Обзавеждане на спалня може да се направи според личните предпочитания на собствениците на жилището, но дизайнерите могат да дадат няколко професионални съвета, с които всеки сам да съгради спалнята на мечтите си.

Ако ви предстои ремонт и търсите идеи за обзавеждане на спални в лъскавите списания и интернет или се колебаете какъв интериорен дизайн да изберете за чисто новата си стая, със сигурност ще попаднете на множество интересни предложения. Експертните съвети, от друга страна са нещо, на което със сигурност си заслужава да се обърне внимание.

Според Кати Хобс, която е петкратен носител на наградата "Еми", води собствено телевизионно шоу и е експерт по интериорен дизайн на турнето на Опра Уинфри  "The Life You Want", има 9 основни стъпки, които ще помогнат на всеки да си направи луксозна и гостоприемна спалня. Може би си мислите, че такъв елитен дизайнер би препоръчал само най-скъпите актуализации, но всъщност Хобс може и да ви изненада с думите си: "Когато става въпрос за създаването на перфектния декор за вашата спалня, не е нужно да харчите много пари. Вместо това, създайте успокояваща и отпускаща атмосфера, която отразява вашата личност. "

Обзавеждане на спалня

Ето кои са 9-те стъпки за обзавеждане на спални, с които няма как да направите погрешна крачка относно решенията си и всичко ще изглежда точно така, както искате:

 

  • Всичко започва от леглото. Като начало изберете най-добрият матрак, който можете да си позволите да закупите. Както е добре известно, човек прекарва около една трета от живота си в сън, така че изберете модел, който осигурява чудесна опора на тялото ви и поддържа правилно подравняването на гръбначния стълб. Дори и да направите компромис с някои от останалите елементи в цялостното обзавеждане на спалня, не правете компромис с матрака си.
  • След като изберете подходящият за вас матрак, следва да му вземете подходящ размер протектор, който да го защитава от прах и влага. 
  • Следващата стъпка изисква да инвестирате в качествени чаршафи. Потърсете такива с креативна бродерия или декоративен мотив в краищата, които изглеждат красиво, когато се прегънат леко при оправено легло. Памучният сатен с 400 нишки е най-любимата материя на Хобс. 

Обзавеждане на спалня

  • Изберете по свой вкус покривало за леглото, независимо дали това ще бъде кувертюра, шалте, топла завивка или покривка за легло.  При избора на модел Хобс препоръчва забавни, фънки шарки за жените и смели, богати цветове за мъжете, може би с акцент под формата на интересен графичен модел. Ако споделяте семейна спалня, може да изберете един от двата варианта, но след като се уверите, че и двамата съпрузи харесвате покривалото.
  • Следващата стъпка предвижда да добавите декоративни възглавнички в забавен цвят. Не се притеснявайте да изберете пухкави с косъм, с декорирани мъниста или такива с пискюли по тях. Малките възглавници ви предоставят достъпен начин да актуализирате облика на вашата спалня бързо и лесно. Освен това можете да ги подменяте според сезона, за да внасяте свеж вид в пространството.
  • Макар леглото да се приема като "звездата" на стаята, то съвсем не е единствената мебел в нея. Освен него ще се нуждаете от други основни предмети. Минимумът включва едно или две нощни шкафчета, рамка за леглото и шкаф с голямо огледало, висящо над него.

Спалня обзавеждане

  • Що се отнася до осветлението като неизменна част от всяко обзавеждане на спалня, Хобс обича стенните аплици с къси светлини и ги препоръчва. Те спестяват място върху нощното шкафче  и ако изберете дизайни с люлеещи се рамене, ще можете да насочите светлината точно там, където искате. Това е  перфектно за тези, които  обичат да четат преди сън.  Ще ви трябват поне още няколко източници на светлина, в зависимост от размера на стаята ви. В по-просторните стаи те могат да включват осветително тяло за таван, лампа за пода или няколко по-малки нощни лампи. В компактното обзавеждане на малка спалня осветителните тела могат да се ограничат до едно или две. 
  • Добавете щипка романтика с помощта на аромат за въздух. Използвайте спрей на водна основа с етерично масло, за да напръскате леко чаршафите си преди да се излегнете върху тях. Правете го всяка вечер, ще ви хареса. 
  • Остана само да помислите за пода в спалнята си. Според Хобс няма нищо по-чувствено от топлата, прегръщаща уютно краката текстура на земята. Нейните любими подови настилки са волската и овчата кожа, които освен приятно усещане внасят и естествен комфорт и мекота. Разбира се, меките килими са добра тяхна алтернатива.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева