Наемането на брокер за продажба на инвестиционни имоти може да има както своите предимства, така и определен брой недостатъци. Това е причината да се претеглят плюсовете и минусите, свързани с взимането на решение относно използването на посредник в сделката.

Когато решите да продавате своята инвестиционна собственост трябва да помислите дали да използвате услугите на брокер на недвижими имоти или без брокер да се заемете сами с подготовката, сключването и финализирането на сделката от самото й начало до края.

брокер-недвижими-имоти

Ето кои са минусите, които  трябва да имате предвид при листването на вашия инвестиционен имот с помощта на посредник:

  • Плащането на комисионна

Първият и може би най-голям недостатък на брокера е плащането на комисионна за използването на услугите му.

Брокерските комисионни варират от 1 до 15% от стойността на сделката. Размерът на комисионната ще зависи от редица фактори, като стойността на дома, както и условията на договора, който уговорите с избрания от вас агент недвижими имоти.

Когато вземате предвид комисионната, която всички брокери получават за съдействието си при продажбата на недвижима собственост, тя може бързо да изяде всяка потенциална печалба, която ще реализирате. Трябва да определите дали ползата, която един брокер недвижими имоти може да донесе при продажбата на инвестиционния имот, си заслужава цената, която ще платите.

брокер-недвижими-имоти

  • Погрешно определената цена на имота

Друг проблем, който може да срещнете, ако продавате инвестиционната си собственост с помощта на агенция за недвижими имоти, е неправилното определяне на цената.

 - Когато цената е завишена над реалната пазарна стойност на имота, потенциалните купувачи може  да не проявят изобщо интерес към разглеждането на обекта.  Много брокери правят това стратегически, за да предоставят възможност за преговори. Колкото по-дълго стои имотът на пазара, обаче, толкова  по-трудно ще става с времето да намерите купувач, без да се наложи да намалите значително цената.

 - Когато определената цена е  под реалната пазарна стойност на имота, това намалява потенциалната печалба, която можете да реализирате върху имота. Ако брокерът  посочи такава ниска сума, това може да се дължи на факта, че  не знае истинската пазарна цена на имота, защото няма много налични промоционални оферти или защото се опитва бързо да направи продажба.

Заради голямата комисионна, която ще получи с приключването на сделката, е нормално да очаквате и да изисквате той да оцени правилно вашия имот. Неточното ценообразуване, което може да повлияе върху печалбата ви, е недостатък за наемането на брокер и затова спада към негативите за използването на услугите му.

брокер-недвижими-имоти

  • Дългосрочният договор

Друг минус при използването на брокер за листването на вашата инвестиция на пазара за недвижима собственост е обвързването с дългосрочен договор.

Някои агенти недвижими имоти не биха се съгласили да работят с вас, ако не подпишете писмен договор с агенцията. Това означава, че няма да можете да листвате имота си при техните конкуренти, докато договорът ви с тях не изтече.

Подписването на дългосрочен договор може да се окаже лошо за вас, ако решите, че използването на услугите на брокер не ви устройва. Причина за това може да се окаже факта, че не сте доволни от начина му на работа, от липсата на достатъчно старание от страна на агента, от цената, която смята, че трябва да искате  или просто не можете да се сработите с него на лично ниво.

Твърде възможно е да се окаже трудно да се откажете от сключения договор без правни последици за ваша сметка, затова има опасност да бъдете принудени да изчакате края на срока на договора, докато вашият имот седи на пазара. Ако има възможност, опитайте се да поискате да направите едномесечен тестов регистър с брокера, за да видите дали се чувствате комфортно да работите с него, преди да се ангажирате с нещо по-дългосрочно. Можете също така да изберете да работите с брокери, които не изискват изключителни права, но неудобството тук е факта, че такива посредници не могат да направят продажбата ви  основен приоритет за тях.

брокер-недвижими-имоти

  • Опасността от липсата на опит в продажбите на инвестиционни имоти

Брокерите са търговци и могат да ви накарат да повярвате, че  имат богат опит в продажбата на многофамилни или инвестиционни имоти, в зависимост от това какво искате да продадете. С течение на времето, обаче може да установите, че всъщност нямат представа какво правят.

В един момент може да осъзнаете, че вашата собственост седи на пазара месец след месец и вашият брокер не може да намери заинтересовани купувачи.

Ако вашият инвестиционен имот е еднофамилна или двуфамилна къща,  може да е по-лесно за брокерите да намерят заинтересовани купувачи. Въпреки това, по-големите многофамилни и търговски имоти могат да изискват брокери с обширни познания и контакти с купувачи и продавачи на този конкретен пазар. Тези типове имоти често могат да бъдат изброени в търговете за собственост. Точно както има счетоводители, които се специализират в подготовката на данъци за инвестиционни имоти, така има и брокери, които се специализират в продажбата на инвестиционни имоти.

брокер-недвижими-имоти

  • А ако просто не е добър в работата си

Последният недостатък от използването на агент за продажбата на инвестиционен имот е вероятността да попаднете на човек, който просто не е добър в това, с което се занимава.

Възможно е да е поел повече ангажименти и следователно да не е в състояние да отдели необходимото внимание на вашия имот, също така може и да не разполага с адекватни познания за вашата собственост или за квартала, в който се намира тя. Има възможност да подхожда непрофесионално по отношение на начина, по който комуникира с вас или с потенциалните купувачи, или просто да е мързелив и да не полага достатъчно усилия да продаде имота ви. Всеки път, когато наемете някой да направи нещо, вие му вярвате и му се доверявате, че може и ще изпълни това, което е обещал и за което му плащате, така че не се притеснявайте да изисквате.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева