Международният портал за недвижими имоти TheMoveChannel описва какво е търсенето на жилища под наем от целия континент, за да определи къде са най-добрите пазари за наемодателите в Европа, които искат да инвестират в недвижима собственост. Според проучванията Португалия и Турция са най-подходящите държави за инвестиции.

  • Нация на наематели или на купувачи?

Според последните официални данни на Евростат, Швейцария има най-висок дял от домакинствата, които живеят под наем в Европа, като почти 6 от 10 домакинства са съставени от наематели. Като държава, в която отдаването под наем е норма, Германия е на второ място по брой наети домове, а след нея се нареждат Турция и Австрия.

инвестиции-имоти-европа

Квартирантите представляват голяма част от британското население. Британското правителство, обаче, въведе вълна от скорошни мерки, насочени към потискане на инвестициите за изкупуване. Решението включва действия, обхващащи от отпадането на данъчното облекчение на ипотечните лихви до над 3-процентна надбавка за покупка на допълнителни имоти. Поради това континентът може да стане новият пазар на изкупуване на жилища, които да бъдат отдавани под наем за много потенциални инвеститори.

  • Възвращаемост на инвестициите.

Според ръководството на Global Property, най-високите печалби в Европа могат да бъдат открити в Молдова, където собствениците могат да очакват 10% възвращаемост на инвестицията си. Украйна е на второ място с близо 9,09%, следвана от Черна гора със 7,53%, Ирландия със 7,18% и Унгария  с 6,42%.

Хърватия и Румъния се нареждат сред 10-те най-големи държави с високи доходи от рентиерство в Европа, но по-малко от 10% от населението обитава жилища под наем във всяка от тези страни, което оставя на собствениците на имоти малко възможности, от които да избират.

инвестиране-имоти-европа-класация

  • Къде е най-добре да се инвестира?

Данните от "Идеалиста" наскоро разкриха, че в Испания има бум на интерес от страна на купувачите, които искат да отдават под наем. Наемите са по-високи от пиковите за пазара в шест от регионалните столици. Навсякъде в страната производителността и ръстът на цените на жилищата остават неравномерни, тъй като възстановяването на пазара се дължи най-вече на крайбрежните горещи притегателни точки и големите градове, където постъпленията от наеми и търсенето на квартири е най-силно.  Според Global Property Guide, като цяло средната възвращаемост на инвестициите от наемите в Испания е 4,7%.

Португалия генерира втория по-голям дял от запитванията в портала, но е девета по най-добри финансови постъпления от наеми на континента (5.64%). С възвращаемост, която побеждава както Испания, така и Франция, в момента тя е един от най-добрите пазари за наемодатели, които гледат към Европа.

инвестиция-имоти-европа-франция

Във Франция повече от средния брой на населението живее под наем. Страната е траен фаворит за наемателите, които търсят ваканционен дом и се нарежда на трета позиция според запитванията на портала. Италия е четвъртата най-популярна страна сред инвеститорите, но ниските придобивки от 2,37% са причината тя да не преобладава в списъка с предпочитания на наемодателите.

За 2017 г. Турция и Гърция се изявяват като фаворити, генерирайки петия и шестия най-голям брой запитвания за имоти под наем в TheMoveChannel. Гърция предлага 4.17% доходи от наеми, а с нарастващите туристически посещения, все още ниските цени на имотите и процъфтяващата среда за отдаване под наем,  тя е в добра позиция да се превърне в една от най-търсените дестинации през следващите години. Турция може да се похвали с някои от най-бързо растящите цени на жилищата в Европа, докато населението под наем съставлява 39,6% от домакинствата, което е по-високо дори от това в Обединеното кралство.

инвестиране-имоти-продажби-европа

Директорът на TheMoveChannel Дан Джонсън коментира, че тъй като британският сектор за закупуване на жилища и отдаването им под наем е изправен пред нарастваща съпротива заради финансовите промени, континентът може да изглежда по-привлекателна алтернатива за много наемодатели през 2017 г. Навсякъде, където се търси успешна инвестиция за купуване на имоти,  местоположението винаги си остава най-важното нещо, за което трябва да се помисли - дали мястото е гореща притегателна точка за туристите или е натоварен град, дали националната култура е тази, заради която се предпочита наемането на квартира пред закупуването на собствен дом. Не на последно място трябва да се прецени и дали  доходите от отдаване под наем ще бъдат достатъчно високи, за да си струват инвестираните пари, време, изразходваното усилие, стойността или значението.

Автор: Габриела Тодорова