Ароматизатори за въздух с изцяло натурални съставки може да си приготви всеки в домашни условия. Една от основните причини да се избягват готовите ароматизатори за дома, продавани в привлекателно изглеждащи опаковки, са потенциално опасните съставки, които съдържат вредни за вдишване и за околната среда химикали.

Има ароматизатори за стая, обаче, който са "зелена" алтернатива на химическите флакони и може безопасно да се вдишват с удоволствие. Те могат да освежат миризмата в банята или да "изгонят" типичните за кухнята миризми като аромат на готвено, на чесън и риба, например. Именно такива ви предлагаме да си приготвите сами. Рецептите им са лесни и евтини, а някои от съставките в тях може да намерите в собствената си кухня. Освен, че са безопасни за здравето, тези напълно натурални ароматизатори са ефективни и със сигурност ще подобрят атмосферата във всяка една от стаите в дома ви. Ето кои са нашите предложения за домашен ароматизатор, от които може да се възползвате още сега.

свеж-въздух-натурални-ароматизатори

С мирис на кафе

Кафето има силата да се бори не само със сънливостта, но и с неприятните миризми. Независимо дали ще го смелете в кафемелачка, ще го сварите в кафеварка или ще опечете зърната му във фурната, мирисът му със сигурност ще оживи сетивата ви и ще абсорбира упорити миризми като тези на лук и чесън, например.

Има още една идея, която много домакини предпочитат - за да предотвратят образуването на неприятни миризми около кофата за смет, които често се усещат в цялата стая, те поставят малко кафе на дъното на новата торба за боклук. Опитайте непременно този трик!

Дифузер за ароматерапия

Етеричните масла, много от които имат антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства, ще помогнат не само да се освежи въздуха в помещенията, но и ще го пречистят.  Всичко, което трябва да направите, е да кипнете малко вода, а след като я свалите от котлона,  да прибавите към нея няколко капки етерично масло, като например такова от лимон или от евкалипт. Ароматът на маслата ще се влее в цялата стая и веднага ще освежи въздуха.

Ароматни  цитрусови топки

Опитайте да подходите креативно към приготвянето на домашни ароматизатори и изпробвайте една много стара техника, която освен, че е забавна, ще ви осигури една приятна украса върху масата или плота в кухнята. Всъщност, освен като уханна декорация, може да я използвате и като натурално средство  срещу вредители, така че не се колебайте да поставите една ароматна топка и в килера или чекмеджетата си. 

Ето за какво става дума - за портокали, чиято кора е украсена със забодени по повърхността й зрънца карамфил. Вероятно сте виждали тази идея сред предложенията за коледна украса, тъй като освен, че портокалите наподобяват коледни играчки с кръглата си форма, миризмата от цитрусите в комбинация с ароматичните сушени цветни пъпки е много приятна и създаваща усещане за топлина и уют.

свеж-въздух-натурални-ароматизатори

Сушени билкови потпури

Създайте естествен ароматизатор за стая под формата на потпури със смесица от красиви изсушени цветя, ароматни билки и етерични масла, които със сигурност ще внесат приятно ухание във всяка стая.

Огледайте се и съберете цветя, които запазват цвета си за дълго и изглеждат добре, дори и когато са изсушени, като например синя метличина, лавандула, божур, невен, здравец, роза, бял равнец, челядник, делфиниум и други. За разкош може да прибавите няколко дребни шишарки. За повече цвят, включете плодове като каликарпа, джел и пираканта. Ако харесвате ароматите на  градински чай и дафинов лист също може да ги използвате, както и корите от цитрусовите плодове и изсушени парчета ябълка, които  ще добавят аромат и хубава текстура.

Имайте в предвид, че колкото и свежо да ухае един ароматизатор за дома, направен от потпури, той вероятно няма да бъде толкова силен, колкото очаквате. Именно за това към него се добавят етерични масла и фиксатори. Фиксаторът е вещество, което абсорбира ароматизираните масла и ги задържа за дълго време. Макар да е вярно, че повечето съставки в потпурите ще абсорбират и поддържат аромата, той може бързо да се разсее. Някои видове често използвани, дълготрайни естествени фиксатори са лишеите, които растат на дъбови дървета и ветиверът. Етеричните масла, които ще добавите, зависят от вашите предпочитания. Може да използвате някое екзотично или  да останете с темата на собствената си градина и да изберете флорални аромати, като лавандула, роза или глициния, както и плодови аромати, като например цитруси и ябълки.

свеж-въздух-домашен-ароматизатор

Независимо от начина, по който правите своите потпури, не използвайте метални прибори. Те могат да реагират със съставките и да променят аромата им. Стъклото, керамиката и дървото са най-безопасните материали. Пластмасата също  е подходяща, но миризмата ще остане в нея за седмици.

Един бърз и лесен начин за смесване на партида потпури е да добавите няколко капки етерично масло към фиксатора си, след което да го покриете  и да го оставете настрана в продължение на 3-5 дни, така че ароматът да проникне напълно. След това добавете сухите съставки и разбъркайте всичко заедно. Покрийте отново и оставете да престои на тъмно за около един месец. След първата седмица проверете дали ароматът е достатъчно силен за предпочитанията ви и ако не е, добавете още малко етерично масло.

Къкрещи потпури

Тази идея за освежаване на въздуха отдавна се използва от агентите на недвижими имоти, готвачите и организаторите на празнични тържества, за да се разнесе един вдъхновяващ, пикантен цитрусов аромат из помещенията, както и да се тушират силни миризми като такива при готвене с продукти като риба и лук.

Тъй като етеричните масла се отделят от цитрусите и подправките по време на попарването им в гореща вода, техните антисептични свойства естествено дезинфекцират въздуха. За да си направите лесен домашен ароматизатор за въздух сложете на котлона малка тенджера с вода, а след като заври прибавете към нея комбинация от цитрусови кори, карамфил, бахар, индийско орехче и канела. Намалете силата на котлона и оставете да къкри за около един час, като при нужда може да добавите още малко вода.

свеж-въздух-домашен-ароматизатор

Свеж букет от билки и цветя

Уханните растения са натурален ароматизатор за въздух, от който може да се възползвате по всяко време. Натопете в малки вази свежи стръкчета прясно нарязани билки като розмарин, мента, здравец и лавандула и освежете с тях въздуха във всяка стая. Те са особено привлекателни, когато се поставят в групи от по три или от по пет вида на масата в трапезарията. Разбира се, същото важи и за градинските цветя, които имат двойно предназначение - освен аромат, те внасят и очарование към декора на помещенията, като красят обстановката по начин, по който само те умеят да го правят.

Оцет

Унищожете  бактериите и дезинфекцирайте естествено въздуха с оцет. Напълнете празна бутилка с пулверизатор с течност от смесена една част бял оцет с четири части вода. Напръскайте с най-лесния за приготвяне и евтин сред сред всички останали домашни ароматизатори спрей във въздуха, за да освежите всяка стая.

След готвене може да "изгоните" останалите миризми от печена или пържена храна, които дълго след това остават да се носят из въздуха, с помощта на купа, в която е изсипано малко количество оцет.

домашен-натурален-ароматизатор

Стайни растения

Нищо не може да бъде по-трайно зелено от стайните растения. Открийте няколко вида от тях, които пречистват въздуха чрез намаляване на вътрешните алергени и замърсители, като в същото време действат като свежа украса. Вероятно ще ви бъде интересно да научите, че има три вида домашни растения - Дяволски бръшлян (epipremnum aureum), Змийско растение (sansevieria trifasciata) и Арека (crysalidocarpus lutescens), които пречистват въздуха, намаляват консумацията на енергия в сградите, намаляват  рисковете за здравето и т.н.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева