Перфектният интериор на спалня не се нуждае от излишества. Нещата, които се внасят постепенно в стаята и остават там - независимо, дали има конкретна причина за това или не - постепенно изпълват помещението. Истината е, че в един разчистен от излишни предмети интериор на спални се спи много по-добре.

Предлагаме на вниманието ви един списък с вещи, които наистина нямат място в стаята за сън и почивка. Повечето от хората имат поне два от елементите в своите спални, така че и ако вие сте сред тях, няма от какво да се смущавате, защото често вещите са склонни да се натрупват на пръв поглед сами. Ако до сега сте отлагали за "някой друг път" изнасянето им или дори сте забравили, че сте ги оставили в някой ъгъл, считайте се за подсетени и подтикнати към действие. Ето кои са нещата, от които да се отървете още днес:

Интериор на спалня

Колекционерски неща, които не обичате

Стари подаръци от роднини, трофеи от ученическите години и още натрупани в продължение на десетилетие едно по едно неща, на които дори не обръщате внимание, не трябва да са част от съвременните интериори на спални. Спалнята трябва да помещава само онези неща, които наистина обичате, така че ако във вашата има някакви колекционерски предмети, които отдавна са минали през славните си дни или никога не са ви били особено любими, е време да се отървете от тях. Веднага ще се почувствате по-свободни.

декорация-интериор-каа-да

Набраздени  възглавници

Възглавниците не се използват вечно и дори има едно общо правило, според което се подменят веднъж годишно, особено, ако не могат да бъдат изпрани с топла вода.

Ако спите на неравна възглавница, която е като на бучки, не само не оставяте главата и шията си без подходяща опора, а също така се излагате на опасност от свръхрастеж от прахови акари, бактерии, гъбички и други неприятни алергени като спите върху нея.

Направете един лесен тест - прегънете възглавницата си наполовина. Ако не се върне след като отпуснете ръката си от нея в оригиналната си форма, значи вече е безформена. Ако се окаже такава или забележите, че мирише неприятно или има някакви петна по нея, значи е време да се поглезите с нова възглавница и да се насладите на по-приятен сън.

перфектен-инетериор-как-да-спалня

Протрити постели

Случва ли ви се да лежите върху скъсани или протрити чаршафи? Или да се завивате със завивки, които са изглеждали добре преди десетилетия? Нищо не определя стила на стаята ви така, както спалното бельо, така че няма как да постигнете приятен интериор за спалня с постели, от които бихте се срамували.  Ако искате да осъвремените нещата с вид а ла "не се притеснявам да се глезя с хубави неща", значи ще трябва да направите пълна промяна в облика на помещението и да купите качествени нови чаршафи, завивки и покривка за леглото. Това е един от най-бързите и лесни начини да преобразите овехтялия спален интериор.

Грозни абажури

Дори и най-атрактивната лампа на нощното шкафче губи много от своята привлекателност, когато е покрита с пожълтял, размазан или разкъсан абажур.

Ако харесвате лампата си и я използвате редовно, подменете овехтелия абажур или му дайте нов живот като го пребоядисате или го покриете с декупаж. Може да го съчетаете цветово и стилово с някоя от подновените части на вашия освежен интериор на спалня.

Прекалено много декоративни възглавници

Две или три декоративни възглавнички са достатъчни за уютния интериор на спалня без излишни претрупвания.

Ако върху леглото ви има пет или повече го разчистете от цялата тази тежест за очите и редуцирайте колекцията си до любимите ви три. Останалите може да подарите или да поставите на дивана в хола.

как-да-декорираме-спалнята

Стари списания

Списанията често се възприемат като част от обмисления интериор на спалня, тъй като всеки обича да си полегне и да почете някое забавно и неангажиращо четиво, докато си почива. Купчината, натрупана от стари броеве на вече прочетени списания върху нощното шкафче, обаче, няма място там.

Разкарайте от спалнята си всички стари печатни издания, които няма да четете повторно в скоро време и ги преместете някъде другаде. Ако няма да ги изхвърляте, може да ги подарите на фризьорката си, да ги подредите на лавицата за книги или да ги сложите в поставка за списания.

Остарели аксесоари

Аксесоарите са част от всеки интериор на спалня, но като че ли след години се размножават неусетно. Независимо от обстоятелствата, има лимит на декоративните елементи за украса, както и на пространството в чекмеджетата или килера, което е отделено за колани, шалове, шапки и други подобни. Ако в спалнята ви все още могат да се намерят каквито и да е аксесоари от миналия век, значи е време да пренесете стаята си в настоящето. Ако имате аксесоари, които не сте носили от години, най-добре ги подарете или дарете. Не се съмнявайте дали ще ви потрябват някой ден. Няма.

идеи-за-спалня

Дрехи, които не са по мярка

Всеки има в гардероба си дрехи, които би носил някой ден, когато отслабне с няколко килограма, нали? Висящите на закачалката все още тесни панталони или рокли могат да са всекидневна причина за изпитване на срам, отколкото на мотивация. Вместо да заемат излишно място в гардероба ви вече две или три години, по-добре ги опаковайте и дарете или подарете, тъй като едва ли имате толкова голямо желание да ги облечете. Все пак след време, ако се отървете от излишните килограми, може да си купите нещо ново, което ще бъде още по-хубаво и модерно, нали?

интериор-спалня-без-излишни-вещи

 

Стари чорапи

Мнозина смятат, че има метафизична причина единия чорап от чифта постоянно да изчезва, но едва ли има смисъл в чекмеджето ви да се размотават единични бройки от тях с месеци в случай, че изчезналия се появи ненадейно. Когато не носите нещо от няколко месеца или още по-лошо - от години - то само заема излишно място без реално да ви служи по никакъв начин. Защо не използвате единичните чорапи, за да чистите с тях у дома и не си закупите нови, които зорко да държите под око?

спалня-идеи-гардероб

Телени закачалки за дрехи

Телените закачалки нямат добра опора на раменете на облеклото и оставят гънки върху панталоните. Хвърлете ги и вместо това инвестирайте в набор от съответстващи пластмасови или дървени закачалки. Гардеробът ви веднага ще изглежда по-организиран и привлекателен, а дрехите - по-добре изпънати.

Автор: Габриела Тодорова