Басейни за двор, направени в нестандартни форми и допълнени с атрактивни водни съоръжения, декоративни водопади и ефектно осветление, могат да изглеждат зашеметяващо и внушително. Движещата се вода има способността да ангажира сетивата ни - зрението с красивия си вид, слуха с приятния си шум, осезанието с вълнуващия си допир. Тя има възстановително въздействие върху човешките дух и тяло.

Водопадите, фонтаните, водните стени, скулптурите, дъждовните завеси и другите водни атракции в басейните създават фокусна точка чрез наслагване на вода във вода, създавайки примамлива за сетивата околна среда. Също като останалите елементи около имота, те е желателно да бъдат избрани така, че да допълват  архитектурния стил на къщата, както и да отговарят на личния стил и вкус на притежателите си.

басейни-за-двор

При избора на басейн за двор или домашен спа кът помислете за пропорцията и мащаба на допълнителните аксесоари. Уверете се, че избраните каскадно- падащи плисъци или вливащи се струи вода в басейна няма да бъдат твърде големи за размера му или за този на двора.

Естествените или изкуствените камъни  изглеждат най-добре в криволинейните, натуралистично оформени басейни, а по-семплите архитектурни особености подобряват басейните с модерна или правоъгълна форма. Преди да изберете или закупите водни приспособления или декоративни аксесоари за вашия плувен басейн в двора се консултирайте  с професионалист, за да се уверите, че е логически възможно да инсталирате желаните определени типове. Имайте в предвид, че някои от тях просто може да не работят във вашия басейн, докато други могат да създадат воден свят извън вашето въображение.

басейни-за-двор-пример

Съществува голямо разнообразие басейни за двор, в зависимост от наличното пространство и стила на постройката, в близост до която ще се намират. Викторианската архитектура на тази къща в Тексас, например, е била предизвикателство за дизайнерите на външното пространство, които са създали съвременно открито пространство и басейн, които да бъдат подходящи за традиционния стил на постройката и хълмистия терен. Дизайнерската фирма разработва умело геометричен басейн, като използва  едната стена като външен бар. Водната стена елегантно се разлива в басейна от другата страна.

басейни-за-двор

Това спа местенце за релакс и общуване с природата в Колорадо изглежда привлекателно с изобилието си от естествена зеленина. В басейна се влива от три улея вода, като по този начин движението й създава приятно ромолене, което допълва визуалното въздействие.

басейни-за-двор

Предизвикателството тук е било да се направи дизайн на дворен басейн с всички технологични особености и удобства зад тази историческа къща от 1920-та година, намираща се в Сан Диего. Като за начало е заложено на лесни за използване материали, които повтарят или допълват онези, които са използвани по време на ерата, от която е постройката, за да не се конкурират два различни стила. Проектът включва правоъгълен басейн със спа център, разположен в горната и централната част на дизайна. Трите водопадни струи, направени по поръчка, не разрушават спокойствието на гладката повърхност, която осигурява приятно спокойна среда.

басейни-за-двор

Добре измислените басейни за двор могат да напомнят за тропически оазис. Тази беседка, разположена в горната част над водата, прилича на колиба, построена на някой далечен остров. Тропическият пейзаж включва скални образувания и има няколко различни по размер водопади, които се вливат в басейна, както и ефектни допълнения с екзотичен огън.

басейни-за-двор

Този модерен басейн за двора с геометрична форма, текстурирани цветни стени и бетонни платформи изглежда семпло. Уединеното място с мозаечни плочки по водолинията е снабдено с три елегантни архитектурни съдове с течаща от тях вода  в басейна, създавайки движение и охлаждайки въздуха в пустинния климат.

басейни-за-двор

Някои басейни за двора могат да наподобяват малка лагуна. Този, например, се намира в голямо ранчо край Остин и изглежда колкото красиво, толкова и развлекателно, тъй като е проектиран така, че да забавлява внуците на собствениците на имота. Нужни са били 112 тона ръчно подбрани камъни и скали от Оклахома, за да се изгради един великолепен басейн с пещера, водопад и скрита пързалка. Този истински шедьовър в стил лагуна е с интегриран спа център, плосък хоризонтален каменен перваз за събиране на тен, цветен LED фонтан,  звукова система, пързалка, която започва от върха на водопада и се извива надолу, както и няколко подходящи за безопасни скокове плочи. Спа водопадът се отоплява, за да се гарантира, че няма опасност от температурни крайности на водата.

басейни-за-двор

Ниската стена с циментова мазилка и боя се разделя на две от фокусната точка, направена от сребрист травертин и издигната малко над нея. В средата й се намира водно съоръжение, чиято течаща вода се излива в басейна. За по-голям воден ефект зад гладките стени са поставени и две LED осветени водни струи.

басейни-за-двор

Когато двама художници поискали воден шедьовър за дома си в Тексас, дизайнерите им конструирали басейн, който се намира в непосредствена близост до къщата, но е ориентиран така, че да се възползва максимално от пейзажа, който предоставя спиращата дъха гледка. Около 50 тона речни камъни от Оклахома са използвани за изграждането на водопад, спа и огнище, докато сбор от елементи в пясъчни цветове пресъздават визията на плажна ивица. Ръчно изработени стъклени плочки са използвани за басейна и спа центъра. Сменящи цвета си LED бълбукащи фонтани са интегрирани в изкуствено създадената ивица плаж, за да направят средата още по-вълнуваща, когато слънцето залезе.

басейни-за-двор

Има голяма вероятност всеки да си мечтае да бъде поканен на гости на място с такива басейни за двор. Този е в курортен стил и съдържа спа зона, островно огнище с подредени под формата на кръг места за сядане, заедно с повдигната скална платформа с вградена в скалите пързалка и водопади на различни височини. За повече раздвиженост улеите със стичаща се вода са поставени на външната стена на островния спа, както и по целия проект на дизайна.

басейни-за-двор

Вградената спа зона играе ролята на водно съоръжение, чиято падаща вода се влива в басейна със свободна форма, който се намира в непосредствена близост до нея. Високата естествена растителност осигурява неприкосновеност на личното пространство на този двор, предназначен за почивка.

басейни-за-двор

Малките дворни басейни също могат да изглеждат ефектно. Този, например, се намира в съвременна постройка и освен плаващи бетонни стъпала има и функция за образуване над повърхността на водата на балончета, които се издигат над нивото и създават визуален интерес.

басейни-за-двор

В този басейн, намиращ се в двор на къща в Сан Антонио, водата се излива от пет, приличащи на делви, улея. Камъните в богати земни тонове и мозаечните плочки се допълват взаимно и отразяват околната среда по един пленителен начин.

басейни-за-двор

Вертикалното пространство се използва тогава, когато се налага да се конструират басейни за двор в наличното тясно място. В тази модерна къща в Маями е издигната стена, на която има три участъка със сини плочки, върху които декоративни улеи изливат вода в басейна. Дървената платформа в близост  осигурява място за слънчеви бани.

басейни-за-двор

Около този модерен дом в Калифорния е направен плитък басейн, над който падат няколко сини лъча, приличащи на тънки  струи вода. Всъщност, дали това са сини светлини или истински ефектни водни съоръжения, знаят само собствениците на жилището.

басейни-за-двор

Погледнат от страни, този пейзаж показва как прозрачното водно съоръжение се вписва в целия басейн и външната среда, с мащаб и разположение. Поддържайки геометричната форма на басейна, дизайнерите на екстериора тук създават стъпаловидна платформа, която да осигурява място за слънчеви бани, докато спускащата се вода тече естествено от тази зона, привличайки гостите да потопят краката си във водопада, преди да скочат в басейна.

басейни-за-двор

Този басейн в Маями с почти U-образна форма включва стена с каменни акценти, които вливат вода в него. Дървената платформа в близост служи като пътека, която внася плажни вибрации в пространството.

басейни-за-двор

Каменният спа център тук предлага места за сядане пред него, които са повдигнати и заемат централно място. Изградената по поръчка зона предоставя фокусна точка особено, когато LED осветлението и издигащите се нагоре водни струи са включени.

басейни-за-двор

Това широко място, в което се намират дом и двор в тоскански стил с каменна архитектура, използва няколко вида водни елементи в басейна, като палубни дюзи, вградени за създаването на причудливи, блестящи дъги и стенни улеи, които създават малки водопади.

басейни-за-двор

Плуването в този извит басейн, който частично е покрит от покрива във вътрешния двор, е отпускащо преживяване, особено когато се активира "дъждовната завеса". Пейзажът разполага и с обкръжение на басейна, включващо гладък бетон и много саксийни насаждения.

басейни-за-двор

Този басейн с L-форма в Австралия разполага с предвидливо позициониран високо улей, който плиска вода в басейна под него по един драматичен начин на място, където привлича потенциалните плувци.

басейни-за-двор

В този басейн симетрично разположените струи от дюзи пръскат вода от едната стена към срещуположната. Осветлението на дъното ги осветява и макар и да са семпли, изглеждат красиво.

басейни-за-двор

В пустинята на Аризона този басейн със спа предоставя на собствениците си приятна гледка, която ще ги радва дори и да не се разхлаждат във водата. Всичко започва от водната купа, която разлива вода върху мозаечните плочки на спа центъра, който от своя страна се излива в сините води на басейна. Ефектът е чист, спокоен и зашеметяващ.

Автор: Габриела Тодорова