Наличието на покривало за басейн ще намали употребата на енергия, съответно и разходите, а също така изпаренията на водата и като цяло ще ви спести време. Практичните покривала за басейни са едно от онези неща, които собствениците на басейн установяват, че рано или късно трябва да закупят.

Независимо от това, че през деня внимавате да запазвате басейна чист и поддържате оборудването му, водата изглежда спокойна и неподвижна, а атмосферата е перфектна и създава усещането за истински рай в собствения ви двор, през нощта ситуацията се променя. Вятърът задухва силно и на следващата сутрин вашият плувен басейн изглежда като неузнаваемо езеро, пълно с листа, клонки и отломки от снощните ветрове. Нищо в тази гледка не отразява усилията ви от вчерашната ви работа.

Добрата новина е, че това не е задължително да се повтаря всеки ден, тъй като никога не е късно да се покрие басейн. Помислете върху тези 10 убедителни и разумни причини защо най-накрая трябва да се сдобиете с покритие за плувен басейн.

покривало за басейн

Всяко покривало за басейн намалява или спира изпарението

Както вероятно си спомняте от ученото в училище, изпарението е процес, при който течността се превръща в пара. Именно това се случва с водата в басейна ви всеки ден, когато тя не е покрита. Поставянето на покривала за басейн ще предотврати загубата както на малките, така и на големите плувни басейни.

Намалява употребата на химикали

С използването на покривало за басейни се намалява химическото потребление на консумативи с между 35 - 60%. Всички знаем, че по този начин освен, че ще намалим разходите за химия за басейн, ще се отървем от зачервените очи и кихането като част от реакциите, които химическите вещества в басейна могат да причинят.

Помага на басейна да запази топлината си

Използването на покривала за басейн над затоплената вода през нощта би намалило загубата на топлината й.  Всеки, който някога е плувал в хладния басейн ще ви каже, че това е нещо много важно. За един плувен басейн, който разчита на слънцето за затоплянето си,  използването на термо покривало за басейн за през нощта може да се окаже много полезно. То ще го запази достатъчно топъл, за да става за плуване на следващия ден, вместо да загуби цялата си топлина през нощта, когато температурите паднат значително.

Не е нужно да купувате най-скъпото покривало за басейн, за да забележите разликата. По-евтините варианти като винилово и соларно покривало за басейн  също ще поддържат  водата топла.

басейн

Предпазва водата от замърсяване с листа, клонки и остатъци от двора

Има достатъчно убедителни причини за покриване на басейни - падащите извън контрола ви играчки за кучета и мъртви насекоми или издуханите от вятъра листа и клонки от дърветата и храстите наоколо... Всички тези замърсявания ще ви принудят да застанете там с мрежа, прикрепена към телескопична дръжка, прекарвайки следобеда си в старателен улов на подобни предмети. От друга страна, използването на басейнни покривала ще ви спести преследването на всяко листо, паднало във водата и ще можете да прекарвате времето си в правене на далеч по-приятни неща, като плуване или събиране на тен, например.

По-малко поддръжка

Едва ли ви е толкова приятно да почиствате стените и дъното на басейна си с прахосмукачка или да заплащате на някой, който да се грижи за поддръжката на басейна ви, нали? Използването на басейнно покривало определено би улеснило почистването, като го направи по-кратко и по-рядко необходимо.

Спестява пари

Някои неща просто си струват инвестицията и покривалото за басейн е едно от тях. Закупуването му гарантира възвращаемост на вложените в него средства почти веднага. Сметките за отопление ще бъдат по-ниски, няма да е нужно да купувате толкова химикали, да използвате толкова много вода и т.н.

басейн скача в басейн

Намалява разходите за енергия

Освен спестяването на пари, покривалото на басейна може да помогне за пестене и на енергия, независимо дали водата се отоплява с газ, електричество или слънчева енергия. Както добре знаете, спестяването на енергия е равно на спестяване на пари. Това е вид ситуация, която е благоприятна за всички.

Може да помогне с безопасността

Видовете покривала за плувни басейни, които са  изработени от здрава мрежа от фибростъкло биха попречили на някой да падне във водата, при условие че са закрепени и инсталирани правилно. Някои покрития от фибростъкло могат да издържат до 180 кг тежест на квадратен метър. Едва ли е изненадващо, че тези покрития са тежки и ще трябва да се използват с ръчна или автоматична система за поставяне.

Има и други видове, като например брезентови или слънчеви покривала, които  не осигуряват никаква защита срещу падане  във водата. Бъдете предпазливи към всеки, който се опитва да ви продаде брезент или слънчево покривало като предпазно.

Запазва водата

С използването на покривало за басейн  се съхранява количеството на водата, която се губи по малко поради изпаряване. Това означава, че няма да запълвате басейна си толкова често, колкото когато  е бил без покритие. Ако живеете в условия с повече суша, използването на по-малко вода е интелигентен начин да подходите към проблема.

бебе в басейн

Може да бъде лесно за използване

Ако можете да си позволите автоматично покривало, което може да се управлява с натискане на бутон или с дистанционно управление, използвайте всички възможни средства, да си спестите усилията на борба с отстраняването и разпъването на покривалото. Това важи за по-тежките и големи варианти, а също така и за плътното зимно покривало за басейн.

Дори ако нямате средства за автоматично покриване на басейна, другите по-леки капаци са лесни за използване.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева