Процесът на търсене на ново жилище често е дълъг и наситен с много емоции. Купуването на собственост е едно от най-важните неща в живота, а решенията, свързани с него, са сериозни и стресиращи. Има толкова много за обмисляне и е лесно човек да се почувства претоварен, но въпреки, че е трудно да се гарантира гладко и спокойно намиране на идеалния дом, има някои съвети, които ще помогнат процесът на търсене да премине по-гладко.

В търсене на нов дом

 

Финансовата част на въпроса е една от най-тревожните, така че за отправна точка трябва да се започне с това каква сума може да се похарчи или вземе на кредит. Има определени граници, в които да се простират разходите. При методите на изплащане трябва да се вземе в предвид възрастта на кредитоискателя за определяне на максималния срок, а също така и възможността на домакинството за погасяване на месечните вноски.

Търсене на нов дом

Местоположение

Местоположението също е фактор. По възможност е добре купувачите да са запознати с района, в който възнамеряват да закупят къща или апартамент. Това е дългосрочна инвестиция, така че за да се получи най-широката перспектива е добре да се опита да се живее там за кратко през всичките четири сезона под наем или на гости. Препоръчително е да се разпитат местните хора от района за безопасността му, а дори и да се проверят криминалните статистики там през последните години. Ако имат деца или планират да създадат семейство в новия дом е добре да се проучат училищата в близост, както и парковете и детските площадки. Когато се търси перфектното място е важно да се помисли и за удобствата, които се намират в района. Дали локацията е близо до всичко, от което се нуждаят както към момента, така и за в бъдеще. Фактор е например разстоянието до работното  място, както и близостта до други често посещавани места като хранителни магазини, детски градини и медицински заведения.

Търсене на нов дом

Подробен списък

След като се избере конкретен район е препоръчително да се състави списък със задължителните изисквания, макар по време на търсенето да е най-добре бъдещите купувачи да гледат с гъвкаво мислене и отворено съзнание на имотите. Добре е да се определят нещата, които биха задоволили потребностите им, както и онези, които са неприемливи за тях. Освен това е разумно да се избират жилища, които в бъдеще биха били лесно пре-продаваеми. Имотите, в които биха могли да се отдават места под наем, винаги са с бонус.

Преди да започнем с огледите на недвижимите имоти, обявени за продан, трябва да сме на ясно какво точно търсим и настояваме да открием в новия си дом. Днешният потребител е много по-непринуден в начина си на живот и по-малко формален от този преди години. Според едно скорошно проучване, купувачите, които търсят своя първи дом, предпочитат да се подслонят в смарт-конструиран, отколкото в "зелен". Макар зелените удобства в дома да са много важни, изглежда още по-важни са нещата като например възможността да се затвори гаражната врата с iPad, както и способността да се настрои топлината в помещенията, преди да се приберем у дома или да се има достъп до охранителната система и различни устройства чрез мобилни приложения за смартфон. Идеалната представа в търсенето е за собствено високотехнологично жилище с нотки на природосъобразност в него.

Търсене на нов дом

Екстериор

Има няколко неща, които задоволяват изискванията на днешните купувачи на имоти, които са в търсене на идеалния за тях дом. Като начало, доброто впечатление започва отвън-навътре, така че преди да се пристъпи прага на жилището, трябва да е налице един пленяващ сетивата екстериор. Външният вид е също толкова важен, колкото и вътрешният. Това означава, че колкото по-добре изглеждат двора и градината, толкова по-добре.

Според експертите в последно време купувачите търсят предимно жилища с естествени покрития. Подовете от твърда дървесина са предпочитани пред онези, които са покрити с килими от стена до стена. В кухните плотовете от естествен камък и обикновените шкафове са предимство за създаването на добро първо впечатление.

Търсене на нов дом

Интериор

Неръждаемата стомана също спада сред материалите, които са популярни през последните няколко години и едва ли ще се загуби интереса към нея в близко бъдеще. Тя обикновено се асоциира със скорошен ремонт и обновяване на помещенията,  което означава, че уредите не са много стари. Наличието на уреди от неръждаема стомана в кухнята би могло да помогне да се ускори процеса на продажбата на имот с включено към него обзавеждане,  тъй като създават впечатление в купувачите на жилища  като че няма да се наложи да ремонтират много в "сърцето на дома".

Свободно стоящите вани не са задължителни за банята, но определено внасят лукс, който предизвиква интерес. Купувачите гледат на тях като на вид бонус към мокрото помещение в жилището, тъй като това също дава знак, че стаята е била обновена през последните години и това е в плюс особено за  купувачите,  които са в търсене на обект, в който не искат да работят в банята, скоро след като се нанесат.

Търсене на нов дом

Отворените планове на жилищата и неутралните цветове също са много актуални в момента. Опростените дизайни в чист минамализъм позволяват на потенциалните купувачи да си се представят по-добре да живеят в дома.

Кварцовите плотове са гъвкави, вечни и изискват малка поддръжка, което ги прави новият избор за кухни и бани. Според проучванията купувачите са готови да платят дори повече, ако видят плотове от кварц в кухнята.

Мраморът е предпочитан от онези, които търсят материал, който е по-евтин от кварца. Това е красив алтернативен вариант, който също е предпочитан сред днешните купувачи на жилища.

Все повече и повече домове разчитат на забавните си възможности, тъй като купувачите търсят пространства, предназначени за партита и предоставящи възможността за впечатляване на гостите. Търсенето на обяви за недвижими имоти с "вградени барове" продължава да расте всяка година.

Друго нещо, което спада към елементите за търсене от съвременните купувачи е така нареченото "бонус пространство". Така може да бъде наречена стаята, която с лекота може да се превърне в офис, стая за игри, фитнес или творческо хоби.

Търсене на нов дом

Избор на брокер

Един от най-важните аспекти на процеса по търсене и купуване на жилище е изборът на търговец на недвижима собственост. Съвместната работа с човек, с когото  се чувстват комфортно е от съществено значение за купувачите. Те могат да разпитат приятели и познати, които да им препоръчат опитен агент на имоти или да потърсят онлайн такъв с добра репутация. След като се избере въпросното лице,  не трябва да се забравя да се договорят условията по сделката с него или нея предварително. Ако купувачите искат да направят голяма част от търсенето сами и просто имат нужда от посредник за окончателното договаряне и закупуване, е препоръчително да обсъдят условията, които биха били приемливи за двете страни.  В повечето случаи, ако се използва брокер само за довършване на договора, е приемливо да се поиска отстъпка от цената за услугата. От друга страна, ако той или тя помага за пълното обслужване, може да си гарантира цялата комисионна.

Търсене на нов дом

Преди да се сключи продажната сделка относно избраната недвижима собственост е препоръчително също така да се инспектира мястото за скрити проблеми, особено, ако става въпрос за къща. Добре е да се направи оглед от препоръчан и независим предприемач или инспектор. Това е особено важно за по-стари или исторически постройки. Независимо от възрастта на дома, който се купува, не трябва да се забравя да се прегледат данъците върху имота, таксите за прехвърлянето на собствеността, за  използването на нотариус и разходите, които да се включат в бюджета и финансовите  планове.

Търсене на нов дом

В заключение, преди да се подпише договора за покупко-продажбата на имота е важно той да бъде напълно разбираем за купувачите и при нужда да бъде разтълкуван ред по ред от агента по недвижими имоти. Брокерите често имат отношения с малките компании и може да са в състояние да предложат облаги или отстъпки за използването на някой, когото препоръчват.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева