Инвестиционен имот можете да продавате предимно чрез агенции, но избирането на брокер, който да представлява интересите ви, е много отговорно решение. Неподходящият агент може да ви струва много време и пари, ето защо е важно да положите усилия, за да намерите онзи, който ще бъде най-подходящ за вашия вид имот и за вашите разбирания.

Направете своя избор толкова внимателно, колкото бихте подходили към наемателите, които бихте пуснали да живеят в недвижимото ви имущество. Отделете време за разговор, в който да опознаете човека, на който ще разчитате да продаде успешно вашия тип инвестиционен имот. Ето 7 въпроса, които ще ви помогнат да опознаете лицето срещу вас и да направите по-лесно своя избор за наемането на конкретен брокер:

  • Откога се занимавате с продажба на имоти?

Напълно в реда на нещата е да се поинтересувате от колко време въпросният брокер упражнява тази професия. За някои хора да работят като агент недвижими имоти е просто преходна фаза докато си намерят друга работа, която им е на сърце или в която са добри, докато други го практикуват като истинска кариера.

Продажба на инвестиционни имоти

Не бързайте със заключенията. Новаците в бизнеса често са под пара и правят всичко възможно, за да се докажат, че могат да постигнат успехи, докато старшите в тази област, които са в бизнеса от десетилетия, биха могли вече да са изтощени и просто да работят без ентусиазъм. От друга страна, опитът може да бъде безценен, когато се опитвате да продадете имота си, докато начинаещите могат да направят допустимите за начинаещите грешки и потенциално да ви костват продажбата.

В допълнение към продължителността на време, в което даденото лице работи като брокер, се поинтересувайте дали го практикува като работа на пълен работен ден или на непълно работно време.

  • Каква комисионна взимате?

Когато наемате някого да свърши работа за вас, трябва да знаете колко ще ви струват услугите му. Таксата на брокерите  е процент от продажната цена на дома, което означава, че имат стимул да продават скъпо, а това е добре не само за тях, но и за вас като продавач.

Знаейки колко ще трябва да платите на посредника ще решите по-лесно дали той е подходящия за вас. Ако се интересувате от продажбата на своя инвестиционен имот с цел печалба, трябва да имате в предвид, че комисионната на недвижимото имущество може бързо да изяде всяка потенциална печалба.

Комисионната на агента трябва да бъде един от факторите, които да обмислите, преди да наемете брокер, специализиран в продажбата на инвестиционни имоти. Гледайте на успехите му положително, тъй като най-вероятно, ако оценява труда си с по-висок процент от конкуренцията, има голяма вероятност да направи сделката много по-бързо от останалите си колеги в бранша. Това в крайна сметка може да се окаже по-добре за вас и за вашия инвестиционен имот за продан.

Продажба на инвестиционни имоти

  • Занимавали ли си се и преди с продажби на инвестиционни имоти?

Може да попаднете на опитен брокер, който, обаче, да няма опит конкретно в продажбата на този вид имоти. Предлагането и продаването на еднофамилни къщи е съвсем различно от продажбата на инвестиционен тип имоти, както и базата на потенциалните купувачи. Агент, който е имал значителен успех  в нишата за продажба на домове от 100 000 лева, може да не знае нищо за намирането на купувачи за многофамилна собственост на стойност 1 000 000 лева.

Много е важно да разберете типа имоти, с които агента ви има опит в продажбите. Докато той може и да е експерт в конкретния вид инвестиционна собственост, който притежавате и искате да продадете, не му се доверявайте напълно, преди да ви представи доказателства за постигнатите успехи. Брокерите са вид търговци и като такива ще се опитат да ви накарат да повярвате в онова, което искате да чуете, независимо доколко е вярно.

  • На каква цена ще листнете имота ми?

Когато разговаряте с потенциалните брокери, трябва да попитате колко си мислят, че струва имотът ви. Важно е да зададете този въпрос на всеки агент на недвижима собственост, който интервюирате. Брокерите могат да определят близки една до друга стойности на вашия имот, но има вероятност всеки  да предложи и много различни една от друга стойности.

Не реагирайте, ако някой посочи цена на имота ви далеч под това, което смятате, че заслужава. Това е неговата професия и той може да има вътрешни познания за пазара, които вие нямате. Брокерът може да е стигнал до заключението си, защото се е специализирал в продажбата на продавания от вас вид инвестиционен имот или защото са изтеглени скорошните продажни цени на сходни имоти в района.

За съжаление, има вероятност напълно да сбърка цената, на която иска да посочи вашия имот. Това може да се дължи на липса на проучвания или просто на недостиг на познания за продажбата на конкретния вид инвестиционни имоти.

Продажба на инвестиционни имоти

  • Как ще продавате имота?

Непременно трябва да попитате всеки агент, с когото разговаряте преди да решите да го наемете,  как възнамерява да продаде имота ви. Ще направи ли  реклама/обява в няколко сайтове, след което да се надява купувачите да попаднат на нея или ще бъде по-активен в подхода си? Ще провежда ли открити огледи или ще прави лични представяния?

Също така може да обсъдите опциите за продажба с вашия агент по недвижимо имущество, като например да поставите имота си на търг в специализираните уеб сайтове.

  • Колко имота сте листнали за миналата година и колко от тях сте продали?

Това също е важен въпрос, който трябва да зададете на потенциалния си брокер. Отговорът му може да ви даде представа колко успешен е в своята работа.

Важно е да видите колко ангажимента за продажби на инвестиционни имоти е поел, сравнено към броя на реално продадените. По този начин ще придобиете представа колко е отдаден на работата си. Ако е поел само 10 имота, но е продал 9 от тях, това е доста впечатляваща статистика.

Проучете дали успехите му са свързани със същата географска област, на която е разположена  вашата собственост. Един друг град може да бъде много различен от този, в който се намира имотът ви, точно както някои части на същия град биха могли да бъдат по-желателни от други.

Познаването на местния пазар на недвижими имотие много важно при избора на агент. Научете дали има успех в продажбата на обекти в близост до мястото, на което и вие продавате или за съжаление по-голямата част от непродадените от него имоти се намират близо до местоположението на вашия инвестиционен имот.

Продажба на инвестиционен имот

  • Имате ли препоръки?

Не се притеснявайте в края на опознавателния разговор да попитате брокера дали може да ви покаже препоръки, написани от доволни клиенти, чийто имоти е продал. Уверете се, че споменават колко са удовлетворени от професионализма, знанията, усилията и резултатите на агента.

Макар у нас това да не е наложена практика, обратната връзка може да стигнете още по-далеч и да се свържете не само с доволните, но и онези клиенти, чиито имоти въпросният брокер не е успял да продаде. Те могат да ви изкажат своите впечатления, които биха могли да завършат представата ви за образа на конкретното лице.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева