизнеса и гостите.

Автор: Габриела Тодорова