Огромните, стигащи от пода до тавана прозорци осигуряват максимално количество естествена светлина в стаите, красива гледка към природата отвън и интересно смесване на вътрешните и външните пространства.

Когато става въпрос за включване на подобрения в дома, които целят създаване на усещане за отвън вътре в жилището, тези изумителни от пода до тавана прозорци са ключовата съставка за постигането на успешен резултат. Освен, че успяват да създадат зрителна връзка с всичко около сградата, те осигуряват модернизиран фон за интериора, заедно с много дневна светлина. Ето няколко съвременни къщи, в чийто домашен дизайн са вмъкнати именно прозорците с огромни размери, които често заемат мястото на една отстените.

прозорци-от-тавана-до-пода

За поставянето на тези прозорци в този дом, който се намира в Мелбърн, предизвикателството предвидимо е било запазването на уникалната фасада, като същевременно се увеличи естествената светлина и се добавят съвременни удобства. След като са установени нуждите на собствениците в дългосрочен план, ремоделирането успешно свързва старото и новото. Детайли, като например оригинални первази, повторно използвани врати и тухли, поддържат визуалната цялост на оригиналния вид на жилището, докато лъскавата нова кухня и бетонирания заден двор се разгръщат зад оригиналната фасада.

прозорци-от-тавана-до-пода

Този висок прозорец се намира в една триетажна сграда от края на XVIII век в Бедфорд Стуйсвантън, Бруклин,  на улица, обградена от много дървета. Жилището е обитавано от едно семейство в продължение на десетилетия и отчаяно се нуждаело от ремонт. Старите прозорци се били разпаднали, оставяйки големи отвори между елементите.

Предишните ремонти през 80-те и 90-те години на миналия век са засегнали кухнята и баните, създавайки неприятна циркулация и остарели завършености. Това обновяване на прозорците имало за цел да възстанови чувствително историческите детайли, като същевременно въведе съвременните архитектурни елементи.

прозорци-от-тавана-до-пода

Тази резиденция, която се намира на 1-во авеню в Монреал представлява една минималистична къща, проектирана от Microclimat. Още от стъпването през входната врата, очите биват привлечени към задната част на дома, където кухнята и жилищните пространства се простират навън, благодарение на впечатляващите огромни прозорци, които обграждат задния двор. Кухненският плот естествено се влива в терасата, като визуално и конкретно обединява двете помещения. Конзолните надвеси в бялата масичка приютяват елементите от плота през сезоните и предлагат разпознаваем вид на задната част на сградата.

прозорци-от-тавана-до-пода

Работата на архитекта на тази къща, която се намира в Кеймбридж, Масачузетс,  редизайн на външните стени и стъклата, за да се включи нова стена с височина от 3 метра, тройно-панелни плъзгащи се врати и прозорци на главната фасада. Тези врати отварят дома към съседния двор и осигуряват отлична естествена вентилация. Покривът и другите три външни стени, които са до голяма степен по-ниски, получават изолация, надвишаваща изискващата по кода. Всички нови енергоспестяващи съоръжения за отопление и охлаждане, включително вентилация за оползотворяване на топлината, са инсталирани, за да приведат жилището до съвременните стандарти. Резултатът е много по-голяма енергийна ефективност и топлинен комфорт за семейството, което живее тук.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева