Солен басейн - определението за него се отнася за вода, в която се използва генератор за солен хлор, като по този начин се премахва необходимостта от купуване на хлор. Генераторът преобразува солта в хлор, който се получава чрез преминаване на електричество през водата. Това е всъщност "по-зелена" алтернатива за дезинфекция. Много собственици на басейни, които притежават хлорна система споделят, че използването й води до повишена соленост, която намалява химическия мирис на водата и й дава копринена текстура. Усещането към водата е много по-хубаво за кожата.

солен-басейн-поддръжка

Защо ви е необходим солен басейн?

Сегашните плувни басейни имат лек солен вкус и това може да потвърди всеки, който е плувал е такъв през последните години. Системите за солена вода стават все по-популярни както за обществените, така и за частните басейни като метод за почистване и поддръжка на басейни. С използването им изчезва отличителният аромат на хлора, а на негово място има леко солена миризма.

Една добра и разумна причина да включите генератор на солен хлор в оборудването на своя плувен басейн е тази, че той ще прави хлор, като по този начин ще отпадне необходимостта да ходите периодично до магазина и да купувате хлор. Всичко, което трябва да направите, е регулярно да добавяте сол към генератора. Той също така ще дезинфекцира водата в басейна и ще атакува водораслите, бактериите и другите мистериозни организми, които се крият във вашия басейн.

Хлорът, произвеждан от солена вода, има много положителен pH. Това намалява дразненето на очите и кожата. Недостатъкът е, че хлорът губи способността си да се дезинфекцира при pH нива над 7.8ppm.

Миризмата на хлор обикновено се дължи на хлорамините в нея. Ето как се получават те: човешкото тяло произвежда амоняк и други органични отпадъци. Когато молекулите на амоняка и други органични отпадъци се свързват с молекулите на хлора се получава съединение, наречено хлорамини. Тези хлорамини са хлор в неизползваема форма. Когато тествате водата си, вие проверявате нивата на свободен хлор и на общ хлор. Ако общото ниво на хлор е по-високо от свободното, разликата между двете е хлорамините.

солен-басейн-поддръжка

Какъв вид сол се използва за солен басейн?

Обикновената трапезна сол може да бъде добавена при концентрация от около 3000 части на милион. Солните генератори на хлор обикновено се предлагат с комплекти за тестване на концентрацията на сол.

Как функционира?

Компютъризираният контролен блок преобразува битовия променлив ток, който е 120 или 240 волта в нисковолтов постоянен ток и го изпраща в електролитна клетка, монтирана във водопроводната инсталация. Токът преминава от един електрод към друг (анод към катод) и се генерира хлор, когато солената вода в басейна преминава между електродите. Производството  на хлор може да се променя чрез регулиране на нивото на производство на контролите или чрез промяна на времето, през което генераторът работи през деня.

Тъй като солта е корозивна и има тенденцията да се натрупва върху повърхностите, хлорните генератори се самопочистват след няколко часа употреба. Елементите са оборудвани със сложни сензори за измерване на дебита през системата и изключват уреда незабавно, ако бъдат открити някакви проблеми.

солен-басейн-поддръжка

Нивата на хлор обикновено трябва да бъдат между 1 и 3 ppm. Това осигурява адекватна хигиена. Въпреки това, все още може да има образувания на водорасли във водата, ако не се погрижите за други неща. Ако забележите водорасли в басейна, това означава, че нивото на хлора ще намалее, защото се използва в опит да убие водораслите. Това ще ви накара да включите генератора в опит да поддържате нивото на хлор. Включването на генератора води до по-продължително изтичане, което влошава състоянието на клетката.  С помощта на продукт, направен специално за басейни със солена вода, който премахва фосфатите (перфектна храна за водораслите) и добавя нива на сол към басейна се решават множество проблеми. Той съдържа ензими, които разграждат слънцезащитните лосиони и маслата от тялото и помага да се запазят ph-стойностите надолу до управляеми нива. Всички тези неща правят възможно генераторът да работи по-малко, което увеличава живота на клетката.

сален-басейн-поддръжка

Басейните със солена вода се нуждаят от поддръжка. Основните параметри на водния баланс като хлор, рН и алкалност са все още важни и трябва да бъдат тествани и регулирани редовно. Също така е важно да се помни, че хлорът, произвеждан от хлорния генератор, не е стабилизиран. Желателно е да се поддържа адекватно ниво на цинуринова киселина или слънчевата светлина ще я извлече от басейна толкова бързо, колкото може да бъде направена.

Постигането на солени басейни може да се осъществи с подходящото оборудване, което може да се срещне с различни имена - сол хлорен генератор, система за солен басейн, солна хлоризация, хлор генератор, басейнна система за солена вода и т.н.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева