Независимо дали става въпрос за продажби на апартаменти или на къщи, купуването на недвижимата собственост е процес, който изисква много повече от поставяне на табела пред входната врата или събиране и преместване на личните вещи. Цялостният външен вид на продаваните дом и градина може да вдигне в пъти цената на имота, така че гледайки на собствеността с очите на бъдещите купувачи и загърбвайки сантимента по изминалите години е добре да се подходи стратегически към този процес. Макар това често да се случва физически бавно и емоционално трудно, все пак би могло да се преживее по-лесно, когато процедурата с продаването на имота стане за по-кратко време и за повече пари, нали?

как да продадем имот

Как да направите една по-лесна и успешна продажба на имот.

Съвременният свят, в който съществуват неща като интернет, дизайнерски блогове и Pinterest, предоставя множество възможности за продажба на имот, в сравнение с годините, в които настоящето не е било така забързано и толкова изпълнено с информационни технологии. Сега една лека подготовка и подходящо декориране на дома могат да се окажат от съществено значение за продажбата на ненужната собственост, средствата от която ще бъдат достатъчни за изграждането на едно по-спокойно бъдеще. Това съвсем не включва ацялостно и скъпо подобряване на имота, а по-скоро изисква специфично внимание към няколко определени неща. Ето защо, ако планирате да се преместите в нов дом и искате да се отървете от старото си жилище възможно в най-кратък срок и на най-добра цена, следвайте тези 8 съвета:

1. Определете  таргет пазара

Независимо дали смятате да се обърнете към услугите на професионалист в тази област или предпочитате сами да се ангажирате с продажбата на имота, като начало се запитайте кой би бил идеалният му нов собственик. Таргет пазарът е съществено определящ за начина, по който ще подготвите стария си дом за продажба. Вземете в предвид местоположението, големината и стила му. Покупката на жилище е една от най-обмисляните  покупки, които човек прави в живота си, тъй като освен, че е голяма инвестиция, това определя и донякъде самите хора като личности и начин на мислене. Ето защо е необходимо да се погледне с одставят така, че той да си представи как би живял вътре, ако закупи недвижимата собственост.

Именно тук е съществената разлика между създаването на интериорен дизайн и подготовката за продажба на имот. Интериорният дизайн е предназначен да задоволи вкусовете на собствениците на жилището, докато начините за цялостно добро представяне пред купувачите целят последните да пожелаят да живеят там.

2. Публикувайте обява оналйн

Удобното и достъпно използване на интернет в наши дни улеснява продажбите на имоти не само заради това, че обявите могат да се видят от всеки, независимо къде се намира. Сега всеки може да разгледа жилището, което отговаря на критериите за търсенето му, докато си лежи на дивана или чака в задръстване, например. Ето защо е добре да се помисли за публикуването на обяви за продажба на имот в тематични уеб сайтове като Flat.bg, където в качествено направен снимков материал да се представи по възможно най-добрият начин онова, което се продава. Визуалното възприятие, макар и отдалеч, на добре осветени и подредени кътчета от дома, представени така, че да изглеждат уютно и спретнато, може да намери много потенциални купувачи, без дори да се налага да ги развеждате из стаите. Да не говорим, че ако таргет групата на обявата е младото поколение, именно това е мястото, където ще се осъществи първият контакт.

 

продажба и презентиране на апартаменти

Тук начинът, по който ще изглежда онлайн предлаганият имот за продан е от ключово значение. Едни от първите неща, от които трябва да се пазите, са големите вентилатори на тавана, които изглеждат като октоподи на тези снимки. Ако те се свалят, стаята моментално става по-просторна и по-модерна. Важно е да се запомни, че никой не би проявил интерес към апартамент или къща, които не изглеждат добре онлайн, а първото впечатление често се получава именно от там.

3. Направете леки подобрения в имота

Както споменахме, добрият външен вид е от съществено значение за получаването на добра цена. Всъщност, дори е възможно да се удвои исканата сума, ако всичко изглежда подредено, чисто и боядисано. Разбира се, има много начини за прикриване на безпорядъка, имайки в предвид, че ако все още не сте приключили с преместването или обратното - никой не живее там, човек трудно би си се представил да обитава мръсно или разхвърляно място. Ето защо едно почистване, изхвърляне на ненужни стари вещи и пребоядисване на оградата, например, биха могли да свършат чудеса за създаването на едно добро първо впечатление.

Така не се продава имот!

 Бидонът със зеле на заден план в никакъв случай няма да допринесе за бърза продажба или по-висока цена! Избягвайте подобни снимки! Говорят за липса на професионлаизъм и създават много лошо впечатление.

Накои от най-лесните начини за подготовка на имота за продажба не изискват много средства. Освежаващото нанасяне на нов горен слой боя там, където е нужно, почистването на домашния прах и паяжините, изхвърлянето на натрупаните с течение на времето неработещи уреди в таванското помещение или мазето и оборката на градината или двора около жилището са дейности, които изискват повече труд, отколкото пари. Мислете за процеса така: Вие не продавате произведение на изкуството, а продавате само рамка и не искате да се отклонявате от това.

4. Пуснете светлината в помещенията

Когато търсим начини как да подготвим дома си за продажба е важно да не подценяваме силата на естествената светлина. Светлината продава! В случай, че няма причини да се прикрива грозната гледка отвън, оставете прозорците да внесат колкото е възможно повече дневна светлина вътре в помещенията. Махнете драпериите и плътните завеси и отворете прозорците, ако времето навън го позволява. Ако огледа се извършва по тъмно или мрачно време, осигурете поне три източника на изкуствена светлина, без да броите полилея на тавана. Това ще помогне за отстраняването на сенките и ще акцентира вниманието върху приветстваните атрибути на стаите.

5. Използвайте неутрални тонове в интериора

Неутрализирането на декора е следващият съвет, който е добре да се вземе под внимание. Макар това често да се подценява, доказан факт е, че хората веднага забелязват отличителните предмети в обстановката. Ето защо е добра идея да се махнат неща като меки мебели с шарени дамаски или пъстри килими с ориенталски десени, например, и да се заменят с такива, в които присъстват неутрални тонове. Това наистина може да промени цялостното усещане в помещението.

правилно представяне на имот за продажба

6. Освежете градината

Изхождайки от факта, че хората бързо създават впечатления и си правят заключения още с първия поглед, е важно да се обърне внимание на състоянието на предния двор (ако има такъв) и/или на пространството около входната врата. Ако още от там не се създаде приветливо впечатление, потенциалните копувачи трудно ще се почувстват "добре дошли" или "като у дома си" там, накъдето ги водите. В случая може да се обърне внимание на цифрите, които показват номера на жилището или почистването на въпросните места. Това са две дребни неща, които могат да направят имота да изглежда по-модерен, а съответно и по-скъп.

7. Овладейте емоциите си

Всяка продажба на имот е свързана със сантименталност по изминалото време и прекрасните спомени, но когато се стигне до това положение е най-разумно да се сбогувате с жилището още преди да го обявите за продан. Приберете си всички ценни вещи и колекции, които имат значение за вас. Не забравяйте, че домът не е място - домът е там, където са любимите хора. Бъдете благодарни за хубавите моменти и продължете напред с увереност, че още много вълнуващи неща тепърва предстоят. Направите всичко, което е нужно, за да продадете имота с ясната цел, че каквото и да предстои, то е за добро. Не оставяйте емоциите да провалят успешната сделка.

8. Възможно най-доброто представяне

Не на последно по важност място трябва да обмислите дали ще имате физическата възможност да се справите с доброто представяне на жилището пред копувачите. При нужда се обърнете към консултант, който срещу неголямо заплащане може да ви съдейства за една успешна продажба на имот. Не подценявайте възможностите на едно добро представяне на дома, което може да покачи цената му значително.

В случай, че не познавате подходящи за целта консултанти, може да се допитате до някой търговец на недвижима собственост, на когото имате доверие или да се обърнете към екипа на Flat.bg. Помолете го да ви покаже примери за методите му да представи обектите, които продава или да ви насочи към някой друг, който се занимава с това и си разбира от работата.

Автор: Габриела Тодорова