Жълтият интериор дизайн е сред любимите на всички, макар да съществува един цял свят от цветове, сред които може да се избира, когато става въпрос за декориране на дома. Всяка отделна багра притежава своя собствена мощ за това как да трансформира помещенията в дома. Жълтото, например, има несравнимата способност да накара хората да се усмихват широко всеки път, когато го видят. Това е силен, топъл цвят и също както червеното или оранжевото обикновено се използва в малки количества, за да внесе нужната доза цвят там, където е необходимо.

Примерите, които ще видите по-долу, ще ви убедят, че жълтото е цвят, който ще ви позволи да ограничите или разпространите употребата му във вашия интериор дизайн толкова, колкото поискате. Всичко, което е необходимо за получаване на най-добрите идеи за дизайн са малко творчество, малко вдъхновение и няколко правилни трикове. Можете да използвате жълтия цвят като идеален акцент в декор за стени. Оставяме творчеството на вас, а ние ви предлагаме да погледнете тези няколко стаи, пълни с вдъхновение и трикове, които да накарат предизвикващите усмивки нюанси на жълтото да станат част от цветовата палитра в любимата ви стая.

жълт-интериорен-дизайн

Как да се декорира с жълт цвят

Един от най-добрите начини да се внесе жълт цвят в различните интериори на апартаменти по начин, по който няма да се прекали с него, е да се съчетае с цветовете, които го допълват. Това пространство, показано в снимката горе, обединява многото жълто с някои от нюансите, които извеждат най-доброто от него, включително зеленото на дивана и по вратите във фона отзад, както и синьото в декоративната възглавница и килимчето. Лесно е жълтото да стане прекалено много, но чрез създаване на подобно балансиращо действие, може да успеете да поддържате всичко точно.

жълт-интериорен-дизайн-идеи

Интериор дизайн с контрастни цветове

Контрастиращите цветове могат да бъдат също толкова добри, колкото допълващите се нюанси, когато се търси начин да се омекоти смел цвят като жълтия. В снимката горе лилавите завеси, които са толкова дръзки, колкото и заобикалящите ги жълти стени, разчупват слънчевия цвят, без да губят енергията на пространството. Жълтата бродерия в краищата на завесите отразява стените, създавайки сплотеност.

жълт-интериорен-дизайн-идеи

Изпъкващ жълт елемент в интериора

Жълтият цвят е от онези, който правят силно изявление в помещението, дори когато не покрива изцяло стените. Понякога само малко от него е всичко, от което се нуждаете, за да "събудите" пространство, решено в интериор дизайн от предимно неутрални тонове. В тази стая от снимката горе е използват един  щрих в жълто около краищата на вратата, което се оказва достатъчно, за да я направи център на вниманието.

 

 интериорен-дизайн-жълто-идеи

Жълто в кухнята

В кухненските интериори винаги се търси повече индивидуалност. Независимо колко добра и вкусна храна се готви там, стремежът тази стая да се превърне в нещо повече от чисто функционално пространство продължава да извлича нови нива на творчество от дизайнери от всякакъв тип. Когато искате да добавите малко цвят към тази част от дома си, шкафовете са едно чудесно място, от което да започнете. На снимката горе ярко жълтото, покриващо изцяло шкафовете, превръща иначе неутралната кухня в уредено пространство, което е толкова запомнящо се, колкото и цветно.

интерирен-дизайн-жълто-идеи

Жълт фон за изобразително изкуство върху стената

Изкуството винаги е необходима стъпка в интериор дизайна на всяко пространство, но е важно винаги да разберем как изкуството ще се отнася към останалата част от стаята. Белите стени традиционно се считат за най-добрия фон за излагане на произведения на изкуството, защото няма как да се конкурират с картината. Въпреки това, когато едно произведение на изобразителното изкуство е предимно в бяло или в черно-бяло, като например една снимка, цветните стени могат да бъдат един чудесен начин то да се открои върху тях. Черно-бялата снимка в  пространството показано по-горе помага да се разчупи цветът на стените, докато слънчевата стена дава по-ярък фон на изображението, отколкото би го направила неутралната цветна стена. Това е чудесен начин да се разсее линията между мястото, където свършва изкуството и онова, в което започва стаята.

интериорен-дизайн-жълто

Интериор дизайн с арт слоеве на жълто 

Друг начин да използвате изкуството, когато искате да внесете жълт цвят в пространството, е като създадете артистични слоеве от цветове между тези от картината върху стената и онези от мебелите си. Яркото, многоцветно произведение над дивана в това пространство е с достатъчно жълто, за да се съчетае перфектно с оживения десен на дивана.

инериорен-дизайн-жълто

Ярко жълто местенце в мрачната стая

Дори, когато се стараете да създадете един пълен обединен вид на пространството, има моменти, в които именно докато се движите в обратната посока макар и само за миг, откривате ключът към обединяването. Такъв е случаят в тази дълбока и мрачна стая от снимката горе, подсилена от едно ярко жълто кресло.

интериорен-дизайн-жълто

Жълти столове за трапезария

Когато става въпрос за използване на жълто в интериор на апартаменти, трапезарията е друга част от дома, която винаги може да се възползва от усмивките, предизвикани от този цвят. Цветните столове са чудесен начин да направите изявление в трапезарията, а жълтото е идеалният цвят, който да използвате за тази цел. Асортиментът от ярки, слънчеви столове около подобна маса със сигурност ще внесе енергия при всяко хранене, както и повече усмивки при всеки разговор около трапезата.

интериорен-дизайн-жълто

Жълти завеси за прозорците

В бързането да обърнем максимално внимание на стените и подовете ние често пренебрегваме прозорците, както и пердетата, завесите или щорите, които окачваме върху тях. Поставянето на нещо в жълто около рамките им никога повече не би ги направило незабележими отново. В пространство, в което има достатъчно прозорци и високи тавани, цветният избор на завеси може да внесе също толкова голяма тежест в неутралните интериори, колкото и боядисването на стените. На снимката горе се вижда ефекта на завесите в дълбоко слънчево в домашен офис с причудливи стенописи и ярък жълт стол.

интериорен-дизайн-жълто

Изчистен интериор дизайн с жълти кухненски плотове

Подобно на трапезарията, кухнята също е пространство, което винаги може да се направи с малко повече стил. Това е особено вярно за кухни, където размерите са компактни и има само място за дизайнерски уреди и кухненски остров по поръчка. В случаи като този, умелото използване на цветовете е най-добрият вариант и ако няма да използвате открояващо се гръбче за кухнята, защо да не оцветите плотовете в ярък цвят вместо това? Тази малка кухня е идеалното място да се опита нещо ново.

интериорен-дизайн-жълто

Ако нямате идеи за тапет, но искате вашия хол да изглежда интригуващо, имате в предвид, че винтидж парчетата за обзавеждане винаги добавят чувство за дълбочина към всяко пространство. Когато успеете да постигнете класически вид с помощта на готин и модерен цвят, това е истинска находка, която трябва да запомните - и да задържите. Този огромен гардероб в приковаващ погледа жълт нюанс не оставя никакво съмнение, че именно той е централната украса на тази стая. Съчетана със сините стени с изтънчен геометричен дизайн по тях и по-малките изблици на цветове в цялата стая, тази мебел допълва вида на пространството по един много стилен начин.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева