Черупки от яйца се използват в градинарството като натурално и евтино средство срещу вредители, като начин за наторяване на растенията и като част от компоста.

Градинарите от години използват празните яйчени черупки за градината си, вместо да ги изхвърлят. След като ги изплакнат и ги оставят да изсъхнат добре, те ги натрошават на ситно и след това ги използват по предназначение за различни цели.

Освен, че са чудесно допълнение към състава на органичния тор, те гонят вредителите и котките, които представляват опасност за доброто състояние на реколтата. Черупките от яйца са безплатна суровина, която може да се използва и вместо саксии за посеви от семена.

Освен в градинарството, те се използват и като добавка за пилешките фуражи. Ето няколко причини, поради които трябва да запазвате яйчените черупки, вместо да ги изхвърляте небрежно в кофата за смет.

черупки от яйца за наторяване

Предотвратете гниенето на корените и цветовете, като наторите разсадите от домати, чушки и патладжани в градината си с натрошени черупки от яйца. Растенията ще абсорбират калция от тях и ще израстат без проблеми. За максимален ефект, поръсете малко количество стрити яйчени черупки във всяка дупка непосредствено преди засаждането на зеленчуците. След това на всеки две седмици поръсвайте допълнително с черупки около основата на вашите растения.

  • За отблъскване на котките

Често съседските котки обичат да използват някоя градина за собствена тоалетна. Това е свързано освен с оставянето на неприятно изглеждащи и миришещи следи, които собственикът й трябва да изчисти, също така и с процес на ровене, който може да се окаже фатален за младите посеви.

Добрата новина е, че не се нуждаете от скъпи или сложни начини за отблъскване на нежеланите мъркащи натрапници. Котките изпитват отвращение към  черупките от яйце и те ще прогонят надалеч всякакви скитащи четириноги от вашите градински лехи. Просто разпръснете смачкани яйчени черупки в зоните, където най-често се срещат котките, а след като направят няколко стъпки върху бодливата им структура,  писаните ще решат, че някоя друга градина е за предпочитане пред вашата.

черупки от яйца за наторяване

  • Срещу вредители в градината

Плужеците, червеите и охлювите могат да навредят сериозно на всяка градина. Можете да защитите растенията си от тези вредители, като наръсите градината си с натрошени черупки от яйца. Назъбените им ръбове ще изиграят ролята на своеобразна ограда за меките тела на пълзящите гадинки в момента, в който решат да навлязат в зеленото ви пространство.

  • Вместо малки саксии за разсад

Не е необходимо да харчите пари за малки саксии, в които да посадите семена през пролетта. Просто напълнете половин черупка от яйце с малко почва, поставете вътре семената и поръсете отгоре с вода. Ако запазите кутиите от яйцата, ще имате перфектния контейнер, в който да съхранявате своеобразните малки саксийки, докато растенията поникнат достатъчно големи, че да можете да ги засадите в градината си.

черупки от яйца за наторяване

  • Като допълнение към пилешки фуражи

Кокошките  се нуждаят от много калций, за да снасят яйца с плътни черупки. Ако отглеждате сами кокошки в двора си, определено ще искате да ги храните пълноценно по начин, по който да растат здрави. Добавете натрошени или прахообразни яйчени черупки към редовната им храна, за да им помогнете да получат хранителните вещества, от които се нуждаят. Просто не ги хранете с цели черупки, тъй като това би могло да ги накара да развият вкус за тези в собствения им полог, а това определено е нещо, което не бихте искали.

  • Черупки от яйце за компост

Яйчените черупки са и идеалният кандидат за наторяване на градинските растения заради бързото си разпадане и калция, който добавят по естествен начин в почвата. Преди да ги добавите се уверете, че са сухи, за да не привлекат нежелани същества. Ако имате кош, в който събирате периодично органични материали за компост, може смело да добавите към него и малко черупки от яйца, тъй като те ще спомогнат да се поддържа правилното ниво на рН в сместа.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева