Трикове за максимизиране на пространството използват всички интериорни дизайнери, когато им се налага да работят в малки помещения. През последните години обитаването на малки жилищни площи стана  много популярно. Някой хора го предпочитат, за да намалят стреса и да постигнат максимално мир и спокойствие в личното си пространство, докато други просто харесват симпатичните и уютни вибрации, които излъчва едно малко жилище. Разбира се, има и мнозина, които просто нямат избор и единствената опция за тях е да живеят в малък дом.

Независимо от причините, поради които живеете в малък апартамент, има множество начини, по които невероятно лесно да направите само няколко промени, за да създадете повече визуално пространство и да промените възприятието за жилището си като за доста по-голямо, отколкото всъщност е. Предлагаме ви 10 трикове, с които да направете голяма малката стая или поне да създадете илюзия за повече простор.

трикове-за-повече-визуално-пространство

Ъглов диван

Ъглите на вашето жилище са пълни с потенциал за оптимизиране на пространствотоИнвестирането в ъглови дивани е много добър ход, който създава визуално рамкиране на помещението, като същевременно с това освобождава място на пода за преминаване. Възможните за дизайн идеи зависят от вашите предпочитания, но като общо правило придържането към неутралната цветова гама и добавянето на декоративни възглавнички винаги е добро решение.

трикове-за-максимализиране-на-пространството

Ниски мебели

Големите мебели биха изглеждали странно в тесните помещения, така че най-добре би било да ги избягвате. В малките стаи може да приложите оптическите трикове чрез избор на такива с ниски и компактни размери. Това ще насочва погледа надолу и ще направи таваните визуално по-високи, като по този начин ще се усеща повече простор.

трикове-за-максимализиране-на-пространството

Твърда прозрачна пластмаса

Твърдата прозрачна пластмаса, изработена от полиметилметакрилат, е модерен материал за домашен декор, който може да се види навсякъде. Той е един от основните трикове на дизайнерите, когато става въпрос за обзавеждане на малки жилища. Макар да заемат същото място като останалите маси или столове, прозрачните видове помагат за визуално уголемяване на стаята,  като създават илюзия за повече пространство. Те не се натрапват, като същевременно подобряват цялостния поток на стаята, в която са поставени.

 

 трикове-за-масимализиране-на-пространството

Много светлина

Малките стаи имат нужда от колкото се може повече светлина. Направете всичко възможно, за да внесете както естествена, така и изкуствена в тях.

Дори и изложението да не позволява навлизането на директна слънчева светлина, проникваща през прозорците ви, добавянето на изкуствено осветление под формата на малки висящи осветителни тела и съвременни полилеи ще направи чудеса в създаването на по-смел и по-светъл вайб.

трикове-за-максимализиране-на-пространството

Добра организираност

Каквито и идеи, стил и дизайнерски похвати да използвайте, не забравяйте, че добрата организираност е от изключително значение. Когато вещите са разхвърляни, помещенията изглеждат претрупани и някак си по-тесни. Това е особено важно, когато става въпрос за отворени рафтове, който имате изложени на показ, независимо в кое помещение са разположени. Добре подредените и поставени по един организиран начин елементи ще се трансформират от претрупан хаос в задоволителен декор.

трикове-за-максимализиране-на-пространството

Обърнат към прозореца диван

Вашето пространство може да предизвика усещане за клаустрофобия, когато вие и гостите ви разговаряте един с друг, докато сте седнали на диван, който гледа към стената. За да се предпазите от подобна грешка се уверете, че основната част от мебелите ви са с лице към прозореца или в краен случай към огледало, ако мястото не го позволява. Това ще разшири визуалната линия на вашия дизайн и ще направи  пространството много по-отворено и въздушно.

максималисиране-на-пространството

Семплост от средата на века

Когато става дума за максимизиране на мястото, правилните мебели са вашето тайно оръжие. Вероятно вече сте забелязали за способността на мебелите ви да създават повече визуално пространство.

Избирайки модерните мебели от средата на ХХ век с дълги крака и оригинални дизайни, веднага ще отворите облика на стаята.  Вместо мебели, които ще блокират гледката, елементите от средата на века ще позволят на въображението ви да се влее в обстановката с лекота. Освен това, този стил е много модерен и симпатичен.

максимално-пространство

Огледала

Един от класическите трикове за абсолютна трансформация на визуалното пространство по евтин и лесен начин е поставянето на огледало. Независимо от големината на помещението, огледалото функционира по същество по същия начин, по който и прозорците, правейки стаите да изглеждат по-големи, по-светли и по-отворени. При избора му имайте в предвид, че като цяло, колкото по-голямо е огледалото, толкова по-просторно ще изглежда пространството ви.

максимално-пространство

Високо монтирани корнизи

Този малък трик се използва отдавна и именно поради лесното му изпълнение е любим на мнозина.

Всичко, което трябва да направите, е вместо да окачите завесите си директно над прозорците, да ги поставете в близост до тавана. Това ще направи цялото ви пространство да изглежда по-величествено, а самият таван ще изглежда визуално по-висок. Не забравяйте да изберете завесите си леки и плавно падащи на пода, за да не натежат естетически.

максимално-пространство

Невидими рафтове

Ето още една хитрина, която ще внесе голямо въздействие в цялостния облик на стаята. Невидимите рафтове са лесен и икономичен начин да увеличите максимално вашето пространство за съхранение и декорация, без да натрупвате или претрупвате визуалния диапазон.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева