Засадените дървета и цветя около басейна са от основно значение за създаването на цялостния облик и ефект, който искате да постигнете с визията на вашето външно жилищно пространство. Когато тези растения са добре подбрани като видове и красиво аранжирани, те ще покажат вашия басейн в най-добрия му аспект. Трябва да се има в предвид, че лошият избор на озеленяване би могъл да съсипе целия пейзаж, ето защо е препоръчително да се проучи предварително потенциалната височина и широчината на дърветата, които имате намерение да посадите, за да не се окаже  след време, че изборът ви е бил неподходящ за размерите или условията покрай басейна или в двора ви.

Дървета около басейна 

Ето няколко основни насоки, които ще ви помогнат да изберете най-подходящите дървета за плувни басейни:

  • Най-добрите дървета за басейн са тези, които няма да замърсяват водата с падащите от тях листа или с други неща. Едва ли ще ви бъде приятно редовно да почиствате  филтрите от паднали  плодове, шушулки, увехнали цветя, листа и други растителни и дървесни отпадъци.
  • Избирайте дървета, които имат плитка коренова система. С течение на времето корените биха могли да попаднат във водопроводната инсталация или да напукат бетона около басейна.
  • Не засаждайте сортове, който биха блокирали или ограничили гледката, след като достигнат максималната си височина.
  • Помислете за видове, които могат да се отглеждат в големи контейнери, за предпочитане оборудвани с колела, които да се излагат или да се крият от слънцето и да могат да се отдалечават от басейна, когато се използва и водата ги пръска. Химикалите и хлорът в нея могат да се окажат пагубни за листата на някои растения.
  • Добра идея е да посадите нещо, което отразява темата за вашето външно пространство: тропически, японски, средиземноморски, пустинни оазисни растения и други. Продължете темата освен с дърветата и с цветята, и останалата растителност в двора си.

Дървета около басейна

Палмови дървета

В условия на тропически или субтропически климат палмите са подходящ избор за дървета край басейна, защото корените им са склонни да растат право надолу и се разпространяват върху малка площ. Когато се засаждат в група или на куп, те могат да създадат идеални визуални прегради за запазване на личната неприкосновеност и уединение. Палмите, които изглеждат атрактивни близо до басейните, включват видове като: Sabal palm, Windmill palm, Mediterranean fan palm, Cane palm, Sago palm и Queen palm.

Дървета около басейна

Цитрусови дървета

Цитрусовите дървета определено ще внесат свеж цвят около басейна, стига да не са засадени в непосредствена близост до водата. Те ще предоставят възможност на земеделците в градовете или на тези с малки градини или дворове да отглеждат атрактивно плодово дърво. Помислете за лимон, портокал, мандарина, лайм, грейпфрут или кумкуат като възможности.

Предимство при отглеждането на цитрусово дърво край басейна в контейнер е това, че ще имате възможност да го премествате където пожелаете, а също така ще можете да го защитавате от агресивните слънчеви лъчи през лятото на някое сенчесто място.

Някои сортове цитрусови дървета са особено подходящи за отглеждане в контейнери или върху малки площи земя, което обяснява защо това е  едно от дърветата, които повечето собственици на басейн търсят. "Цитрусовите джуджета" имат правилният размер за засаждане в контейнер. Това не означава, че трябва да ограничавате търсенето си до сортовете-джудже, а да го имате в предвид като подходяща опция.

Дървета около басейна

Бананови дървета

Макар банановите дървета всъщност да не са истински дървета, те изглеждат като такива и това е причината да попаднат в този списък. Родом от  югоизточна Азия, тази бързорастящи тревисти многогодишни растения с меки, дебели стъбла, се разпространяват от издънки и подземни корени, за да образуват туфа с ширина до 3 метра или повече. Широките им големи листа  им придават тропически вид, но могат лесно да бъдат разкъсани от ветровете, ето защо трябва да бъдат засадени на завет.

Дървета окло басейна

Японски клен

Ботаническото му име е Acer palmatum, родом е от Япония и Корея, и се счита за дърво и храст. Повечето японски кленове растат бавно, рядко достигат височини повече от 6 метра. Много градинари се възхищават на променящите им се листа и на въздушната им деликатна форма.

Дървета около басейна

 Лъжекипариси

Има няколко разновидности, известни като Hinoki false Cypress, вариращи от 1 до 7 метра височина. Някои от сортовете имат поразителни листа със златисти краища, като "Нана Лутеа" и "Крипси". Сортовете джуджета са красиви фундаментни растения за скални градини край басейни, като добавят плътност и текстура, без да заемат много пространство. Хиноки лъжекипарисът харесва място с добре дренирана,  плодородна, леко кисела почва. Този вид може да се отглежда в условия на пълно слънце или на частична сянка.

Дървета около басейна

 Ceiba speciosa

Родом от Бразилия и други южноамерикански страни, Ceiba speciosa  известно като "копринено дърво"  е отглеждано в Калифорния и западните Съединени щати от началото на ХХ век. Лесно се идентифицира чрез големите шипове или  тръни по зеленикавите му стъбло и клони. Всъщност,  това не е дърво, което да се засажда точно до басейна, тъй като може да е опасно за някой, който случайно  се доближи до него или безстрашно реши да го изкачи, което определено не е препоръчително.

Независимо от това, дървото е поразително красиво, полу-широколистно е и може да достигне височина от почти 18 метра и да стигне до 9 метра широчина. През лятото и есента върху клоните му цъфтят големи, шокиращи, светло розови до розови цветя, които са последвани през пролетта от големи капсули, които се разпукват, за да освободят струни от бяла коприна. Копринените конци се използват за пълнеж на възглавници в южноамериканската родина на дървото.

 Дървета около басейна

Безплодни маслинови дървета

Това средиземноморско дърво се гордее с листата си в меко сиво-зелено, наподобяващи тези на върбата. Маслиновите дървета растат бавно и обикновено достигат височини от 7-9 метра. Изглеждат най-добре, когато са засадени в дълбока, богата почва. Те ще растат чудесно в крайбрежните райони, а също така и в райони с горещо, сухо лято.

Дървета около басейна

Желязно дърво

Познато още като Olneya tesota, това малко и сенколюбиво дърво има тънко стебло и рядка зеленина. Листата му са бледозелени, фино назъбени и с текстура, наподобяваща хартиена салфетка. Пъпките му са малки, кафяви и със заострена форма. 

 Дървета около басейна

Palo Verde/Parkinsonia

Palo Verde дърветата са толерантни към суша, което ги прави идеални за сухи райони, а много собственици имат плувни басейни в задния си двор. Дърветата са известни със зелената си кора, а също така и с клоните и листата си, наподобяващи тези на върбата. Цъфтят с красиви пролетни цветове. 

Най-добрите сортове от тях включват: предпланински, син и мексикански.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева