Басейн с модерен дизайн не е непременно този, който е построен наскоро  или притежава всички най-високотехнологични характеристики и градивни материали.  Модерният дизайн на плувни басейни в Калифорния датира от 30-те години на миналия век, когато богатите филмови звезди са в състояние да си позволят къщи с озеленяване, които съчетават вътрешния  с външния им начин на живот. Тези басейни често отразяват архитектурата на дома, допълвайки неговия дизайн, вместо да се конкурират с него или да изглеждат като самостоятелна функция.

Повечето басейни тогава  са  построени от шперплат или фибростъкло, които държат основи от излят бетон или изградена обвивка от стоманобетонови блокове, преди да бъде въведен торкретбетонът – смес от бетон и пясък. Този скъп конструктивен процес прави частните басейни постижими главно за хората от висшата класа. Този новаторски за времето си материал прави по-лесни за изпълнение форми, различни от традиционните правоъгълници.

Идеи за басейн

По време на бума на жилищното строителство след края на Втората световна война, плувните басейни стават по-достъпни за живеещите открит начин на живот – под лазурното синьо небе, под топлите слънчеви лъчи и сред свежия въздух.

Първият модерен басейн е изграден през 1948 г. от архитекта Томас Чърч, заедно с ландшафтния архитект Лорънс Халприн за проекта  „Донъл Гардън“ в Сонома, Калифорния, за семейството на Дюи и Жан Донъл. Градината със свободната й форма и плувния басейн в нея с форма на бъбрек остават икона на модернистичния дизайн и един от най-добре запазените примери, които все още съществуват и до днес.

Идеи за басейнДва вида дизайни на басейн

При проектирането на жилищни басейни съществуват два основни типа:

  • Натуралистически: Вдъхновен от природата и заобикалящата околна среда, този тип басейни имат повече свободни форми с изкуствени скални образувания, водопади или интересни особености, места за влизане с постепенно увеличаване на дълбочината като при плажовете и тематично озеленяване (тропическо, пустинно и т.н.).
  • Архитектурни: Този тип басейни допълват архитектурния стил на къщата и често имат по-формални линии или геометрични форми.

Инфинити басейните като този на снимката горе  биват построени по този начин, за да се използва невероятната гледка и предлагат много екстри, включително: LED контролирано осветление, огнище под формата на купа със запален огън в нея, малък бар, средиземноморски сини стъклени плочки в басейна, гранитогрес върху платформата и други.

Идеи за басейнДизайн на басейн с риба на стената

Ето един поразителен пример за продължаване на архитектурния дизайн в двора и басейна. Този дом разполага с плитък басейн, който се влива в съседния по-долу разположен улей, където водата се влива в резервоар за баланс в отсрещния край на басейна. От гледна точка на плиткия басейн, резервоарът за баланс изглежда като отделен воден елемент или съседен басейн. Един абстрактен  стенопис с формата на риба върху подпорната стена свързва двата водни корпуса.

Идеи за басейнМодерно чудо

Конзолиран покрив с отвор в тази конструкция позволява на слънцето да блести и лъчите му да достигат до солариума под него. На няколко крачки от него се намира модерен басейн, който повтаря чистите хоризонтални линии на къщата и допълва конструкцията по един възхитителен начин.

Идеи за басейнБасейн на второ ниво

От снимката не е очевидно, но този басейн е построен на втория етаж на къщата, на около 6,5 метра над нивото на земята. Това изисква строителят да излее и изгради подпорни стени от двете страни на двора и басейна. Докато формата му е на традиционен правоъгълник, този басейн е модернизиран с неясно дефинирани негативни краища, лого с плочки в долната част и камина със стъклени чипове. Поради своя еко дизайн, басейнът е слънчево отопляем и неговата система за филтриране и помпите му са скрити под нивото на водата.

Идеи за басейнСветеща сфера в басейна

Този солен басейн е построен в малък град близо до риболовно пристанище и разполага с повдигната квадратна платформа с четиристранно изчезващ ръб. Фокусната точка в него, разбира се, е сферата, която е проектирана от собствения изкуствен скален отдел на строителя. LED светлините подобряват отразяването на сферата в басейна.

Идеи за басейнСпа къща в южна Африка

Тази често фотографирана спа къща в Кейптаун, Южна Африка, е красив пример за съвременна архитектура, с озеленяване и допълващи се пейзажи. Спа центърът разполага с плаваща платформа и спа  уединено пространство, разположено под линията на водата, което се вижда през един голям прозорец в къщата.

Идеи за басейнДелфин от мозайка

Много съвременни жилища са разположени върху малки парцели, което представлява предизвикателство при проектирането на прилежащ басейн и открито жилищно пространство към тях. В тази къща басейнът, спа центърът и барът са включени в ограничена област, с осветление, което акцентира върху кръглата форма и на трите компонента. Басейнът използва йонизираща дезинфекция, с помощта на която да дезинфекцира водата.

Идеи за басейнБасейн с дизайн на мокра платформа

Не всички модерни басейни са с геометрични форми, както се вижда от този елегантен, извит дизайн, разположен сред пейзажа на градината. Съществуващите вътрешни дворове на различни височини правят този проект за басейн истинско предизвикателство. Подовото покритие е в състояние да се обвърже с височините, без да създава видими стръмни склонове. Голям улей е построен под конзолата на платформата, за да прикрива резервоара за вълни.

Идеи за басейнКонзоли и извивки

Конзолираният покрив тук създава усещане за разширяване на къщата на открито, осигуряващ едновременно подслон, чист въздух и приятни условия за живот на открито. Извитият, повдигнат вътрешен двор дава на басейна необичайна, поразителна форма, подобрена с артистично осветление.

Идеи за басейнПерспектива към острова

Ако имате късмета  да живеете на брега с изглед към близкия остров, защо да не направите дизайна на жилището си насочен към гледката? Хоризонтът се повтаря в линейната линия на покрива с отворен дизайн в конструкцията на тази къща, който прави безпроблемно вътрешно / външното пространство за живеене. Този зашеметяващ басейн повтаря тези линии – чист правоъгълник, който изглежда като продължение на океана.

Идеи за басейнГолям басейн върху малък парцел земя

Това ограничено пространство е проектирано така, че да отговаря на искането на клиента за голям басейн. Към предизвикателството има и допълнение, тъй като основната къща и къщата до басейна вече са били построени на местата си, когато е започнал проектът за изграждане на басейн. Клиентът също така поискал да има изкуствени водопади, които да бъдат разположени далеч от къщата заради шума им. Строителят създава дълъг басейн със свободна форма, с два водопада и гореща вана, разположена между основната къща и малката край басейна, които да обединят всичко.

Идеи за басейнПланинска красота

Кацнал на върха на планината с невероятен изглед към градските светлини отдолу, този затворен басейн е проектиран така, че да улови красотата на околностите му, както в близост, така и надалеч. Изчезващият край на басейна е направен под ъгъл, а стъклената структура отразява тази форма. Трите отделни басейна включват басейн за упражнения с  джетове и детски басейн – всички отоплявани от слънчева енергия.

Идеи за басейнБасейн с фигура на осмица

 

Гранитните басейни с извити форми отпуснаха нещата в света на дизайна на басейни, което доведе до появата на осморки, понякога наричани форма на пясъчен часовник. Една от най-ранните такива фигури, които се появиха на публично място, беше в „Дезертън хан“ в Лас Вегас през 50-те години на миналия век и изглеждаше невероятно. Фигурата за басейн с форма на осморка е непреходна и все още е популярен избор, особено за домове в модерен стил от средата на века.

Идеи за басейнЕкологично убежище

Собствениците на това жилище с модерен дизайн са искали от архитектите да им проектират дом и двор със силен акцент върху устойчивостта и иновациите. Природата  тук се имитира със смес от водни растения, тръстика и лотос. Водопадът пада през голям естествен скален блок, докато  речните скали и различните нюанси на покритието се използват за повърхностите на басейна. Продължавайки с естествената тема, пътеката на входа на басейна е направена от ръчно изрязан камък, а след това акцентирана със сини светодиодни светлини.

Слоевете от филтърни средства помагат да се създаде органична система за филтриране, която прави басейна чист за плуване и безопасно местообитание за определени видове риби, водни кончета, дървесни жаби и други водни животни.

Идеи за басейнЧетириъгълен басейн без очертани ръбове

Този голям басейн и впечатляващ басейн с вграден спа е издигнат умишлено, за да покаже рядко вижданите си, четиристранно занулени ръбове. Стъклените плочки, обграждащи повдигнатия външен вид на басейна, подобряват ефекта на дизайна с нулев ръб. Входните стъпала от травертин съвпадат с приближената платформа, а пламтящият котел осигурява драматичност.

Идеи за басейнСиня лагуна

Собствениците на този имот са искали да си създадат убежище, което да прилича на курорт, което в случая изглежда като масивен басейн с много удобства, сред които: влажна/суха изкуствена пещера, в която може да се влиза; многобройни огнища; водопади;  ленива река, която обикаля малък остров с палмово дърво;  друг остров със свързващ мост; спа център с каменна стена и други.

Идеи за басейнБасейн с естествен отрицателен ръб

Този дом, разположен върху хълм и в близост  до езеро разполага с басейн и спа зона с няколко персонализирани функции. Басейнът и спа центърът с отрицателен край се съединяват с „рекичка“, изработена от речни скални камъни, травертин и стъклокерамични керемиди. Тя „се влива“ в басейна, който се увива около кът за сядане с огнена яма и се влива в уловителния резервоар под него.

Идеи за басейнМодернизирана ферма в Тоскана

Не всеки дом в Тоскана изглежда селски и вековен. Тази селска къща е получила модерна актуализация на откритите пространства чрез смесване на геометрични фигури със стари материали, които изглеждат фантастично.

Идеи за басейнБасейн в изкуствена пещера

 

Екип от архитекти, структурни инженери, ландшафтни архитекти, аудиовизуални специалисти и консултанти на морски рифове обединяват усилията си, за да създадат тази изкуствена пещера. Не е изненадващо, че това екзотично убежище е наистина самостоятелна къща / пещера с всички екстри,  включително вход с плъзгаща се тръба с дължина от 13 метра, басейн със солена вода, кухня с бар, баня с душ, телевизор, стая за игри, място за седене на покрива от синтетична поляна с три огнища.

Идеи за басейнСтил в Санта Моника

Този дом с голям двор в Санта Моника, Калифорния отразява склонността на обитателите му  да използват ярки цветове и текстури в дизайна си. Площта на басейна е персонализирана с керамични плочки, координирана пейка и хубави декоративни възглавници.

Идеи за басейнБасейн с огнена купа

Тази къща е разположена на парцел, на който преди това е имало ферма, а предизвикателството за архитектите на този проект е било да деконструират стария басейн и да открият нов в много по-малка част от имота, който да се намира в непосредствена близост до къщата. Освен това е трябвало да направят така, че и жилището и басейна да изглеждат така, сякаш са били построени едновременно. Каменните колони поддържат пергола, която свързва къщата с вътрешния двор и басейна, а плуващата пейка, която се движи по дължината на басейна, предлага места за сядане във водата. Огнената купа служи като фокусна точка, а близкото огнище осигурява още повече места за  срещи с повече хора.

Идеи за басейнМалки басейни

Собствениците на този  дом, построен с модерни материали от висок клас, искали басейн, който да е построен по стандарта  за малко пространство. Това  е постигнато с малък басейн и прилежащ повдигнат  спа център с малки мозаечни плочки, които създават спокойна, синя двойка басейни, които са толкова красиви, колкото са функционални.

Идеи за басейнРеновиран стар басейн

След няколко години експлоатация басейните  се нуждаят от актуализиране на оборудването, повърхностите и почти всичко останало. Собствениците на този 30-годишен басейн искали да запазят простите, прави линии, но позволили на дизайнера му да постъпи новаторски. Тухленото оформяне е заменено с варовик, а остарелите сини и лилави плочки са заменени с направени по поръчка модели и изрязани удължени плочки в няколко нюанса на сивото.

Идеи за басейнПресичащи се басейни

Ето друг двор с ограничено пространство, който представлява предизвикателство за дизайнера на тази група басейни. Видим от няколко стаи на двуетажната къща, проектът включва басейн за възрастни, спа център и детски басейн. Цветовете са избрани така, че да изглеждат като естествено езерце.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева