Собствениците на домашни любимци, на които предстои преместване в нов дом, много често срещат съпротива от страна на хазяите за внасянето на четириноги в тяхната недвижима собственост. Това, разбира се, колкото и да изглежда погрешно за собствениците на пухкави приятели, всъщност изглежда основателно за собствениците на жилището, които временно ще го обитават. Факт е, че много домашни животни могат да имат деструктивно поведение, особено, докато са малки или имат агресивен нрав. Тогава приемат за нормално да късат и дъвчат всичко, което попадне пред погледа им. От друга страна, едно добре дресирано куче или котка, което знае кога и къде да се изхожда не изглежда като голяма заплаха за стопаните му. Но дали това е достатъчно, за да се избегнат проблемите с хазяите, които забраняват внасянето на домашни любимци на територията на собствеността им?

Полезно за наемателите с домашни любимци

 

Според проучванията, основната причина хората да се разделят с домашните си любимци е тяхното преместване на квартира или в нов дом. Като че ли сбогуването със стария начин на живот и навиците не е достатъчно стресиращо и за двете страни, а новото начало не включва пухкавия приятел, който толкова много обичаме и който най-много се радва да ни види всеки път, щом се приберем в къщи. И все пак, има ли начини да се пренесем на новото място с любимото ни животно? Има, да!

Съществуват няколко препоръчителни стъпки, които наемателите е добре да спазват, за да получат снизхождението и одобрението на хазяите си и да настанят и своите домашни любимци в отдавания имот под наем. Добре подготвени, те вече няма да се притесняват, че нещо ще се обърка и ще получат отказ да приютят милите животинки под новия си покрив. Разбира се, ако веднъж са получили отказ след грешен опит, нищо не пречи да опитат отново по-късно, когато са добре подготвени. А ето и какво включва една стабилна подготовка, която трудно би получила отказ:

Полезно за наемателите с домашни любимци

Изпращане на референция заедно с молбата за отдаване на жилището под наем.

Писмата или референциите до наемодателя му дават възможност да научи нещо повече за домашния любимец. В тях може да има препоръки от предишния хазяин, в които са споменати състоянието и вида на апартамента, след като вие и животното ви сте го освободили. Излишно е да се уточнява, че трябва да се съдържа само и единствено успокояваща разтревожения хазяин информация.

Ако сте твърде заети със служебните си задължения и сте наели някого, който да разхожда и храни животинчето, докато се приберете от работа или се върнете от командировка, не се колебайте да приложите и препоръка от него. Наемането на такъв човек показва, че поемате отговорност за вашия домашен любимец дори когато не сте на разположение за нуждите му.

Полезно за наемателите с домашни любимци

Ветеринарният лекар, от друга страна, също може да бъде от полза. Той може да посочи какъв тип характер има кучето или котката ви, както и да покаже документация, с която декларира, че животното е ваксинирано с всички необходими ваксини и че здравословното му състояние се следи редовно. Направените медицински процедури, като например кастрирането (отговорността за което носи стопанина) също биха могли да наклонят везните в желаната посока. Кастрираното мъжко куче е по-малко вероятно да се опита да изскочи от задния двор, а кастрираната мъжка котка е по-малко вероятно да маркира чрез пръскане. Подкрепата на ветеринаря показва също, че сте достатъчно отговорни, за да се грижите за здравето на вашия домашен любимец.

куче-лекар-преглед

Представяне на животното пред хазяите.

Ако вашият домашен любимец е послушен, може да изпълнява команди или знае някои забавни трикове, покажете от телефона си или изпратете негово видео с кратко клипче на бъдещият си хазяин, показващо уменията му. Направете всичко възможно, за да го убедите, че притежавате най-сладкото и послушно животинче на света. Според специалистите, това помага да се установи връзка между домашните любимци и хората, които ще ги допуснат в домовете си.

Предлагане на допълнително пари заради домашния любимец.

Офертата за заплащане на депозит за евентуални щети, нанесени от животното върху имуществото на собственика на жилището, би могло да промени първоначалния отказ на хазяина. Една сума от 200 лв би била добро предложение, стига да ви е по джоба. Освен това, една ежемесечна добавка от 10-20 лв към наема показва, че сте сериозни в намеренията си и сте готови да понесете последствията от решението си. А това би успокоило тревогите на всеки собственик на апартамент или къща.

Полезно за наемателите с домашни любимци

"Застраховка на куче" и "Застраховка на котка"

Евентуалният наемодател може да поиска кучето или котката ви да бъдат застраховани. В България застраховката на домашни любимци (куче или котка) се предлага като допълнителна застраховка към застраховката за имот и покрива медицинските разноски в следствие на злополука, като например ветеринарно медицински услуги, медикаменти, стационарно лечение, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и други. Тя включва и Отговорността на стопанина за вреди нанесени на трети лица, в следствие на отглеждането на домашен любимец.

Отказването не е решение на проблема.

Много домашни любимци биват настанени в приюти или подарявани заради преместването в нова квартира на собствениците им. Това е последното, често и окончателно решение, което прекратява искрените отношения между хората и техните любими животни. Не забравяйте, че ако имате деца, за тях подобна раздяла би била по-драматична и травматична. Уверете се, че има вероятност да намерите решение, с което ще можете да се пренесете с домашното си животно на ново място и направете всичко по силите си, за да отстоявате позицията си. Обикновено наемателите знаят правата си, но ако за първи път се изнасяте на квартира и не сте наясно с всичко, винаги може да проучите нещата предварително. Нека окончателната раздяла с пухкавото четириного да бъде последната опция.

Автор: Габриела Тодорова