Стайните цветя не обичат зимата заради ниските й температури и слабата естествена светлина през студените месеци на годината. Ако забележите, че през този период те започват да пожълтяват и листата им да окапват, това трябва да ви подскаже, че нещо с тях не е наред. Възможно е да им е студено, да не им достига светлина или да не ги напоявате правилно. Доверете се на тези съвети, които ще ви помогнат да направите красивите си стайни цветя щастливи през цялата зима:

  • Осигурете им възможно най-много естествена светлина.

Повечето растения се чувстват най-добре отглеждани в условия на слънчева светлина - директна или индиректна, но тъй като през по-студените месеци слънчевите моменти са рядкост, може да е необходимо преместването на растенията. Опитайте да поставите саксиите със слънцелюбивите зелени стайни растенияна подходящо място в близост до прозорец с южно или западно изложение (уверете се, че няма студено течение), за да получат възможно най-голямо количество от оскъдната слънчева светлина.

Грижи за стайните цветя

  • Поливайте растенията си по-малко.

Вътрешните цветя се нуждаят от по-малко количество вода през зимата, в сравнение с останалите сезони на годината. Може да проверявате пръстта им с пръста си и чак когато установите, че е суха на 1-2 сантиметра надолу под повърхността може да ги полеете. Най-подходяща за целта е водата на стайна температура, тъй като тя няма да шокира кореновата система, за разлика от ледената вода. Някои толерантни към сушата видове като сукулентите, например, могат да изкарат дори без поливане през този сезон.

  • Поддържайте стабилна стайна температура.

Домашните растения се развиват най-добре, когато температурата в дома ви е стабилна, някъде между 15-21 градуса. Съхранявайте цветята далеч от въздушни течения и източници на топлина. Това означава, че прозорците със стара дограма, вратите без добри уплътнения, радиаторите и камините не са подходящи места за поставяне на саксии.

Грижа през зимата за стайните цветя

  • Оставете наторяването за пролетта.

Имайки в предвид, че през зимата те не растат особено много, през този период не се и нуждаят от много хранителни вещества. Едва след като настъпи пролетта и започнете да виждате признаци на нов растеж, може да възобновите редовното им торене.

  • Оглеждайте листата им за натрупвания на прах.

Натрупването на прах върху листата затруднява поглъщането на хранителни вещества от растението. За да ги почистите, използвайте влажна кърпа и леко избършете прашните листа. По този начин те не само ще изглеждат по-красиво, но и няма да пожълтяват и окапват.

Как да се грижим за стайните цветя през зимата

  • Не прибързвайте с присаждането.

Запомнете: зимата е чудесен сезон за почивка на всички саксийни растения. Независимо дали смятате, че те имат нужда от прехвърляне в по-голяма или по-красива саксия точно тогава, не ги присаждайте, докато времето не се стопли и не дойде пролетта.

  • Подрязвайте по съвсем малко.

Растенията се нуждаят от подрязване, за да останат здрави и красиви, но задръжте за сега  тежкото подстригване и изчакайте до пролетта. Вместо това, ако вашето растение се нуждае от малко помощ, леко притиснете меките стъбла с пръсти.

Стайните цветя през зимата

  • Помислете за изкуствена светлина.

Ако при разположението на саксиите в дома ви не достига никаква  слънчева светлина, помислете за използване на източник на изкуствена светлина. Цветята се нуждаят от сини светлинни вълни, за да растат, затова обходете цветарските и градинските магазини, за да сте сигурни, че растенията ви ще получават подходящия вид изкуствена светлина, за да се чувстват добре.

  • Пазете ги от буболечки.

Насекомите могат да нападнат дори прибраните вътре саксийни цветя. Бъдете нащрек за прелитащи инсекти като бели мухи, листни въшки, приличащи на калинки техни двойници, но с различни точки върху крилете си, както и за гъсеници и други вредители. Лекувайте всякакви инфекции с лек, нетоксичен инсектицид от специализиран магазин, който предлага продукти за градината.

  • Направете плавен преход от зимата към пролетта.

Ако планирате да преместите домашните си растения на открито веднага с настъпването на пролетта първо се уверете, че няма опасност да замръзнат, когато през нощта температурите спаднат рязко. Бъдете внимателни и не прибързвайте.

 Ако искате да добавите ново стайно цвете в дома ви, можете да разгледате кои са най-подходящите растения за отглеждане в саксия ТУК.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева