Зелената жива плет е чудесно решение за градината, когато искаме да имаме плътна и красива ограда, която да ни осигури неприкосновеност на личния живот и красива гледка. Вечнозелените храсти са чудесен избор за жив плет. Сред тях има както бързо растящи видове, така и бавно растящи, които с течение на времето се развиват също както хората.

Когато търсите идеи за озеленяване с растения за жив плет, имайте в предвид, че посаждането им в права линия не винаги изглежда толкова добре. Зиг-заг засадените храсти за жив плет ще създадат по-пълен вид, а също така ще получават повече въздух и слънце.

Изберете няколко от любимите си вечнозелени сортове, за да си направите ограда от жив плет. Препоръчително е да има повече от един вид, тъй като по този начин болестите и вредителите по-трудно ще унищожат цялото озеленяване. Ето някои от най-добрите решения за засаждане на жив плет:

жива-плет-храсти

  • Лейландски кипарис

Това вечнозелено растение с колонообразна форма има плоски листа, наподобяващи люспи. Толерантно е към солта в почвата и е чудесен избор за жива плет, която да гарантира така желаната неприкосновеност на личния живот. Бързо расте и обича условия на пълно слънце. Много нови сортове се отглеждат заради по-синия си цвят, пъстротата и перестите си клони. Новата зеленина израства с по-наситен цвят, така че е добре да се подрязва и оформя.

жива-плет-храсти

  • Чимшир

Чимширът отдавна е любимец на градинарите.  Освен, че от него става чудесна жива плет, той е любимо растение за практикуване на изкуството на отрязване на храсти в декоративни форми. Малките му, вечнозелени листа остават подредени, когато са подстригани. Корейският чимшир се оказва по-твърд от английските сортове. Подрязва се в края на пролетта, тъй като новият растеж потъмнява. Размерът му варира в зависимост от вида и обича условия на пълно слънце до частична сянка.

жива-плет-храсти

  • Обикновен тис  

Обикновеният тис също е подходящ за жив плет за ограда. Понася добре подрязването и обича условия на пълно слънце до частична сянка.. Прекалено израсналите живи плетове с него често могат да  възстановят формата си чрез силни окастряния в края на зимата. Много тисове, засадени за основа, остават ниски и дебели. Taxus baccata расте до 180 см и достига до над 4 метра ширина,  което го прави чудесно за живаплет. Уеднаквеният му вид го прави подходящ за голяма стена в затворени градини.

жива-плет-храсти

  • Туя

Туя е вечно зелено дърво с пирамидна форма от семейство Кипарисови и е широко използвано за бързо растящ жив плет. В България основно се отглеждат 3 вида: Западна туя - Смарагд, Западен червен кедър и Източна туя.Жив плет от туя смарагд с височина 160 см.

Засаждане.

Повечето от видовете туя не са капризни стига да са приспособими към нашите температури. Расте при почти всякакви условия в почва  от пясък до глина и не изисква резитба. Устойчива е на вредители. За да израсне бързо е препоръчително да се засади на разстояние  от около 13-15 сантиметра между отделните корени. За по-постепенна оформяща се жива плет ги засадете на разстояние от 25 и повече сантиметра. На снимката, която сме заснели ще видите две различни конфигурации на засаждане. Едната е свободно стоящи Туи с междинна растителност, а другата е на 20 см една от друга. 

Туя смараг - топка

 Туята без проблем може да се гледа и в саксия или контейнер на терасата. В този случай трябва да се има в предвид, че размерът и никога няма да стане толкова голям, колкото  когато е засадена в земята.

Жив плет от туя на по голямо разтояние

Подрязването на живия плет е в зависимост от желание ефект. По Черноморието ни като например в Бургас, може да видите много примери на жив плет оформен като вълна. Също така не липсват и примери на оформянето на Туя като топки или спирали. Оформянето се извършва с пролетното израстване и може да се оформи с градинарската ножица.

жива-плет-храсти

  • Джел

Джелът е популярен с червените си топчета и с лъскавите си зелени листа. Най-добре изглежда, когато е подкастрен и обемен. Расте умерено. Обича условия на пълно слънце до частична сянка. Само женските сортове раждат червени топчести плодове, но за целта ще се нуждаят от мъжки екземпляр в близост, който да ги опраши. Има някои нови сортове, които не изискват два пола.  Предпочита киселинни почви и може да се наложи добавянето на торф или градинарска сяра около корените му. Американските сортове са по-широко адаптивни от английските.

жива-плет-храсти

  • Пираканта

Pyacantha coccinea може да е малко непокорен, но изглежда удивително в ландшафта на градината. Този вечнозелен жив плет се отрупва с бели цветя през пролетта и с оранжево-червени плодове от лятото до зимата. Много често се използва за коледни украси. Има добре поносимост към сушата и обича условия на пълно слънце до частична сянка. Расте бързо и при необходимост се подкастря след цъфтежа.

жива-плет-храсти

  • Японска аукуба

Наподобяващите кожа бледи яркозелени листа, оцветени с жълто, правят това дърво уникално, особено, когато се използва за осветяване на сенчеста зона. Расте бавно и предпочита условия на частична сянка до пълна сянка. Сортът "Variegata" е женски и изисква мъжки за опрашване, за да се произведат червени плодове. Добрите избори включват видовете "Mr. Goldstrike" и "Maculata ". Японската аукуба предпочита влажна почва, но може да се справи и с периодични сухи условия.

  жива-плет-храсти

  • Котонеастер

Колкото са по-изправено оформени, толкова са по-подходящи за  формиране на здрав жив плет. Сред тях има видове, които са вечнозелени както и такива, които са полу-вечнозелени. Обичат условия на пълно слънце и частична сянка.

жива-плет-храсти

  • Домашна нандина

Nandina domestica е най-красива с поразителните си червени плодове, които се появяват през есента и зимата. Въпреки деликатно изглеждащите си листа, тя е по-устойчива, отколкото изглежда. Белите й пролетни цветя разцъфват в палитри, подобни на Hydrangea и са последвани от купчини червени плодове. Листата стават оранжеви през есента и зимата. Обича условия на пълно слънце и расте значително бавно.

жива-плет-храсти

  • Птиче грозде

Това класическо растение за жива плет обича условия на пълно слънце към сянка. Расте бързо и се подрязва след цъфтежа. Много е приспособимо и ще расте в почти всякакви условия. Плътната листна маса отговаря изключително добре на подрязването. Повечето сортове имат бели летни цветя, последвани от черни плодове през есента.

жив плет лигуструм - перфектно подрязване и оформяне

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева