Всяко декориране на малък апартамент, който се отдава под наем, е абсолютно предизвикателство. Всички искаме да живеем в по-добри домове, но как да го направим, когато въпросната недвижима собственост не е наша, а я обитаваме временно?

Решението как да персонализирате жилището, в което ще прекарвате дните и нощите си, може би не изисква нищо повече от едно очарователно преобразяване, свежа боя за обновяване на съществуващата цветова схема и няколко собственоръчно изработени акцента, безупречно координирани помежду си. По-долу ще откриете няколко предложения с идеи, които да откраднете своеобразно, предоставени щедро от специалистите, за да преобразите и стилизирате апартамента с лекота по начин, по който ще отговаря на характеристиките на вашата личност.

апартамент-под-наем-декориране-бяло

Освежаване на пространството.

Красивите собственоръчно направени актуализации и персонализираните щрихи могат да дадат на всеки апартамент под наем един свеж вид, който да го накара да изглежда уютен и в никакъв случай като временен подслон. Калъфите за дивани и фотьойли в неутрален или бял цвят ще придадат нова визия на старите меки мебели и ще направят закупуването на нови излишно. Една от евтините идеи за декориране на белите стени е поставянето на рисунки, направени от децата, а защо не и от цялото семейство. По този начин освен цвят, ще се внесе и личният характер на обитателите в помещението. Не забравяйте за интересния декор за стени, който ще внесе настроение и оригиналност.

Преоткриване на любимите вещи.

Повечето наематели носят със себе си освен дрехите и техниката, които притежават, също така и любими мебели, които предпочитат да запазят и пренесат с вещите си, независимо колко квартири ще сменят. Дори и на пръв поглед те да изглеждат несъвместими с интериора на обитавания нов апартамент под наем, те лесно биха могли да се "впишат" в него, с помощта на малко свежа боя с подходящ цвят, например. Това се отнася предимно за гардероби, табли на легла, скринове, етажерки и шкафове. Пребоядисаните с бяла боя лавици биха могли да бъдат чудесно място за излагане на показ на любими сувенири и вещи със сантиментална стойност, който да карат обитателите да се чувстват "като у дома" си.

Декориране-апартамент под наем

Изработване на проекти "направи си сам" на разумни цени.

Координирането с наличната цветова схема и промяната в атмосферата около вас не винаги трябва да бъде обвързано с много финансови средства. В момента в специализираните магазини може да се намери изобилие от начини за преобразяване на интериора, където с малко средства и много креативност едно старо нещо може да заприлича на ново и модерно. Декоративното залепващо филио, например, може да направи всяка захабена плоска повърхност да изглежда като чисто нова. Вратичките на шкафовете, плотовете, рафтовете и дори масите могат да се превърнат в изработени от различен цвят дърво или мрамор, а прозорците - в стъклопис, само с помощта на лист цветно фолио с подходящата шарка. В снимката по-горе наемателите са използвали фолио с имитация на черна дъска, върху което са изрисували тухли около камината. Неутралната цветова схема на стаите е най-подходящ фон за добавянето на пъстри елементи, който да внесат цвят в помещенията и да добавят интерес в тях.

Декориране на апартамент

Ръчно изработен ефектен декор.

Има много практични начини за рециклиране и вдъхване на нов живот на старите и вече ненужни вещи. На снимката по-горе се вижда една лесна идея как от страниците на стара книга е направен хартиен венец. За целта на изработване листите се навиват на фунии, които след това се залепят върху кръгло парче картон, което да служи за гръб на венеца. Готовото произведение може да се постави на стената над  нисък скрин с подсилена декоративна функция или комод, както е показано в примера или да се превърне във фокусна точка на някое друго подходящо място.

Подновяване на трапезарията.

Достатъчното количества дневна светлина, която навлиза през прозорците на трапезарията, ще се отрази в повърхността на масата за хранене, а също така и ще осветли всички тъмни кътчета, като по този начин ще внесе усещане за простор в помещението. Добре е да се махнат от там всички неподходящи неща, които собственикът на жилището е персонализирал за да получи единна според него визия. Един колаж от окачени декоративни чинии високо на стената може да внесе  допълнителен цвят на място, което често се пренебрегва, както е показано на снимката по-горе.

Декориране на апартамент

Детайлите в декора

Детайлите могат да бъдат много важни в едно декориране на апартамент, независимо дали той е собствен или под наем. Един перваз или корниз, боядисан в балансиран аква цвят, може да продължи оптически светлината на трапезарията и приветливата цветова схема на стаята. Вниманието на собствениците на имоти към детайлите е това, което ги обединява  с квартирантите, които с помощта на дизайна могат да създадат усещането за свой дом където и да е.

Класически неутрални цветове - винаги  добро решение за спалнята.

В тази спалня се намират стилни и класически вещи, които биха служили на цялото семейство, независимо дали живее в апартамент под наем или в собствен дом. Неутралните цветове като бежово, кремаво и бяло са много подходящи за тази стая, която е предназначена предимно за почивка, тъй като не дразнят сетивата и предразполагат към спокойствие. Над тапицираната табла на леглото в снимката горе, ръчно изработеното огледало с формата на слънце и действа като забавна фокусна точка, като обединява кремавите акценти в стаята. Мекият фотьойл в класически стил, който е купен на разпродажба, се мести със собствениците си във всеки апартамент под наем, който обитават. Неутралният цвят на дамаската му го прави многофункционален и лесен за безпроблемно интегриране в цветовата схема на помещението, в което е поставен.

Намиране на осветителни тела.

Висящият полилей в спалнята от снимката по-горе изглежда много интересен и веднага привлича вниманието, макар да не е чисто нов. Той е закупен на старо и пребоядисан така, че да се слива с цветовата схема в стаята. По този начин може да се подходи към голяма част от осветителните тела, да им се вдъхне нов живот и да се подобри външния им вид.

Декорация от естествени материали

Щрихи от естествени материали.

Три трупи от старо дърво биха могли да се превърнат в уникално кътче  близо до входната врата. Това е идеалното място, където да се държат ключовете или да се окачат чантата и шала, а защо не и да се използват като поставка за някоя малка ваза с цветя или друга декорация. Естествените материали внасят уют в помещенията, а дървесината е известна с топлината, която излъчва, независимо дали е използвана за направата на пода или за някоя мебел. Необработената суровина може да изглежда много атрактивно, ако към нея бъде подходено с креативност.

Автор: Габриела Тодорова